Afbeelding1

Opdracht 20e eeuw

  • Frans-Duitse oorlog

    Frans-Duitse oorlog
    De Frans-Duitse oorlog vond plaats tussen Frankrijk en Duitse staten o.l.v. Pruisen. Deze oorlog duurde tot 10 Mei 1871
  • Period: to

    Start Frans-Duitse oorlog tot einde Tweede Wereldoorlog

  • Wilhelm I uitgeroepen tot Duitse keizer

    Wilhelm I uitgeroepen tot Duitse keizer
    Wilhelm I werd geboren op 22 Maart 1797. Hij stierf op 9 Maart 1888. Wilhelm werd op 28 Januari 1871 tot Duitse keizer. Dit gebeurd in de spiegelzaal van Versailles.
  • Dreikaiserbund

    De dreikaiserbund was een politieke overeenkomst tussen Rusland, Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Ze beloven elkaar te helpen bij dreigementen van buitenaf. Men was bang dat Frankrijk erg machtig zou worden. Door de dreikaiserbund wilde ze Frankrijk erop wijzen dat het niet slim was om revanche te nemen (vanuit Frans-Duitse oorlog). De driebond viel in 1887 door het uittreden van Rusland.
  • Bismarck sluit geheim verdrag

    Bismarck sluit geheim verdrag
    Op 7 Oktober 1879 sloot Otto von Bismarck een geheim verdrag met Rusland. In dit verdrag beloofd Bismarck dat Duitsland neutraal zo blijven bij een aanval van Oostenrijk-Hongarije tegen Rusland.
  • Alfred von Schlieffen overleden

    Alfred von Schlieffen overleden
    Von Schlieffen kreeg de opdracht om een plan te verzinnen om Frankrijk snel te kunnen verslaan. Dit deed hij d.m.v. het Von Schlieffenplan. Dit plan hield in dat Frankrijk in hooguit 6 weken verslagen moest zijn. Duitsland viel aan via Nederland en België. Het doel was om Parijs te omsingelen. Het lukt niet om het Von Schlieffenplan succesvol te laten worden. Het Russische leger was namelijk sneller dan verwacht gemobiliseerd en viel daarom Oost-Pruisen aan.
  • Moordaanslag op Frans Ferdinand

    Moordaanslag op Frans Ferdinand
    Op 28 Juni werd de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger Frans Ferdinand in Sarajevo vermoord. Gavrilo Princip was de moordenaar. De moord op Frans Ferdinand wordt gezien als de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. Princip kreeg 20 jaar celstraf, hij stierf echter al in 1918. Op 23 Juli 1914 stuurt Oostenrijk-Hongarije een ultimatum naar Servië. In dit ultimatum staan een aantal punten die Oostenrijk-Hongarije wilde. Slechts één daarvan werd niet ingewilligd door Servië.
  • Uitbreken Eerste Wereldoorlog

    Uitbreken Eerste Wereldoorlog
    Op 28 Juli 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Deze brak uit doordat Oostenrijk-Hongarije, gesteund door Duitsland, de oorlog aan Servië verklaarde. Deze oorlog werd gevoerd tussen de Centralen en de Geallieerde. Ieder met hun eigen bondgenoten: Centralen: Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Ottomaanse Rijk en Bulgarije (1915-1918) Geallieerden: België, Frankrijk, Groot-Britannië, Servië, Japan, Italië (1915-1918), Rusland (1914-1917) en 20 anderen.
  • Period: to

    Ontwikkelingen 1

    De Eerste Wereldoorlog duurde van 1914-1918. In deze oorlog kwamen een aantal dingen voor het eerst voor:
    -Chemische wapens.
    De Eerste Wereldoorlog is de eerste oorlog met chemische wapens. In de manier van oorlogvoering veranderde er veel door de komst van gifgas, zware cavellerie, tanks, machinegeweren, vlammenwerpers en vliegtuigen.
    Er vielen vele slachtoffers door bovenstaande ontwikkelingen. Mate van propaga:
    WO Iis de 'eerste echte' propaganda oorlog. Doel: meer vrijwilligers krijgen.
  • De Veertien Punten van Wilson

    De Veertien Punten van Wilson
    Wilson was een Amerikaanse president ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Wilson zette zich in voor wereldvrede. Wilson pleitte voor een Volkenbond, zelfbeschikkingsrecht en economische vrijheid. Niet alle 14 punten werden uitgevoerd. De Volkenbond werd opgenomen in het Verdrag van Versailles. Woodrow Wilson stierf in 1919 aan de gevolgen van een beroerte.
  • Vrede van Brest-Litovsk

    Met de Vrede van Brest-Litovsk sloot Rusland vrede met Bulgarije, Duitse Rijk, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk.
  • Einde Eerste Wereldoorlog

