HT4-HT8 INES MAGHALFI 3NW-b

By inès
  • 1 CE

    Geboorte Jezus

    Geboorte Jezus
  • Period: 301 to 701

    kerstening West-Europa

    De kerstening van Europa was een proces van vele eeuwen. De eerste eeuwen na Christus verspreidde het christendom zich vooral in de gebieden rondom de Middellandse Zee.
  • Period: 311 to 313

    Romeinen krijgen stadsvrijheid

    het overgrote deel van de antieke religies behoort ze tot de polytheïstische volks- en stammenreligies. Zij wordt gekenmerkt door een veelvoud aan riten die als doel hadden de natuurlijke en publieke orde te handhaven. Daarin wijkt zij af van religies die het heil van het individu als doel hadden en hebben, zoals het christendom.
  • Period: 312 to 1492

    GE

  • Period: 347 to 395

    romeinen polytheïstisch, Christendom verboden

    De boodschap van Jezus moest aan de gehele wereld bekend worden gemaakt en de volgers van Jezus zagen dit als hun missie. De keizers zagen dit als een bedreiging voor hun macht en status. Ze hadden namelijk de macht gekregen van de Romeinse goden, goden die de christenen niet wilden aanbidden.
  • 391

    het christendom word een staatsreligie

    het christendom word een staatsreligie
    Theodosius I nam in 391 een belangrijke beslissing. Hij verhief het christendom tot nieuwe staatsgodsdienst en verklaarde alle tempels van de oude Romeinse religie tot verboden gebied.
  • 392

    Christendom wordt staatsgodsdienst in het W.R R

    Christendom wordt staatsgodsdienst in het W.R R
    3de stap (laatste) in het bekeren van de Romeinen van polytheïsme naar monotheïsme (christendom)
    Het christendom is VERPLICHT!
  • 476

    Val van het West Romeinse Rijk

    Val van het West Romeinse Rijk
    Het Rijk wordt aangevallen door de Franken en de Germanen. Die trekken zelfs op richting Rome. In het jaar 476 wordt het Keizertje Romulus Augustulus afgezet, en klimt het Germaanse stamhoofd Odoaker op de troon.
  • Period: 476 to 1492

    middeleeuwen

    Met middeleeuwen bedoelen we de periode tussen 476 en 1492. In deze tijd krijgen de kerk en de adel veel macht. Boeren staan helemaal onderaan de maatschappelijke ladder.
  • Period: 476 to 751

    Merovingers

    De Merovingers waren een dynastie van Frankische koningen, die over een regelmatig veranderend gebied in delen van het huidige Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland regeerden
  • Period: 476 to 622

    Arabische wereld voor 622

    -geboorte Mohammed in 570
    -de koeraisj
    -nomaden die rondtrekken in de woestijn met karavanen
    -Mekka was de eerste stad die de islam weigerde
    -een bedevaartsoord voor pelgrims voor polytheïsme aan de ka'aba
  • 610

    openbaring Mohammed

    De Waardevolle Nacht (Lailat-ul-Qadr) is de allerheiligste nacht voor de Moslims tijdens de ramadan. In deze nacht kreeg Mohammed volgens de overlevering zijn eerste openbaring van Allah (God), via de profeet Djibriel (Gabriël).
  • Period: 750 to 1250

    het Gouden tijdperk

    In deze tijd kenden de kunst, cultuur, theologie, filosofie, wiskunde en wetenschap een enorme bloei.
  • Period: 751 to 987

    Karolingers

    De Karolingen waren een dynastie die het Frankische Rijk regeerde van de 8e tot de 10e eeuw. De dynastie nam het Frankische rijk over van de Merovingen in 751, door Pepijn de Korte.
  • 962

    Otto 1 wordt tot Heilige Roomse Keizer gekroond

    Otto 1 wordt tot Heilige Roomse Keizer gekroond
    Nadat Karel de Grote in 800 tot keizer werd gekroond, werd zijn rijk in de 9e eeuw onder zijn kleinzonen verdeeld en was de keizerlijke titel, na de moord op Berengarius I van Friuli in 924, bijna veertig jaar vacant, voordat Otto de Grote op 2 februari 962 tot keizer werd gekroond van wat later het Heilige Roomse Rijk zou worden genoemd.
  • Period: 987 to 1122

    Capetingers

    De Capetingers vormen een prinselijke dynastie van Frankische oorsprong, afstammelingen van de Robertians, die in 987 bij de verkiezing van Hugues Capet op de troon van Frankrijk toetraden.
  • 1054

