Ungdomskultur

  • Fra barn til voksen

    Frem til 1950'erne var overgangen mellem barn og voksen meget skarp. Man gik fra den ene dag at blive betragtet som et barn, til den næste dag, efter konfirmationen, at blive betragtet som voksen i samfundet.
  • Period: to

    Ungdomskulturen udvikledes

    I 1950'erne udvikledes ungdomskulturen for alvor, og musikken blev kendetegnet for denne.
  • Period: to

    Rocn'n'roll

    Den generation af unge der levede i 1950'erne blev kaldt rock'n'roll generationen. De gik med læderjakker, hørte rock musik og stræbte efter at få deres egen identitet ved at tage afstand til det allerede etablerede. Dette sås blandt andet i musikken, der var oprørsk, provokerende og anti-autoritær i både lyd og tekst.
  • $10,55 for amerikanske teenagere

    I 1956 havde amerikanske teenagere $10,55 at bruge løs af om ugen. Dette svarer til en gennemsnitlig husstandsindkomst blot 15 år tidligere
  • Period: to

    Hippie - og flowerpower-bevægelsen

    I 1960'erne og 1970'erne eksisterede hippierne og flowerpower-bevægelsen. Denne stilart og væremåde blev affødt af Vietnamkrigen, og mottoet 'make love, not war', blev hyppigt benyttet i denne tidsperiode. Stilarten omfattede mange farver og blomster, og de unge begyndte her at eksperimentere med euforiserende stoffer. Modstand mod kernevåben, atomkraft, forurening, oprør mod traditionelle samfundnormer, ægteskab, seksualitet og børneopdragelse var også et udbredt fænomen i denne tid.
  • Punk

    Punk startede i 1980'erne som et oprør, men i takt med, at flere og flere unge tog stilarten til sig, kom den på mode.
  • Period: to

    Punkerne, diskerne og heavyrockerne

  • Period: to

    Ungdomshuset

    Ungdomshuset, også kaldet Ungeren, på Nørrebro i København var i årene 1982-2007 kendt som tilholdssted og undergrundsscene for forskellige grupper unge, der kulturelt og/eller politisk tog afstand fra det etablerede samfund.
  • Ophør af subkulturernes eksistens som hidtil?

    Frem til 1990'erne gav det god mening at snakke om subkulturer og mainstreamkulturer indenfor ungdomskulturen. I den senmoderne tid er det blevet sværere og sværere at skelne mellem de forskellige subkulturer og mainstreamkulturer, da de unge er meget mere individuelle og orienterer sig i mange forskellige fællesskaber og identificerer sig med et utal af forskellige stilarter.
  • De autonome

    De autonome grupper af unge mennesker opstod ovenpå resterne af BZ bevægelsen. De autonome er unge mennesker der opfatter sig selv som værende anderledes i forhold til det omgivende samfund. Disse grupper af unge forsøger at opbygge alternative måder at være sammen på, og det er typisk miljøforkæmpere, veganere, feminister og socialister, som er en del af de autonome.
  • Rydning af ungdomshuset

    Ungdomshuset blev torsdag d. 1. marts 2007 ryddet ved en aktion, der begyndte 07:00:07[3]. De følgende dage var præget af uroligheder og ødelæggelser, hvor over 714 personer blev anholdt.
  • Nedrivning af ungdomshuset

    Den 5. marts ved 8-tiden om morgenen begyndte nedrivningen af huset, der varede indtil den 6. marts ved 23-tiden.
  • Period: to

    Demonstrationer

    Fra rydningen, der foregik på en torsdag i marts 2007, frem til juni 2008 demonstrerede tidligere brugere og støtter af Ungdomshuset hver torsdag for et nyt ungdomshus i København. De såkaldte torsdagsdemoer drog under ledsagelse af musik, bannere og kampråb ud i København med afgang kl. 17 fra Gammel Torv.