1914-1918

By Bas8171
  • Aartshertog Franz Ferdinand vermoord in Sarajewo

    Aartshertog Franz Ferdinand vermoord in Sarajewo
    Franz Ferdinand, aartshertog van Oostenrijk-Este, was troonopvolger van Oostenrijk. Hij was de zoon van aartshertog Karel Lodewijk van Oostenrijk en Maria Annunciata van Bourbon-Sicilië. Hij was een neef van keizer Frans Jozef I en werd na de zelfmoord van kroonprins Rudolf troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije
  • Duitsland verklaart de oorlog aan Rusland

    Duitsland verklaart de oorlog aan Rusland
    Op 1 augustus 1914, de dag van de Russische oorlogsverklaring aan Duitsland, trokken Russische mobilisatie was sneller verlopen dan de Duitsers hadden gedacht. Bijna een miljoen Russische doden en evenveel krijgsgevangen. In de nacht van 4 op 5 augustus brachten Duitse treinen met reusachtige kanonnen over de Belgische grens.
  • De eerste Fransen stierven aan mosterdgas

    De Engelsen ontwierpen de tank tegen prikkeldraadversperring en mitrailleursnesten. Vliegtuigen en zeppelins voerden verkenningsvluchten en primitieve bombardementen uit. Op 22 april 1915 stierven de eerste Franse soldaten aan mosterdgas.
  • Op 25 mei was de saillant van Ieper door de Duitsers opgerold

    Op 25 mei was de saillant van Ieper (Ieper zelf werd niet veroverd) door de Duitsers opgerold, met een geallieerd verlies van 75.000 man, de Duitsers meer dan 100.000. Tijdens de Lorettoslag werden vanaf 9 mei 1915 door de Britten bij Festubert en de Fransen bij Souchez tussen Neuve-Chapelle en Arras onder opoffering van 10.000 man aanvallen ingezet op de westelijke flank van de saillant van Noyon. De Fransen slaagden er niet in de heuvelrug van Vimy te veroveren.
  • Duitse zeppelins bombarderen Parijs en steden in Engeland

    Duitse zeppelins bombarderen Parijs op deze datum en bombardeerde ook steden in Engeland.
  • De Duitsers veroveren Fort Vaux tijdens de Slag bij Verdun.

    De Duitsers veroveren Fort Vaux tijdens de Slag bij Verdun.
    De Slag bij Verdun wordt de grootste uit de wereldgeschiedenis genoemd. Nooit is er zo langdurig, met inzet van zoveel mensen, strijd geleverd op zo'n beperkt grondgebied. Deze veldslag, die woedde van 21 februari 1916 tot 19 december 1916, eiste naar schatting meer dan 700.000 doden, gewonden en vermisten op een slagveld nauwelijks groter dan tien bij tien kilometer. Vanuit strategisch oogpunt is er geen enkele rechtvaardiging te vinden voor deze monsterlijke verliezen.
  • Engels offensief in Vlaanderen

    Op 7 juni begon een Engels offensief in Vlaanderen met de saillant van Ieper als voornaamste doelwit. De operaties vonden zelfs ondergronds plaats door het graven van tunnels. Op deze wijze werd de heuvelrug van Mesen/Wytschaete veroverd door explosieven onder de Duitse loopgraven tot ontploffing te brengen. De eigenlijke Slag in Vlaanderen (de derde bij Ieper) begon pas 22 juli. De Britten vielen aan met 18 divisies. De Duitsers verdedigden zich met mosterdgas en zetten zelfs vliegtuigen.
  • Zeegevecht bij Helgoland

    Op 17 november vond bij Helgoland in de Duitse Bocht een zeegevecht plaats (de zogeheten Tweede Slag bij Helgoland) tussen Duitse en Engelse oorlogsschepen. Nadat zich Duitse dreadnoughts in het gevecht hadden gemengd trokken de Engelsen zich schielijk terug.
  • Operatie Michael

    Operatie Michael
    Begin van de Duitse 'Kaiserschlacht' ('Operatie Michael') bedoeld om een beslissende overwinning te behalen voordat de Amerikaanse troepen op volle gevechtssterkte zijn. De Duitsers breken door de Britse linies en boeken aanzienlijke terreinwinst.
  • De Amerikanen breken door de Duitse linies bij de Maas.

    De Amerikanen breken door de Duitse linies bij de Maas.
    In 1918 ontrukte het Amerikaanse 1ste leger op 12 sept. door een dubbele aanval bij Combres en tussen Rupt en de Moezel de Duitse Legerafdeling C de saillant van Saint-Mihiel, waarbij de Duitsers 15.000 gevangenen en 465 stukken geschut verloren. Op 5 nov. 1918 betrok het Duitse leger de Antwerpen-Maas-linie, die van Givet tot Consenvoye langs de Maas liep, maar deze was tussen Azannes en Stenay al door de Amerikanen doorbroken.