    Het grote schisma

    Het grote schisma
    Het Grote Schisma is de tragische kloof die bestaat tussen de Latijnse (katholieke) en de Byzantijnse (orthodoxe) Kerk.
  • 1055

    val van Constantinopel door de Seltsjoeken

    val van Constantinopel door de Seltsjoeken
    Het Beleg van Constantinopel door de legers van het Ottomaanse Rijk onder leiding van sultan Mehmet II en de uiteindelijke Val van Constantinopel op de zondag van pinksteren 29 mei 1453 betekende het einde van het Byzantijnse Rijk als opvolger van het Oost-Romeinse Rijk.
  • 1066

    Slag bij Hastings

    Slag bij Hastings
    De Slag bij Hastings werd op 14 oktober 1066 uitgevochten tussen een Normandisch-Frans leger onder leiding van hertog Willem I van Normandië en een leger onder leiding van de Angelsaksische koning Harold II. De slag is vernoemd naar de Engelse plaats Hastings, maar vond in werkelijkheid ongeveer tien kilometer ten noordwesten van Hastings plaats, waar nu de naar de slag genoemde plaats Battle ligt.
  • 1075

    dictatus papae

    dictatus papae
  • Period: 1075 to 1122

    investituurstrijd

    De Investituurstrijd is de benaming voor een strijd tussen paus Gregorius VII en diens opvolger enerzijds en de Europese vorsten, waaronder vooral de Rooms-Duitse keizers, aan de andere kant. Het conflict draaide om het benoemingsrecht van hoge geestelijken, die naast kerkelijke ook wereldlijke macht uitoefenden.
  • Period: 1095 to 1291

    Kruistochten

    De kruistochten waren zware militaire expedities in de middeleeuwen, georganiseerd en gefinancierd door de latijnse Katholieke kerk in samenwerking met wereldlijke Europese vorsten, met als opdracht zogenaamde heilige oorlogen te voeren die volgens de leer van deze kerk de uitvoering waren van de wil van God.
  • 1122

    concordaat van Worms

    concordaat van Worms
    Het concordaat van Worms sluit een periode van 50 jaar strijd tussen de Duitse keizer en de paus af.
  • 1208

    Innocentius III roept op tot kruistocht tegen de albigenzen

    Innocentius III roept op tot kruistocht tegen de albigenzen
  • 1214

    Slag bij Bouvines

    Slag bij Bouvines
    De Slag bij Bouvines of Slag bij Bovingen vond op 27 juli 1214 plaats nabij het dorp Bouvines dat tussen Rijsel en Doornik ligt. De plaats behoorde toentertijd tot het graafschap Vlaanderen, maar ligt nu in het Noorderdepartement van de regio Hauts-de-France.
    In deze slag stonden een leger van de Franse koning Filips II Augustus en een Engels-Welfisch leger onder leiding van keizer Otto IV tegenover elkaar. De slag eindigde met de overwinning van Filips II.
  • 1215

    Magna Carta

    Magna Carta
    De Magna Carta Libertatum is de naam van een leenovereenkomst naar feodaal recht die de Engelse koning Jan zonder Land op 15 juni 1215 bezegelde, waarin regels zijn vastgelegd over zaken als vrijheden voor de kerk en de edelen, rechtspraak op basis van wetgeving en belastingheffing.
  • 1302

    guldensporenslag

    guldensporenslag
    De Guldensporenslag of de Slag bij Kortrijk is een veldslag die plaatsvond op 11 juli 1302 te Kortrijk. De slag was het gevolg van de Vlaamse opstand, een conflict tussen het graafschap Vlaanderen en het Franse koninkrijk.
    De slag was in militair opzicht opmerkelijk, omdat een leger bestaande uit ambachtslieden een ridderleger versloeg. Vandaag wordt de Guldensporenslag herdacht bij de Vlaamse feestdag.
  • 1304

    Slag bij pevelenberg

    Slag bij pevelenberg
    De Slag bij Pevelenberg werd op 18 augustus 1304 geleverd nabij Pevelenberg tussen een strijdmacht uit de Vlaamse gewesten en een Frans leger onder koning Filips IV.
  • 1492

    Ontdekking Amerika

    Ontdekking Amerika
    Colombus ontdekt Amerika en een nieuwe tijdsperiode begint, namelijk de nieuwe tijd