Belangrijke gebeurtenissen 1700 - 1900

  • Snellere weefmachine en de Spinning Jenny

    Snellere weefmachine en de Spinning Jenny
    In 1733 werd een weefmachine uitgevonden waardoor het veel sneller ging. Maar daardoor werd aanvoer van garen een probleem, John Hargreaves loste het op: hij maakte de Spinning Jenny die 16x zoveel garen spon al een spinnenwiel. Productie textiel steeg en werd dus goedkoper. De machines waren onbetaalbaar en waren dus alleen winstgevend als ze grootschalig werden ingezet.
  • de Bataafse Revolutie in Nederland

    De Bataafse Republiek (1795–1801) (in de toenmalige spelling Bataafsche Republiek) was een republiek die het grootste gedeelte van het huidige Nederland omvatte. De republiek was gevormd naar voorbeeld en met militaire steun van de Franse Republiek, waarvan de Bataafse Republiek een bondgenoot en de facto een vazalstaat was. Deze steun werd duur betaald: de Republiek moest tientallen miljoenen guldens betalen voor de Franse troepen die in Nederland gelegerd werden (Verdrag van Den Haag). Ook lat
  • Nederland kreeg een democratische grondwet

    Nederland kreeg een democratische grondwet
    De eerste Grondwet in Nederland, de Staatsregeling voor het Bataafsche Volk werd op 1 mei 1798 door de Nationale Vergadering van de Bataafse Republiek ingevoerd. De grondwet was geschreven naar Frans voorbeeld. Hiermee werden de fundamenten van de Nederlandse rechtsstaat gelegd. Voor het eerst werden de fundamentele vrijheid van godsdienst, vergadering en drukpers vastgelegd, alsmede de staatsrechtelijke eenheid van de Nederlandse provincies.
  • Trevithick vindt de stoomlocomotief uit

    Trevithick vindt de stoomlocomotief uit
    In 1804 bouwde Trevithick 's werelds eerste functionerende stoomlocomotief. Deze locomotief, die geen naam kreeg, werd gebruikt in de Pen-y-Darren ijzermijn bij Merthyr Tydfil in Wales. Daar beschikte men over rails waar met paardenkracht wagens over werden vervoerd.
    De stoomlocomotief kon tien wagens trekken met een snelheid van ongeveer 8 km/h. De eerste rit vond plaats op 21 februari 1804. Maar de locomotief was eigenlijk te zwaar voor de gietijzeren rails, die dan ook regelmatig braken.
    Trev
  • Eerste fiets

    Eerste fiets
    Baron Karl Drais bedacht een zogeheten loopfiets. Deze bestond uit een houten frame, houten wielen met een ijzeren velg, een zeer primitief zadel, een primitief stuur en een soort rem op het achterwiel. De loopfiets had geen trappers; de berijder bewoog zich voort door zich af te zetten tegen de grond.
  • Maatschappij van weldadigheid

    Maatschappij van weldadigheid
    De Maatschappij van Weldadigheid was een particuliere organisatie in de 19e eeuw die armoedige gezinnen, veelal uit de grote steden, wilde helpen om een eigen bestaan op te bouwen als boer. De Maatschappij moet niet worden verward met de Maatschappij van Welstand.
    In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht door generaal Johannes van den Bosch die de armoedige gezinnen na de Franse overheersing wilde helpen. Van den Bosch kocht in Drenthe woeste grond aan zodat de armen deze konden o
  • Aanleg van 80.000 km spoorweg

    Aanleg van 80.000 km spoorweg
    Tussen 1850 - 1870 werd er door heel Europa een 80.000 km lang spoorweg aangelegd.
  • Armenwet

    De Eerste armenwet van 28 juni 1854 is een Nederlandse wet die opgesteld werd na de grondwetsherziening van 1848, die ertoe dwong de armenzorg wettelijk te regelen. Op basis van de armenwet kregen hulpbehoevenden die niet tot een kerkelijke gezindte behoorden in geval van 'volstrekte onvermijdelijkheid' recht op bedeling door een overheidsorgaan (in de praktijk de gemeente). De armenwet was de opvolger van het Armenwetje van 1818. In 1912 werd een herziene wet ingevoerd door minister Heemskerk.
  • Aanleg riolering in Amsterdam

    Aanleg riolering in Amsterdam
    In 1883 werd er Amsterdam riolering aangelegd als gevolg van een lange vieze tijd stank.
  • vrouwen kregen kiesrecht

    vrouwen kregen kiesrecht
    Tot het begin van de 20e eeuw mochten in Nederland alleen mannen stemmen, als ze voldeden aan bepaalde eisen.
    Bij de grondwetswijziging van 1917 werd het passief kiesrecht voor vrouwen ingevoerd, tegelijk met het algemeen kiesrecht voor mannen. In 1918 werd Suze Groeneweg voor de SDAP als eerste vrouw in de Tweede Kamer gekozen.
    Op 15 mei 1919 diende het Kamerlid Hendrik Pieter Marchant een initiatiefwet in tot instelling van actief kiesrecht voor vrouwen, waar, na de grondwetswijziging van 1922