Geschiedenis

  • grondwet van Thorbecke

    Er kwamen revoluties in europa. In Nederland dreigt er ook een aan te komen. Koning Willem II wou niet al zijn macht verliezen, dus liet hij Thorbecke een nieuwe grondwet schrijven. Daardoor werd nederland niet meer bestuurd door Willem II maar door de liberalen.
  • Period: to

    Luxemburgse kwestie

    Er kwamen revoluties in europa. In Nederland dreigt er ook een aan te komen. Koning Willem II wou niet al zijn macht verliezen, dus liet hij Thorbecke een nieuwe grondwet schrijven. Daardoor werd nederland niet meer bestuurd door Willem II maar door de liberalen.
  • caoutchouc-artikel

    Door dit artikel konden alle nederlandse mannen die konden aantonen dat zij beschikking hadden over kentekenen van geschiktheid en maatschappelijke welstand. door dit artikel was er meer kans voor de arbeiders om een partij voor hun aan de macht te hebben
  • moord op kroonprins Franz- Ferdinand

    Tijdens een rit door bosnië werd de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije Franz-Ferdinand en zijn vrouw vermoord. dit werd veroorzaakt door Gavrilo Princip die een Bosnische-servische student was. na deze moord maakte Oostenrijk-Hongarije woedend.
  • Begin Eerste Wereldoorlog

    Door de moord op kroonprins Frans Ferdinand was Oostenrijk-hongarije woedend en verklaarde oorlog op bosnië. Door bondgenootschappen kwam er oorlog over heel de wereld. Doordat elk land nationalisme had dachten ze allemaal dat ze de oorlog makkelijk gingen winnen
  • Algemeen actief vrouwenkiesrecht

    in 1917 kwam er ook kiesrecht voor vrouwen. Dit was met de hulp van Wilhelmina Drucker die de eerste feminist was. Zij richtte ook de VVV en de VvVK op en Aletta Jacobs was de eerste vrouw die huisarts was in Nederland
  • Verenigde Staten verklaren de oorlog aan de Centralen

    Toen de boot Lusitania werd neergeschoten werd de Verenigde Staten als boos op Duitsland, maar toen duitsland ook nog een bericht naar mexico stuurde dat zij de VS konden innemen. waren ze het zat en besloot de VS ook mee te doen.
  • Verdrag van Versailles

    In Het Verdrag van Versailles werden afspraken gemaakt over wat alle schade is voor Duitsland. Hier in stond dat Duitsland heel veel schulden moesten betalen en allemaal verschillende dingen moesten inleveren.
  • beurskrach in de Verenigde Staten

    Tijdens deze gebeurtenis was er veel onrust in de VS. De aandelenkoers storten hier namelijk in dit gebeurden allemaal op de beurs van wall street in New York. dit noemen we de beurskrach
  • machtsovername door Adolf Hitler

    Adolf Hitler kwam aan de macht door dat de mensen uit duitsland weinig werk hadden. Hitler liet fabrieken voor deze mensen maken waardoor ze werk kregen. de mensen hielden ook van een sterk persoon in woorden en dat was Hitler.
  • Duitse aanval op Nederland

    Duitsland valt nederland binnen. Deze aanval begint op tien mei negentienvijftig en duurt 5 dagen want op de vijfde dag bombarderen duitsland rotterdam en dreigt daarna meer te bombarderen als ze niet over geven
  • begin Operatie Barbarossa

    Operatie Barbarossa is het plan om de sovjet-unie in te nemen. De naam van dit plan heeft Hitler zich laten inspireren door de naam Frederik Barbarossa. Bij de Operatie barbarossa was het plan om moscou in te nemen
  • Japanse aanval op Pearl Harbor

    Bij deze aanval werd het eiland Hawaï van de VS aangevallen door Japan. Het doel van deze aanval was de Amerikaanse vloot in de grote oceaan te vernietigen. De basis hiervan was op Pearl Harbor.
  • Februaristaking

