Liberty leading the people during the french revolution e1524474297210

Γαλλική Επανάσταση

  • Προεπανάσταση

    Ένας εκπρόσωπος του φυσιοκρατικού οικονομικού συστήματος, αλλάζει ριζικά την οικονομική πολιτική της ελιτιστικής Γαλλίας.Ο Τυργκό μείωσε τις κρατικές επιρροές στην οικονομία, δημιούργησε ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα και για τις τρεις κοινωνικές τάξεις, ίδρυσε την ελεύθερη βιοτεχνία,καταργώντας τις συντεχνίες,έβαλε ένα φόρο για την απόκτηση γης και έκανε διαθέσιμο το προνόμιο του εμπορίου σιτηρών σε όλους τους Γάλλους.Με αυτά τα μέτρα που πήρε προκάλεσε τη σθεναρή αντίδραση του κοινοβουλίου.
  • Η αφορμή για τη Γαλλική Επανάσταση

    Η αφορμή για τη Γαλλική Επανάσταση
    Η σύγκληση των Γενικών Τάξεων της Γαλλίας από τον Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ στο κρίσιμο έτος 1789 ορίζεται από τους ιστορικούς ως η αποφασιστική αφορμή για τη Γαλλική Επανάσταση.
    Η σύγκληση των Γενικών Τάξεων συνοδεύτηκε από πολλές παραχωρήσεις του βασιλιά προς την τρίτη τάξη. Για πρώτη φορά κατείχε κάθε Γάλλος πολίτης που είχε συμπληρώσει τα 25 χρόνια του το δικαίωμα ψήφου και έτσι οι εκπρόσωποι της τρίτης τάξης έφτασαν τους 621 καθώς το 98% του γαλλικού λαού άνηκαν σε αυτήν.
  • Επανάσταση στις Βερσαλλίες

    Επανάσταση στις Βερσαλλίες
    Οι εκπρόσωποι της τρίτης τάξης, αυτοανακηρύχθηκαν σε Εθνική Συνέλευση.Ο Λουδοβίκος δεν αναγνώρισε την Εθνική Συνέλευση.Οι αντιπρόσωποι της Εθνικής Συνέλευσης τότε ορκίστηκαν να μην διαλυθούν αν δεν δοθεί Σύνταγμα στη χώρα. Ο βασιλιάς σε κοινή συνεδρίαση με τις Γενικές Τάξεις στις 23 Ιουνίου επιχείρησε να εμποδίσει τις αποφάσεις αυτές, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει.Στις 9 Ιουλίου η Συνέλευση ανακηρύχθηκε σε Συντακτική.
  • Η εξέγερση της τρίτης τάξης στο Παρίσι

    Η εξέγερση της τρίτης τάξης στο Παρίσι
    Παράλληλα, η κατάσταση στο Παρίσι άρχισε να γίνεται θερμή. Η τιμή του ψωμιού είχε εκτοξευθεί στα ύψη μετά την πολύ άσχημη σοδειά του 1788. Όταν ο Λουδοβίκος απέλυσε τον υπουργό οικονομικών Νεκέρ, στις 11 Ιουλίου 1789, άρχισαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ βασιλικών στρατευμάτων και λαού. Οι φήμες ότι ο βασιλιάς μαζεύει στρατό για στρατιωτική επέμβαση με σκοπό τη διάλυση της Συνέλευσης στις Βερσαλλίες, εξόργισαν τον λαό. Οι μεγαλοαστοί πήραν στα χέρια τους τη διοίκηση της πόλης.
  • Η Άλωση της Βαστίλης

    Η Άλωση της Βαστίλης
    Στις 14 του μηνός ο στρατός του βασιλιά εισέβαλε στο Hotel des Invalides και κατέσχεσαν μεγάλη ποσότητα τoυφεκίων. Έξαιτίας αυτού, περίπου επτά χιλιάδες πολίτες όρμησαν στη Βαστίλη όπου λύντσαραν έναν αριθμό φυλάκων και τον διοικητή της φυλακής.Οι νεκροί ήταν πάνω από 100,πρωτάκουστος αριθμός νεκρών μετά την έναρξη της Επανάστασης.Ο Βασιλιάς αναγνώρισε την αντιπροσωπεία των Παριζιάνων ως επίσημους εκπροσώπους της πόλης και επανέφερε τον Νεκέρ στην εξουσία.
  • Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη της 26ης Αυγούστου 1789

    Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη της 26ης Αυγούστου 1789
    Στις 26 Αυγούστου 1789 η Εθνοσυνέλευση με προτροπή του Λαφαγιέτ ανακοίνωσε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη.Αποτελούνταν από 17 άρθρα και αποτελεί την ενσάρκωση των ιδανικών του Διαφωτισμού : ελευθερία, ασφάλεια και ιδιοκτησία, δικαίωμα αντίδρασης σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης. Αλλά και σύγχρονες κρατικοθεωρητικές ιδέες όπως η ανεξιθρησκία, η ελευθερία γνώμης, η αυτονομία του λαού και ο διαχωρισμός των εξουσιών καθιερώθηκαν με τη Διακήρυξη.
  • Η άρνηση του βασιλιά και η πορεία προς τη δημοκρατία

    Η άρνηση του βασιλιά και η πορεία προς τη δημοκρατία
    Ο Λουδοβίκος αρνήθηκε πάλι να αποδεχθεί τις αποφάσεις της συνέλευσης και η νέα σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Στις 5 Οκτωβρίου πλήθη λαού συγκεντρώθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα των Βερσαλλιών και τα κατέλαβαν. Ο βασιλιάς μαζί με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια οδηγήθηκαν στο ανάκτορο του Κεραμεικού στο Παρίσι. Η πρωτεύουσα τώρα ζούσε στον πυρετό της επανάστασης.
  • Η πρώτη Γαλλική δημοκρατία μετά τον αποκεφαλισμό του βασιλικού ζεύγους

    Η πρώτη Γαλλική δημοκρατία μετά τον αποκεφαλισμό του βασιλικού ζεύγους
    Υπέρ της δημοκρατίας και κατά της μοναρχίας τασσόταν η νέα Εθνοσυνέλευση. Αποφασίστηκε μία δίκη, στην οποία ο βασιλιάς κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για την έσχατη προδοσία κατά των επαναστάσεων.Στις 21 Ιανουαρίου 1793 ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ αποκεφαλίστηκε με γκιλοτίνα και στις 16 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, καρατομήθηκε και η βασίλισσα. Στις 24 Ιουνίου 1793 η Συμβατική Εθνοσυνέλευση ψήφισε το σύνταγμα της Πρώτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Αποφασίστηκε να τεθεί σε ισχύ με την πρώτη περίοδο ειρήνης.