ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

By Simela
  • Το προανάκρουσμα

    Το προανάκρουσμα
    Ιούνιος, 7: «Μέρα των Κεραμιδιών» στην Γκρενόμπλ, πρώτη εξέγερση εναντίον του βασιλιά
  • Όρκος του Σφαιριστηρίου

    Όρκος του Σφαιριστηρίου
    Οι αντιπρόσωποι της τρίτης τάξης συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του σφαιριστηρίου και ορκίστηκαν ότι θα συντάξουν σύνταγμα. Στο πλευρό τους τάχθηκαν ορισμένοι κληρικοί και ευγενείς. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
  • Σύγκληση των Γενικών Τάξεων - Συντακτική Συνέλευση - 'Αλωση της Βαστίλλης - Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη - Πορεία των γυναικών στις Βερσαλλίες

    Σύγκληση των Γενικών Τάξεων - Συντακτική Συνέλευση - 'Αλωση της Βαστίλλης - Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη - Πορεία των γυναικών στις Βερσαλλίες
    Ιούνιος, 20: Κατά διαταγήν του βασιλιά, η αίθουσα συνεδριάσεων της Τρίτης Τάξης κλειδώνεται. Αλλά οι βουλευτές συγκεντρώνονται στο εσωτερικό γήπεδο τέννις και ορκίζονται να μη χωριστούν μέχρι να αποκτήσει η Γαλλία γραπτό Σύνταγμα (Όρκος του Σφαιριστηρίου - Serment du Jeu de Paume).
  • Η Άλωση της Βαστίλης

    Η Άλωση της Βαστίλης
    Η Άλωση της Βαστίλης φερόμενη εναλλακτικά ως Κατάληψη, ή Παράδοση, ή Πτώση της Βαστίλης ήταν επεισόδιο που συνέβη στο Παρίσι στις 14 Ιουλίου του 1789 κατά το προοίμιο της Γαλλικής Επανάστασης και που αφορούσε την ένοπλη κατάληψη των φυλακών "Βαστίλης Αγίου Αντωνίου" όπως ήταν ο επίσημος τίτλος, με στόχο τη διαρπαγή του φυλασσόμενου εκεί οπλισμού.
  • Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη

    Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη
    Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη ψηφίστηκε το 1789 κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης από τη Συντακτική Συνέλευση.
  • Η πορεία των γυναικών στις Βερσαλλίες

    Η πορεία των γυναικών στις Βερσαλλίες
    Οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την υψηλή τιμή και τη σπανιότητα του ψωμιού. Στη διαδήλωση προσχώρησαν δημοκρατικοί επαναστάτες, οι οποίοι επιδίωκαν φιλελεύθερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις και συνταγματική μοναρχία για τη Γαλλία. Προτάθηκε να υποβληθούν οι διαμαρτυρίες απευθείας στον βασιλιά και στη Συντακτική Εθνοσυνέλευση, το πλήθος των διαδηλωτριών, με την υποστήριξη των επαναστατών, επιτέθηκαν το οπλοστάσιο της πόλης για όπλα και πήγαν στο παλάτι των Βερσαλλιών.
  • Απόπειρα φυγής της βασιλικής οικογενείας

    Απόπειρα φυγής της βασιλικής οικογενείας
    Η Φυγή στην Βαρέν. Τη νύχτα της 21 Ιουνίου τα μέλη της βασιλικής οικογένειας εγκατέλειψαν τον Κεραμεικό και κατευθύνθηκαν με άμαξα προς τα σύνορα όπου υπήρχαν φιλοβασιλικές δυνάμεις. Αναγνωρίζονται όμως στην Βαρέν και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στο Παρίσι.
  • Σφαγές του Σεπτεμβρίου

    Σφαγές του Σεπτεμβρίου
    Μετά την είδηση της πτώσης του Βερντέν, η Κομμούνα οργανώνει τις Σφαγές του Σεπτεμβρίου (Massacres de Septembre). 1.400 έως 2.000 φυλακισμένοι σφαγιάζονται. Από αυτούς τα δύο τρίτα περίπου ήταν κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου και οι υπόλοιποι ιερείς, Ελβετοί φρουροί και άλλοι αντεπαναστάτες. Σφαγές παρόμοιες, αν και πολύ μικρότερης έκτασης, γίνονται και σε άλλα μέρη της Γαλλίας, με σοβαρότερες αυτές των Βερσαλλιών (9 Σεπτεμβρίου).
  • Εκτέλεση του Βασιλιά

    Εκτέλεση του Βασιλιά
    Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ αποκεφαλίζεται στην Place de la Révolution (σήμερα πλατεία Κονκόρντ). Δόθηκε διαταγή να χτυπήσουν τα τύμπανα ενώ προσπαθούσε να απευθύνει τα τελευταία του λόγια στον λαό.
  • Η εκτέλεση του Ροβεσπιέρου

    Η εκτέλεση του Ροβεσπιέρου
    Στις δύο τα ξημερώματα στρατιώτες της Συμβατικής εισβάλλουν στο Δημαρχείο. Ο Ροβεσπιέρος πληγώνεται στο σαγόνι από ένα πυροβολισμό. Ο ίδιος, ο αδελφός του Αυγουστίνος, ο Σαιν Ζυστ και ο Κουτόν οδηγούνται στο Επαναστατικό Δικαστήριο όπου πιστοποιείται η ταυτότητά τους. Όντες εκτός νόμου δεν θεωρείται απαραίτητη η δίκη τους. Αποκεφαλίζονται με άλλους δεκαοκτώ το απόγευμα της ίδιας μέρας. Αρχή περιόδου της Θερμιδοριανής Αντίδρασης.
  • Η Ναυμαχία του Νείλου

    Η Ναυμαχία του Νείλου
    https://www.youtube.com/watch?v=SB5vA63V8ho
    Σημαντική ναυμαχία μεταξύ του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και του Ναυτικού της Γαλλίας, η οποία έλαβε χώρα στη Μεσόγειο, στον Κόλπο του Αμπουκίρ κοντά στο Δέλτα του Νείλου, μεταξύ 1-3 Αυγούστου του 1798. Η ναυμαχία αποτέλεσε το αποκορύφωμα των ναυτικών επιχειρήσεων, που κλιμακώθηκαν κατά μήκος της Μεσογείου κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες, όταν μεγάλη γαλλική νηοπομπή έπλευσε από την Τουλόν στην Αλεξάνδρεια.
  • Το Πραξικόπημα της 18ης Μπρυμαίρ

    Το Πραξικόπημα της 18ης Μπρυμαίρ
    Το Πραξικόπημα της 18ης Μπρυμαίρ του έτους (9 Νοεμβρίου 1799) που διοργανώθηκε από τον Εμμανυέλ Ζοζέφ Σιεγές και εκτελέστηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, με την καθοριστική βοήθεια του αδελφού του Λυσιέν Βοναπάρτη, σημειώνει το τέλος του Διευθυντηρίου και της Γαλλικής Επανάστασης και την αρχή της Υπατείας.