Svensk språkhistoria

  • 3750 BCE

    Forntiden

    För cirka 6000 år sedan bodde det en befolkningsgrupp i norra om Svarta havet och Kaspiska havet. I detta område lever befolkningsgruppen Urindoeuropéer. Språket de pratar har fått sin grund och utveckling från Protoindoeuropeernas språk. Befolkningsgruppen flyttade från området och spred sig över hela världen för att bosätta sig på andra ställen i världen. Språket följe med under resans gång och utvecklades språkligt talande. De olika dialekterna bilda nya språk.
  • 3000 BCE

    Urnordiska

    I ett område norr om kaspiska havet och svarta havet bodde ett folk som kallades Urindoeuropeer. Majoriteten i landet pratar språket som utvecklats ur Protoindoeuropeernas språk. Den folkgrupp som prata indo-europiska flyttade därifrån och varnrande iväg för att hitta en ny plats att bo på. Under deras vardring tog de med sitt språk runt i världen och språket utvecklades. Med tiden ändrades de språkliga talet och dialketerna blev till nya språk.
  • 1222 BCE

    Industriella revolutionen

    Under 1800-talet kom den industriella revolutionen till Sverige från England. Därför fick vi många lånord som handlade om affärer, arbetsliv och politik: jobb, bojkott, strejk, konservativ, intervju, reporter. Från 1900-talet och fram till idag har vi lånat många ord från USA.
  • 800 BCE

    Vikingatid Nordiskaspråk

    Under vikingatiden utvecklades urnordiska språket och blev till förnordiska. som är uppbyggda i 3 delar. Fornvästnordiska det som sedan ska bli språken norska och isländska,. Fornöstnordiska det som ska bli talande språket i Danska och Svenska. Forngutniska som ska talas Gotland.
  • 800 BCE

    Vikingatiden runskrift/runor

    Runor har använts i norra Europa sen 100-talet. Denna skrift används under vikingatiden och kallades Runalfabetet eller Runraden. Runorna betyder många kunde då betyda många olika ljud. Under vikingatiden skrev man på stenar och murar med runskrift för att berätta historia. Den äldsta kända varianten av de svenska språket kallas för runsvenska eftersom under vikingatiden. De bevarande inskrifterna på vikingatiden förmedlar en del budskap om dåtidens språk. De skrevs ofta i en ormslinga.
  • Jan 2, 1010

    Lånord

    Ord som vi tar från andra språk görs till våra egna ord. De flesta lånord vi tagit från andra länder är ifrån franska, tyska, engelska och latinska.Under medeltiden flyttade många tyska köpmän och hantverkare till Sverige. På 1600-1700-talet var Frankrike det land som påverkade oss mest. de svenska språkets ordförråd utökades av de franska språket. Till exempel balett. När det kommer nya ord i vårt språk så kallas de nyord.Det kan vara lånord från engelskan eller från våra svenskars språk.
  • Dec 15, 1122

    Medeltiden

    Under medeltiden flyttade många tyska köpmän och hantverkare till Sverige. Och från dem lånade vi många ord som utvecklades de svenska språkets ordförråd. Sverige blev ett kristet land och de va då prästen börja prata Latinska. De latinska språket hade sin grund ifrån de latinska alfabetet. Kyrkan gjorde att de svenska språket fick många ord från latinska och grekiska språken.