    Op 11 November 1918 werd een wapenstilstand getekend. De Vrede van Versailles kwam in 1919.
  • Ondertekening Verdrag van Versailles

    Ondertekening Verdrag van Versailles
    Het Verdrag van Versailles werd getekend door de geallieerden en Duitsland. Het Verdrag van Versailles 'strafte' Duitsland:
    -Volkenbond (Duitsland geen lid)
    -Duitsland moest gebied afstaan
    -Ontwapening van Duitsland
    -Duitsland moest herstelbetalingen betalen.
    (en nog veel meer artikelen) Het Verdrag van Versailles werd door Duitsland op den duur vaak overtreden. Frankrijk en Groot-Britannië grepen nauwelijks in.
  • Period: to

    Hoe Hitler aan de macht komt (ontwikkeling 2)

    Ontwikkeling 2: Hoe Hitler aan de macht komt is een hele ontwikkeling geweest. Hitler speelde het spelletje slim. Hitler wist steeds opnieuw het Verdrag van Versailles te schenden. Doordat Frankrijk en Groot-Britannië niet ingrepen probeerde HItler steeds een stapje verder te gaan. Ook speelde hij in op de economische crisis die er toen heerste. Hitler verschafte namelijk werk en speelde in op de wensen van de bevolking. Hitler ging slim om met propaganda. Door zijn spel kwam hij aan de macht.
  • NSDAP opgericht

    NSDAP opgericht
    Op 24 Februari 1920 werd de NSDAP opgericht. Deze partij ontstond uit de Duitse Arbeiders Partij. De NSDAP werd later de Partij van Adolf Hitler. De partij groeide uit tot een nationaalsocialistische partij.
  • Verdrag van Rapallo

    Het Verdrag van Rapallo werd gesloten tussen Duitsland en de Sovjet-Unie. Ze spraken af dat Duitsland geen herstelbetalingen meer hoefde te betalen en dat Duitsland al haar bezittingen in de Sovjet-Unie zou afstaan. Ze zouden ook weer economisch met elkaar omgaan. Veder besloten ze later dat Duitsland militaire trainingen en wapens mocht produceren op grondgebied van de Sovjet-Unie.
  • Verdrag van Locarno

    Verdrag van Locarno
    De onderhandelingen vonden plaats van 5 tot en met 16 Oktober 1925. Het ging vooral om de erkenning van grenzen en het toetreden van Duitsland bij de Volkenbond. Van 1926-1933 was Duitsland lid van de Volkenbond.
  • Beurskrach Amerika

    Beurskrach Amerika
    Op 24 Oktober 1929 begonnen de aandelen ernstig te dalen. Er ontstond paniek waardoor aandeelhouders hun aandelen probeerde te verkopen. Veel leningen konden niet terugbetaald worden, waardoor banken failliet gingen.
  • New Deal

    Als antwoord op de Beurskrach kondigde Roosevelt de 'New Deal'aan. Dit is een plan om Amerika uit de Grote Depressie te krijgen. Duitsland reageerde er ook op door publieke werken te starten, herbewapening en de dienstplicht weer in te voeren. Anders dan in Amerika.
  • Adolf Hitler wordt Rijkskanselier

  • Rijksdagbrand

    Rijksdagbrand
    Op deze dag brande het Rijksdaggebouw in Berlijn bijna helemaal uit.
  • Conferentie van München

    Acceptatie van de grote leiders dat Duitsland het Sudentenland mocht bezitten. Frankrijk en Groot-Brittannië waren bang voor een oorlog omdat ze economisch en militair uitgeput waren. Ze waren al snel bereid om consessies te nemen.
  • Hitler valt Polen aan

    Hitler valt Polen aan
    Op 1 September 1939 valt Hitler Polen aan. Op 3 September 1939 verklaren Frankrijk en Groot-Britannië de oorlog aan Duitsland.
  • Duitsland valt Nederland binnen

    Op 10 Mei 1940 valt Duitsland Nederland binnen, Nederland geeft zich al snel over.
  • Japan valt Amerikaanse vloot aan.

    Japan valt Amerikaanse vloot aan.
    Op 7 December 1941 viel Japan de Amerikaanse vloot aan. Dit was het startschot van de Tweede Wereldoorlog in Azië.
  • Jodenvervolging via Westerbork

    Jodenvervolging via Westerbork
    Vanaf 14 Juli 1942 werden Joden systematisch afgevoerd via kamp Westerbork. Westerbork was een doorvoerkamp. Velen werden naar het oosten gedoperteerd.
  • Nederland bevrijd.

    Nederland bevrijd.
  • Einde Tweede Wereldoorlog

    Einde Tweede Wereldoorlog
    Op de foto zie je Wilhelm Keitel die de capitulatie aan de Sovjet-Unie tekent.