Cells

La històia de la cèl·lula

  • Period: to

    La història de la cèl·lula

  • Bateix de la cèl·lula

    Bateix de la cèl·lula
    Robert Hook, cientific, va dedicar-se a estudiar el que hi havia on no es veia res a simple vista, usant un microscopi amb la idea de les lents del llargavistes, així va descobrir la cèl.lula, encara que en realitat el primer de veure-la va ser Leewenhoek. Va batejar-la al seu llibre, Micrografia. Li posà cèl·lula perquè la va veure com una "cel·la petita".
    biografia de Robert Hooke
  • Primer microscopi capaç d'obserbar els globus de la sang

    Primer microscopi capaç d'obserbar els globus de la sang
    El va construir Atonie van Leeuwenhoek. L'holandes que va construir també molts més microscopis i el primer d'obserbar cèl·lules i microorganismes.
    biografia de Leewenhoke
  • Leeuwenhoek observa per primer cop protozous d'una bassa

    Leeuwenhoek observa per primer cop protozous d'una bassa
  • Leeuwenhoek observa bacteris de la seva boca

    Leeuwenhoek observa bacteris de la seva boca
  • Descobriment del nucli de les cèl·lules

    Descobriment del nucli de les cèl·lules
    Robert Browm descobreix i descriu el nucli. Descobrí el nucli intern d'una cèl·lula vegetal de la orquídia.
    biografia de Robert Brown
  • La teoria cèl·lular

    La teoria cèl·lular
    Els alemanys Matthias J. Schleiden i Theodor Schwann van establir la teoria cel·lular dient "La cèlula és la base de tots els EEVV".
  • Descobriment del mitocondri

    Descobriment del mitocondri
    Kölliker descobreix el mitocondri. Un orgànul situal al citoplasma de les cèl·lules eucarioteis i s'encarega de fer la respiració cel·lular, que consisteix en convertir els nutrients en energia.
    Definició
  • Ampliació de la teoria cèl·lular

    Ampliació de la teoria cèl·lular
    El també alemany Rudolf Virchow, va completar la teoria cèl·lular amb el terme "cada cèlula prové d'una altre cèl·lula".
    Definició i naixament de la teoria cel·lular
  • Descobriment de la mitosi

    Descobriment de la mitosi
    La mitosi és una part de la reproducció cel·lular en la qual, després d'haver-se duplicat l'ADN, amb el que coneixem com cromossomes, la cèl·lula els reparteix (meitat i meitat) en 2 nuclis, els quals més endevant se separarant juntament amb el citoplasma.
    Definició
  • Descobriment del reticle endoplasmàtic

    Descobriment del reticle endoplasmàtic
    És un orgànol que es troba al citoplasme de, tant sols. les cèl·lules eucariotes. N'hi ha de dos tipus:
    -El rogós (RER), que basicament sinetitza proteïnes , a part d'emmagatzemar les substàncies que enviarà al Golgi, acumula productes, pròpis o no i sintetitza les cadenes polipeptídiques (fetes de mol·lècules pels ribosomes).
    -El llis (REL), encaregat de sintetitzar lípids i inactivar substàncies tòxiques.
    definició i funcions
  • Descobriment de l'Aparell de Golgi

    Descobriment de l'Aparell de Golgi
    Va ser descobert per Bartolomeo Camillo Emilio Golgi, el qual li va posar el seu nom. L'aparell de Golgi empaqueta les substàncies, basicamet proteïnes, que li envia el RER, al seu costat. Quan diem que empaqueta proteïnes, ens referim a que les cobreix amb una capa, que els protegirà allà on es dirigeixin, és a on facin falta. Hi viatjaran a través de les estructures membranals.
    funcionament de l'aparell de Golgi
  • Descobriment dels lisosomes

    Descobriment dels lisosomes
    Els lisosomes són els orgànuls digestius de la cèl·lula i els més petits. Digereixen i trosseixen les mol·lècules (lípids, glúsids...) que entren a la cèl·lula o bé, residus d'aquesta. Els lisosomes es formen a l'aparell de Golgi.
    definició
  • Primer microscopi electrònic

    Primer microscopi electrònic
    Es dissenyà enrte 1925-1930 per Ernst Ruska, Max Knoll y Jhener, encara que no va ser fins el 1952 que es va construir, a Berlín. Aquest, funciona amb electrons, els quals l'hi donen el nom. Gràcies a l'ús d'electrons i no fotons, com es els òptics, ni llum visible, aquest microscopi arriba a un elebadíssim número d'augments (el doble que els dels microscopis òbtics!).
    <a href='http://translate.google.es/translate?hl=es&sl=en&tl=ca&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Electron_microscope' >definició
  • Descobriment dels Ribosmes

    Descobriment dels Ribosmes
    Els ribososomes són uns orgànuls que podem trobar al citoplasme de les cèl·lules eucariotes o enganxats al RER d'aquestes. S'encarrreguen de proporcionar proteïnes al RER a partir de residus de la cèl·lula, que després enviarà a l'aparell de Golgi.
    definició