Geschiedenis

tijdlijn van 3.2 en 3.3: tijd van Regenten en Vorsten

By 8827
  • Feb 22, 1576

    Holland bleef gespaard

    Holland bleef gespaard
    Vanaf dit jaartal bleef Holland gespaard, en ging dit gewest niet ten koste van de oorlogen in het zuiden.
  • Feb 22, 1580

    Textielfabriekvluchtelingen

    In dit jaartal vluchtten de textielarbeiders en de textielondernemers naar het noorden vanwege de oorlogen en de Spaanse inquisitie (de rechtbank van Spanje die bepaalde of je een straf kreeg, bijvoorbeeld op de brandstapel). Daarom kwam het textielcentrum in Leiden te staan, waar ze geen last hadden van de oorlogen en inquisitie.
  • Neef van Maurits maakte een boottochtje door A'dam

    Neef van Maurits maakte een boottochtje door A'dam
    De Friese neef van Maurits maakte een boottochtje door Amsterdam, en was helemal onder de indruk van de constructies van de huizen en bruggen langs de gracht.
  • Spanjaarden namen Breda en Amersfoort in

    Het was al een beetje duidelijk dat Spanje niet meer kon winnen van de Republiek, maar in dit jaartal veroverden de Spanjaarden toch nog deze 2 steden, en dit bracht hen akelig dichtbij het gewest Holland. Hier zijn ze uiteindelijk niet gekomen.
  • Period: to

    Engelse zeeoorlog #1

    Dit was de eerste zeeoorlog tussen de Republiek en Engeland. De Republiek verloor veel schepen, maar won deze oorlog wel.
  • Period: to

    Engelse zeeoorlog #2

    Dit was de tweede oorlog op zee tussen de Republiek en Engeland.
  • Meest sensationele zege van Michiel de Ruyter

    Meest sensationele zege van Michiel de Ruyter
    Deze zege van Michiel de Ruyter is heel verbazing wekkend. Dit komt omdat Michiel de opdracht had gekregen om de rivier de Medway op te varen, terwijl er hele dikke mist hing. Ook waren er door de Engelsen scheepswrakken in de vaarroute gelegd, en waren er kettingen gespannen. Hier ging Michiel met zijn schepen heel makkelijk voorbij, en dit vonden de Engelsen zo ''eng'' dat ze zijn verslagen.
  • het Rampjaar in de Republiek

    het Rampjaar in de Republiek
    De Republiek werd aangevallen door Frankrijk, Engeland, Keulen en Münster. Zij wilden allemaal een eind maken aan de goede welvaart van de Republiek. Op zee versloeg de Republiek de Engels-Franse vloot, maar aan de oostkant kwam een andere aanval. Zij kwamen tot aan de waterlinie tussen Utrecht en Holland - dit gebied (de waterlinie) hadden de Nederlanders onder water gezet- en er brak grote paniek uit in Holland. De regenten kregen de schuld omdat het gewone leger niet goed was voorbereid.
  • Period: to

    Engels-Franse zeeoorlog #3

    Deze zeeoorlog was een deel van het plan om de Republiek uit te schakelen (plan van Engeland, Frankrijk, Keulen en Münster). Deze verloren de Frans-Engelse schepen wel, maar de Republiek had na deze oorlog niet gerekend op een aanval uit het oosten. Doordat de schatkist van de Republiek opraakte, was hun gewone leger een beetje vergeten.
  • Willem III valt Engeland binnen

    Willem III valt Engeland binnen
    Willem III valt Engeland binnen, om te voorkomen dat er nog een aanval overzee komt, en veroverde de troon van Engeland.
  • Period: to

    De Republiek en Engeland vechten tegen Frankrijk

    Als Willem III in 1688 de troon van Engeland heeft ingenomen, vechten Engeland en de Republiek samen tegen de plannen van Lodewijk XIV. Hij wil namelijk heel Europa overheersen, maar hier is Willem III tegen. Tot 1713 vechten Engeland en de Republiek samen tegen Lodewijk XIV.
  • hier eindigt de oorlog van Engeland en de Republiek tegen Frankrijk

    Tot hier vochten Engeland en de Republiek tegen de plannen van Lodewijk XIV, om Europa te veroveren. Ze konden Lodewijk uiteindelijk wel in toom houden, maar dit heeft hen heel wat jaren, en heel wat geld gekost. Mede hierdoor raakte de Republiek zijn economische voorsprong kwijt aan Engeland.