Bf1cf99a 9029 4e03 91b5 f1ebdf7d68eb

Γαλλική Επανάσταση

  • Συνέλευση των τάξεων στο ανάκτορο των Βερσαλιών

    Συνέλευση των τάξεων στο ανάκτορο των Βερσαλιών
    Οι αντιπρόσωποι της τρίτης τάξης απαίτησαν μεταρρυθμίσεις, αλλά ο βασιλιάς ζήτησε να επιβληθούν νέοι φόροι που θα πλήρωναν αποκλειστικά τα μέλη της τρίτης τάξης.
  • Ο όρκος του σφαιριστηρίου

    Ο όρκος του σφαιριστηρίου
    Οι αντιπρόσωποι της τρίτης τάξης συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του σφαιριστηρίου, όπου ορκίστηκαν ότι θα συντάξουν σύνταγμα
  • Άλωση Βαστίλης

    Άλωση Βαστίλης
    Στις 14 Ιουλίου 1789 ο λαός του Παρισιού κατέλαβε τη Βαστίλη , τόπο φυλάκισης και βασανιστηρίων, μισητό σύμβολο της απολυταρχίας. Η 14η Ιουλίου αποτελεί σήμερα εθνική γιορτή των Γάλλων. Παράλληλα, όλο και περισσότερες περιοχές στην ύπαιθρο της Γαλλίας επαναστατούσαν.
  • Κατάληψη Βερσαλιών

    Ο επαναστατημένος λαός κατέκτησε τα ανάκτορα των Βερσαλιών
  • Πρώτο Σύνταγμα τησ Γαλλίας

    Πρώτο Σύνταγμα τησ Γαλλίας
    Η Συντακτική ψήφισε το πρώτο σύνταγμα της Γαλλίας εγκαθιδρύοντας το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας. Το έθνος ανακηρύχτηκε κυρίαρχο και ως νομοθετικό σώμα ορίστηκε η Νομοθετική συνέλευση (Βουλή), που θα προέκυπτε από εκλογές. Δικαίωμα ψήφου, όμως, αναγνωρίστηκε μόνο σε όσους κατείχαν περιουσία και πλήρωναν φόρους. Η εκτελεστική εξουσία ανατέθηκε στον βασιλιά και σε έξι υπουργούς. Η δικαστική εξουσία αφαιρέθηκε από τον βασιλιά και κηρύχθηκε ανεξάρτητη.
  • Κατάργηση μοναρχίας

    Μετά από εκλογές με καθολική ψηφοφορία, αναδείχτηκε η Συμβατική συνέλευση, η οποία κατάργησε τη μοναρχία κι εγκαθίδρυσε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας.
  • Αποκεφαλισμός βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’

    Αποκεφαλισμός βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’
    Η εκτέλεση του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄
    Οι φανατικότεροι εχθροί του Λουδοβίκου, βρήκαν την διακήρυξη του Μπρούνσγουικ ως αφορμή να κατηγορήσουν το Λουδοβίκο για εσχάτη εθνική προδοσία της ίδιας της χώρας του από τους εχθρούς της.
    Αφού δικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες με την κατηγορία της εθνικής προδοσίας καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό, και οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα στις 21 Ιανουαρίου του 1793 με το υποτιμητικό για τον ίδιο ονοματεπώνυμο Λουδοβίκος Καπέτος.
  • Νέες αποφάσεις της Συμβατικής συνέλευσης

    Νέες αποφάσεις της Συμβατικής συνέλευσης
    Εγκρίθηκε το Σύνταγμα του έτους.
  • Ο θάνατος του Ροβεσπιέρου

    Ο θάνατος του Ροβεσπιέρου
    Ο Ροβεσπιέρος βρέθηκε στο στόχαστρο και τελικά η Συμβατική αποφάσισε να τον εκτελέσει μαζί με 20 συνεργάτες του.