Γαλλικη επανασταση πινακας

Γαλλική Επανάσταση

  • Συνέλευση των Τάξεων

    Συνέλευση των Τάξεων
    Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ συγκάλεσε συνέλευση των τάξεων στην οποία οι αντιπρόσωποι απαίτησαν μεταρρυθμίσεις. Εκείνος όμως ζήτησε να επιβληθούν φόροι που θα πληρώνονταν αποκλειστικά από τα μέλη της Τρίτης Τάξης.
  • Ο Όρκος του Σφαιριστηρίου

    Ο Όρκος του Σφαιριστηρίου
    Τον Ιούνιο του 1789 η Εθνοσυνέλευση έδωσε όρκο ότι θα δημιουργήσει ένα Σύνταγμα για την Γαλλία. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να συμφωνήσει και έτσι ήρθε το τέλος της για την απόλυτη μοναρχία.
  • Η Άλωση της Βαστίλης

    Η Άλωση της Βαστίλης
    Οι κάτοικοι του Παρισιού κατέλαβαν τη Βαστίλη,φρούριο στο οποίο φυλακίζονταν οι αντίπαλοι του καθεστώτος. Κύριος σκοπός ήταν η κλοπή του οπλισμού που υπήρχε στο φρούριο. Ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια στη βασιλική εξουσία και κατέληξε να γίνει το σύμβολο της γαλλικής επανάστασης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στη Γαλλία, στις 14 Ιουλίου.
  • Διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη

    Διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη
    Η συντακτική συνέλευση βασισμένη στις ιδέες του Διαφωτισμού και επηρεασμένη από ανάλογο φιλελεύθερο κλίμα κατοχύρωνε για την αστική τάξη με τα άρθρα της διακήρυξης κάποια θεμελιώδη δικαιώματα που ως τότε είχαν καταπατηθεί από την εξουσία του απολυταρχικού καθεστώτος. Αναγνωριζόταν σε όλους το δικαίωμα της ελευθερίας, της ισότητας, της ανεξιθρησκίας, η αξιοκρατία και το απαραβίαστο της ιδιοκτησίας.
  • Σύνταγμα του 1791

    Το Σύνταγμα του 1791 καθιέρωνε τη συνταγματική μοναρχία. Την εκτελεστική εξουσία ασκούσε ο βασιλιάς και την νομοθετική η Συνέλευση. Πολιτικά δικαιώματα αναγνωρίστηκαν μόνο στους ενεργούς πολίτες, δηλαδή σε όσους κατείχαν περιουσία και πλήρωναν φόρους, ενώ οι υπόλοιποι δε συμμετείχαν στην πολιτική ζωή. Ως τρίτη εξουσία αναγνωριζόταν η δικαστική. Οι υπάλληλοι και οι δικαστές θα εκλέγονταν και δε θα διορίζονταν από τον βασιλιά, όπως συνέβαινε παλαιότερα.
  • Πόλεμος - Έφοδος στον Κεραμεικό

    Πόλεμος - Έφοδος στον Κεραμεικό
    Οι Γάλλοι κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Αυστρίας και της Πρωσίας. Οι αποτυχίες του γαλλικού στρατού σε συνδυασμό με την ύποπτη στάση του βασιλιά και την πείνα οδήγησαν σε επαναστατική δράση.Στις 10 Αυγούστου ο λαός επιτίθεται στα ανάκτορα του Κεραμεικού. Η βασιλική οικογένεια καταφεύγει στην Συνέλευση. Οι Ελβετοί φρουροί του βασιλιά σφαγιάζονται και η Συνέλευση αναστέλλει την βασιλική εξουσία και προκηρύσσει εκλογές για νέα Συνέλευση, την Συμβατική.
  • Εκτέλεση του Βασιλιά και της Βασίλισσας

    Εκτέλεση του Βασιλιά και της Βασίλισσας
    Τον Ιανουάριο του 1793 η Συμβατική Συνέλευση κρίνει ένοχο τον Λουδοβίκο ΙΣΤ για συνωμοσία κατά των λαϊκών ελευθεριών και τον καταδικάζει σε θάνατο. Ίδια τύχη είχε και η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
  • Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας

    Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας
    Η Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας αποτελούσε την αδιαμφισβήτητη εκτελεστική εξουσία στην Γαλλία κατά την διάρκεια της βασιλείας του Τρόμου (1793–94). Ανέλαβε τον ρόλο της προστασίας της νεοϊδρυθείσας δημοκρατίας έναντι ξένων επιθέσεων και εσωτερικών ανταρσιών. Τον Ιούλιο του 1793, ο ηγέτης των ριζοσπαστών Ιακωβίνων, Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, έγινε μέλος της Επιτροπής. Η εκτέλεση του τον Ιούλιο του 1794 αναπαριστά μια αντιδραστική περίοδο κατά της Επιτροπής, γνωστή και ως Θερμιδοριανή επανάσταση.
  • Η περίοδος της Τρομοκρατίας (1793-1794)

    Η περίοδος της Τρομοκρατίας (1793-1794)
    Τα στρατιωτικά επιτεύγματα και οι κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις δεν ήρθαν χωρίς αντίτιμο. Για να εξασφαλίσουν την πραγματοποίησή τους οι ηγέτες της Γαλλίας κατέφυγαν σε αιματηρή δικτατορία γνωστή ως «Βασιλεία του Τρόμου». Στις 17 Σεπτεμβρίου 1793 ψηφίστηκε ο «Νόμος περί υπόπτων» (Loi des suspects), που επέτρεπε τη σύλληψη και άμεση δίκη οποιουδήποτε θεωρούνταν αντίθετος προς την Επανάσταση.
  • Νέα Εθνοσυνέλευση - Νέος τρόπος Διακυβέρνησης (1794-1799)

    Μετά την εκτέλεση του Ροβεσπιέρου, ο έλεγχος της Συμβατικής πέρασε στα χέρια των Θερμιδοριανών (μετριοπαθείς). Τα περισσότερα από τα ριζοσπαστικά μέτρα καταργήθηκαν και η επανάσταση επέστρεψε στις αρχικές θέσεις της. Αυτοί ψήφισαν νέο σύνταγμα (1795). Σύμφωνα με αυτό, η άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας ανατέθηκε σ’ ένα πενταμελές συμβούλιο, το Διευθυντήριο. Αυτό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση, αναζήτησε τη στήριξη των στρατηγών που είχαν αναδειχθεί στα χρόνια της επανάστασης.
  • Η εποχή του Ναπολέοντα - Τέλος της Γαλλικής Επανάστασης

    Η εποχή του Ναπολέοντα - Τέλος της Γαλλικής Επανάστασης
    Στις 9 Νοεμβρίου 1799 ο Ναπολέων Βοναπάρτης, αναμφισβήτητα ο πιο λαοφιλής, ο πιο ικανός, αλλά και ο πιο φιλόδοξος από τους Γάλλους στρατηγούς, κατέλαβε την εξουσία, με τη συγκατάθεση του Διευθυντηρίου. Εγκαθίδρυσε το καθεστώς της Υπατείας και ανακηρύχθηκε Πρώτος Ύπατος (1799-1804) και αργότερα Αυτοκράτορας (1804-1815). Η άνοδος του στην εξουσία σήμανε το τέλος της Γαλλικής Επανάστασης.