Eugène delacroix   le 28 juillet. la liberté guidant le peuple

French Revolution

By ErieT
  • Κατάληψη της Βαστίλης

    Κατάληψη της Βαστίλης
    Τρομοκρατικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στο Παρίσι που αφορούσε την ένοπλη κατάληψη των φυλακών "Βαστίλης Αγίου Αντωνίου" όπως ήταν ο επίσημος τίτλος, με στόχο τη διαρπαγή του φυλασσόμενου εκεί οπλισμού.
  • Period: to

    Γαλλική Επανάσταση

  • Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη

    Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη
    Βασισμένη στις ιδέες του Διαφωτισμού και επηρεασμένη από ανάλογο φιλελεύθερο κλίμα κατοχύρωνε για την αστική τάξη με τα άρθρα της κάποια θεμελιώδη δικαιώματα που ως τότε είχαν καταπατηθεί από την εξουσία του απολυταρχικού καθεστώτος.
  • Η πορεία των γυναικών στις Βερσαλίες.

    Η πορεία των γυναικών στις Βερσαλίες.
    Ένα πλήθος γυναικών του Παρισιού, ύστερα από παρότρυνση της εφημερίδας του Μαρά, πραγματοποιεί πορεία στις Βερσαλίες, εισβάλλει στο παλάτι και απαιτεί να μεταφερθεί η βασιλική οικογένεια στο Παρίσι. Ο Λουδοβίκος δέχεται και εγκαθίσταται στο ανάκτορο του Κεραμεικού.
  • Έφοδος στον Κεραμεικό

    Έφοδος στον Κεραμεικό
    Εισβολή επαναστατών στον Κεραμεικό. Ο βασιλιάς υποχρεώνεται να φορέσει τον φρυγικό σκούφο και να πιει αναφωνώντας «Ζήτω το Έθνος».
  • Κατάλυση της Βασιλείας

    Κατάλυση της Βασιλείας
    Η πολιτοφυλακή της Κομμούνας και εθελοντές από την Μασσαλία και την Βρετάνη επιτίθενται στο ανάκτορο του Κεραμεικού. Η βασιλική οικογένεια καταφεύγει στην Συνέλευση. Οι Ελβετοί φρουροί του βασιλιά σφαγιάζονται. Η Νομοθετική Συνέλευση αναστέλλει την βασιλική εξουσία και προκηρύσσει εκλογές για νέα Συνέλευση, την Συμβατική.
  • Έναρξη εργασιών της Συμβατικής Συνέλευσης

     Έναρξη εργασιών της Συμβατικής Συνέλευσης
    Η Συμβατική Εθνοσυνέλευση συστήθηκε όταν η Νομοθετική Συνέλευση, η οποία ήταν αδύνατο να συνεργαστεί με τον βασιλιά, διέταξε την προσωρινή αναστολή των καθηκόντων του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και την σύγκληση μιας Συμβατικής Εθνοσυνέλευσης για να σχεδιαστεί ένα νέο σύνταγμα χωρίς μοναρχία.
  • Εκτέλεση Λουδοβίκου ΙΣΤ΄

     Εκτέλεση Λουδοβίκου ΙΣΤ΄
    Η Συμβατική κρίνει ένοχο τον βασιλιά για συνωμοσία κατά των λαϊκών ελευθεριών με ψήφους 673 επί συνόλου 718. Ο βασιλιάς καταδικάζεται σε θάνατο από την Συμβατική με 387 ψήφους επί 726 ψηφισάντων. 44 βουλευτές ψηφίζουν θανατική ποινή με αναστολή, 290 ψηφίζουν άλλες ποινές και 5 απουσιάζουν.. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ αποκεφαλίζεται στην Place de la Révolution (σήμερα Place de la Concorde). Δόθηκε διαταγή να χτυπήσουν τα τύμπανα ενώ προσπαθούσε να απευθύνει τα τελευταία του λόγια στον λαό.
  • Αρχή της Τρομοκρατίας (Terreur).

    Αρχή της Τρομοκρατίας (Terreur).
    Η Συμβατική ψηφίζει τον «Νόμο περί υπόπτων» (Loi des suspects), που επιτρέπει την σύλληψη και άμεση δίκη οποιουδήποτε θεωρηθεί αντίθετος προς την Επανάσταση.
  • Τέλος της Τρομοκρατίας.

    Τέλος της Τρομοκρατίας.
    Στις δύο τα ξημερώματα στρατιώτες της Συμβατικής εισβάλλουν στο Δημαρχείο. Ο Ροβεσπιέρος πληγώνεται στο σαγόνι από ένα πυροβολισμό. Ο ίδιος, ο αδελφός του Αυγουστίνος, ο Σαιν Ζυστ και ο Κουτόν οδηγούνται στο Επαναστατικό Δικαστήριο όπου πιστοποιείται η ταυτότητά τους. Όντες εκτός νόμου δεν θεωρείται απαραίτητη η δίκη τους. Αποκεφαλίζονται με άλλους δεκαοκτώ το απόγευμα της ίδιας μέρας.
  • Period: to

    Εξέγερση της 1ης του Πραιριάλ

    Τελευταία ένοπλη εξέγερση των ακραίων επαναστατών. Εισβολή στην Συνέλευση, φόνος του βουλευτή Féraud και κατάληψη του Δημαρχείου. Στρατεύματα της Συμβατικής πολιορκούν το προάστειο του Αγίου Αντωνίου (περίπου όπου σήμερα η Όπερα της Βαστίλλης), μόνιμη εστία αναταραχής. Καταστολή και 132 δίκες. Δεκαεννέα θανατικές καταδίκες μεταξύ των οποίων και έξι Ορεινών βουλευτών.
  • Πραξικόπημα της 18ης Fructidor

    Πραξικόπημα κατά των μοναρχικών στις Βουλές. Οι αρχηγοί τους συλλαμβάνονται από τον στρατηγό Ωζερώ, σταλμένο επί τούτου από τον Βοναπάρτη.
  • Period: to

    Πραξικόπημα της 18 του Μπρυμαίρ

    Ο Βοναπάρτης επικρατεί. Οι βουλευτές που αντιδρούν εκδιώκονται υπό την απειλήν λόγχης. Οι υπόλοιποι ψηφίζουν τρεις προσωρινούς υπάτους (consuls), τον Βοναπάρτη, τον Σιεγιές και τον Ντυκλό. Τέλος του Διευθυντηρίου.
  • Τέλος της Επανάστασης

    Τέλος της Επανάστασης
    Ο Βοναπάρτης κυρίαρχος. Εισαγωγή Συντάγματος έτους Οκτώ. Μορφή διακυβέρνησης η Υπατεία. Πρώτος ύπατος ο Βοναπάρτης, δεύτερος ο Καμπασερές, τρίτος ο Λεμπρέν.