    Tijdens de Februaristaking ging vele Amsterdammers staken. Dit deden ze omdat de duitsers joden aan het vervolgen waren en zij waren hier tegen. Want er werden toen heel veel joden vermoord.
  • Period: to

    keerpunt:slag bij Stalingrad

    Deze slag is de eerste die Duitsland verliezen zij verliezen hierbij van de Sovjet Unie. Duitsland verliest hier lang werd gevochten en de russen meer waren voorbereid op de kou dan de duitser dit zorgde er voor dat Duitsland moest terugtrekken.
  • D-Day, begin twee fronten oorlog

    Tijden deze gebeurtenis vielen de geallieerden de door Duitsland bezette landen in. Hiervoor was er een kamp ergens anders gemaakt om Duitsland af te leiden. Met deze operatie wouden de geallieerden west europa bevrijden.
  • Duitsland capituleert

    Duitsland heeft verloren en moeten nu op geven. dit wordt gedaan door dat er een handtekening van admiraal Dönitz. hierbij wordt er officieel opgegeven en de oorlog is daardoor nu ook helemaal voorbij.
  • oprichting Verenigde Naties

    Dit zijn een groep landen die samenwerken met een oorlog en het is opgericht na de 2e wereldoorlog. Ze hebben dit opgericht omdat als er nog een oorlog aan komt dat ze samen het vijandelijk land makkelijker kunnen verslaan.
  • atoombommen op Japan, Japan capituleert

    De VS gaat nu ook de oorlog eindigde zij doen dit door atoombommen op Japan te gooien. Deze bommen geven zoveel schade dat Japan nu ook capituleert dit brengt de oorlog echt tot zijn einde.
  • Nederland bevrijd

    Nederland is nu helemaal bevrijd. Dit hebben de geallieerden gedaan en er is feest in Nederland. Iedereen is blij behalve de NSB. Alle NSB leden worden nu aangevallen door de nederlander en ze worden landverrader genoemd
  • Bevrijding van Indonesië

    Doordat er antoombommen op Japen hun steden zijn gegooit trekken de jappaner zich terug. Hierbij is Indonesië ook bevrijd en nu is Indonesië ook een apart land en geen kolonie van Nederland meer.
  • Period: to

    blokkade van Berlijn

    De blokkade in berlijn werd veroorzaakt doordat er een koude oorlog was tussen de VS en de Sovjet Unie. Hierom werd de berlijnse muur gemaakt dit splitste het deel van de VS en een deel van de Sovjet unie
  • oprichting EGKS

    De EGKS is de voorloper van de EU en wordt met de begin landen België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland opgericht. Zo hadden ze stuk makkelijk handel met elkaar.
  • Hongaarse Opstand

    Doordat de Hongaarse mensen het niet met de sovjet unie eens waren kwamen ze in opstand. Dit zorgde ervoor dat hongarije niet helemaal veilig meer was want er werden veel protesten en rellen gepleegd
  • Oprichting EEG

    Met dit genootschap was er een economische lijn bij alle EU landen die hier aan mee doen. Dit maakt de handel en het transport in de landen makkelijker en zorgd er voor dat er een goede samenleving is.
  • bouw Berlijnse Muur

    De Berlijnse muur was de muur de de kan van de sovjet unie en de kant van de VS uit elkaar hield. Dit was een enorm lange muur van beton die door heel berlijn liep en de 2 kan uit elkaar hield
  • Cubacrisis

    Dit was de strijd tussen de VS en de Sovjet unie. dit wordt ook wel de koude oorlog genoemd. dit was omdat er veel gedreigd werd maar eigenlijk niks gebeurden. ze stonden allebei met raketten op de grens maar deden niks
  • oprichting Europese Gemeenschap (EG)

    Dit werd opgericht om energie te delen en samen produceren dit werd gedaan door Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. Samen zorgde zij dat ze genoeg energie en fabrieken hadden.
  • Praagse lente

    Na de opstanden in Poznan en de Hongaarse opstand kwam er ook opstand in slowakije. Hierna kwam er feest want het leek erop dat ze nu democratie kregen en dat gebeurde ook, daarom heet het de praagse lente want ze hebben nu vrijheid.
  • val Berlijnse Muur

    dit was het einde van de scheiding tussen oost en west berlijn. de muur door heel berlijn heen wordt nu afgebroken. Sommige mensen zien hun familie eindelijk weer en er is een groot feest.