schoonheidsidealen door de jaren heen.

By Divaaa'
  • 400

    oudheid.

    Schoonheid was voor de Grieken een teken van goddelijkheid. De kunst volgde hierin de verschillende opvattingen van filosofische scholen. De Discuswerper is een mooi voorbeeld van het Griekse schoonheidsideaal
    De Romeinen kenden weinig eigen kunst. Ze kopieerden vooral veel van de Grieken en daarmee ook hun schoonheidsidealen.
  • 500

    middeleeuws.

    Fysieke schoonheid was niet heel belangrijk in de vroege Middeleeuwen. Het leven was doordrongen van het geloof, waarbij het streven naar aardse zaken, zoals ideale fysieke vormen, niet nuttig of zelfs zondig werd bevonden. Het aardse leven was maar tijdelijk tenslotte. Men kleedde zich ascetisch om niet de aandacht af te leiden van waar het werkelijk om ging, het hiernamaals en het geestelijke.
  • 17e eeuw.

    Een melkwitte huid, rode make-up, een wespentaile, een weelderige boezem… alles is fake en alle middeltjes zijn goed om het lichaam in de juiste vorm te krijgen: korsetten, valse heupcontouren uit hout en enorme pruiken.
  • 19e eeuw

    Er waren veel verschillende stijlen in de 19e eeuw; Empire stijl, Restauratie en Biedermeier, De Victoriaanse tijd en La fin de siècle.
    De Empire stijl en de Restaurantie en Biedermeier leken veel op elkaar, het was dun en op de mannekleding zat geen versiering meer. De kleding van De Victoriaanse tijd was dat alles hetzelfde was. La fin de siècle was juist heel wijd.
  • begin 20e eeuw

    Begin 20e eeuw lijken de dames zich af te zetten tegen eerder geprefereerde schoonheidsidealen. De vrouw deed in de maatschappij niet meer onder voor de man. Een jongensachtig figuur was het nieuwe ideaal. De dames droegen in The Roaring Twenties kortere rokken en jurken, wijd en niet getailleerd. Het haar werd kort gedragen en opgestoken. Om dit jongensachtige uiterlijk te bereiken bonden sommige vrouwen zelfs hun borsten in om er jong en slank uit te zien
  • crisistijd

    hier zie je mensen die zoeken naar werk. je ziet dat veel mannen met petjes, hoedjes lopen. Ze zien er best wel netjes uit voor een crisis. Ze zoeken naar een job omdat ze in de crisis zitten. En willen graag geld verdienen.
  • na de 2e wereldoorlog.

    In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werd de bevrijding van de Duitse bezetters uitbundig gevierd. 5 Mei was een echte nationale feestdag. Er waren optochten, velen droegen kleding in de nationale kleuren en er was muziek op straat. Voor de kleintjes werden spelletjes georganiseerd als zaklopen en koekhappen.
  • jaren '60

    In de jaren 60 kwam de jeugdcultuur waardoor er verschillende soorten kledingstijlen ontstonden. Er ontstonden hippies en daarna ontstond ook nog de flower power. Meiden en jongens gingen veel meer andere soorten kleding dragen dan hun ouders.
  • jaren '50

    In de jaren '50 waren vooral rokken, truien en jurkjes in.
  • jaen '70 en de jaren '80

    Van de felle kleuren in de jaren ’60 ging het naar de donkere kleuren in de jaren ’70. En in het midden van de jaren ’70 werd heel veel lila. De jaren ’70 en ’80 werden gekenmerkt door Disco en Punk.
  • jaren '90

    in de jaren '90 waren strakke spijkerbroeken met gaten er in, het liet zijn dat oud ook nieuw kon zijn.
  • 21ste eeuw

    vandaag de dag verwachten we dat vrouwen slank en sportief zijn.