LA CRONOLOGIA (Meritxell Estivill)

Timeline created by Meritxell Estivill Garcia
In History
 • Assassinat de Cànoves

  Assassinat de Cànoves
  El president del govern Espanol, Antonio Cánovas del Castillo que passava uns dies de descans i va ser obra de l'anarquista italià Michele Angiolillo, qui va ser detingut immediatament, jutjat i executat. Durant el consell de guerra Angiolillo va justificar l'assassinat com una venjança per les tortures del procés de Montjuïc.
 • Tancament de Caixes

  Tancament de Caixes
  Va ser una protesta dels botiguers i dels industrials de Barcelona, contra la llei del Gabinet de Francisco Silvela i del seu ministre d'Hisenda Raimundo Fernández Villaverde. Va consistir a donar de baixa els establiments comercials i indústries per tal de deixar de pagar la contribució sense que fos il·legal.
 • Fundació de la Lliga Regionalista

  Fundació de la Lliga Regionalista
  Va ser un partit polític conservador català que va aparèixer per la fusió de la Unió Regionalista amb el Centre Nacional Català. Gràcies al triomf de la candidatura dels «quatre presidents», es va consolidar i se li va unir la Lliga de Catalunya. El seu primer secretari era Ferran Agulló i Vidal.
 • Mort de Sagasta

  Mort de Sagasta
  Sagasta va ser un enginyer de camins i polític espanyol, membre del Partit Liberal, President del consell de Ministres i President del Govern d'Espanya i reconegut orador.
 • Solidaritat Catalana

  Solidaritat Catalana
  Va ser el primer gran moviment unitari català. Aquest moviment va unir als diversos grups polítics nacionalistes catalans, carlins i republicans, que tenien en comú el seu catalanisme, des de llurs respectives posicions polítiques.
 • Publicació de La nacionalitat Catalana

  Publicació de La nacionalitat Catalana
  És un assaig del polític català Enric Prat de la Riba amb finalitats polítiques per definir l'ideari de la Lliga Regionalista.
 • Setmana Tràgica

  Setmana Tràgica
  Es tracta de les revoltes populars que succeïren a Barcelona, i altres ciutats industrials catalanes.
 • Fundació de la CNT

  Fundació de la CNT
  És una central sindical d'estructura confederal d'ideologia anarcosindicalista, fundada al Saló de les Belles Arts de Barcelona. Va ser el major sindicat obrer a Espanya i actualment resta la principal organització anarquista del país, i l'única anarcosindicalista adherida a l'Associació Internacional de Treballadors.
 • Primer diputat del PSOE

  Primer diputat del PSOE
 • Fundació del Partit Republicà Català

  Fundació del Partit Republicà Català
  Va ser el partit polític republicà i catalanista en el moment en què es va fusionar amb altres organitzacions per formar Esquerra Republicana de Catalunya.
 • Assemblea de Parlamentaris

  Assemblea de Parlamentaris
  Va ser el nom que va rebre un conjunt de diputats i senadors que s'ajuntaren en diverses ocasions en reunions a Barcelona i Madrid. Els participants eren sobretot els catalans, però també diversos parlamentaris espanyols.
 • Mort de Prat de la Riba

  Mort de Prat de la Riba
  Era un advocat i periodista, fou el primer president de la Mancomunitat de Catalunya i un dels principals artífexs del ressorgiment del sentiment nacional català del segle XIX.
 • Derrota espanyola a Annual

  Derrota espanyola a Annual
  Formada entre les tropes colonials espanyoles que s'internaven a la regió i les tropes irregulars del líder Abd el-Krim, en el barranc que separa Igueriben i Annual, al Rif marroquí. E
 • Desembarcament d’Alhucemas

  Desembarcament d’Alhucemas
  Va ser un desembarcament militar format per l'exèrcit i l'Armada espanyoles i, en menor mesura, un contingent aliat francès, que propiciaria la fi de la Guerra del Rif,que se'l considera el primer desembarcament aeronaval de la història mundial.
 • Exposició Internacional de Barcelona

  Exposició Internacional de Barcelona
  Se celebrà a la muntanya de Montjuïc, on ocupà una superfície de 118 hectàrees. Entre la vintena de nacions europees que oficialment participaren, hi havia països altres paisos. També participaren expositors privats japonesos i nord-americans.
 • Period: to

  Regència de Maria Cristina

 • Period: to

  Regnat d’Alfons XIII

 • Period: to

  Mancomunitat de Catalunya

  Va ser una institució activa que agrupà les quatre diputacions catalanes: Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. Tot i que havia de tenir funcions purament administratives i que les seves competències no anaven més enllà de les diputacions provincials, va adquirir una gran importància política.
 • Period: to

  Trienni Bolxevic

  És la denominació que es dóna per la historiografia espanyola. Les esperances provocades per les notícies que arribaven de la revolució russa entre les masses depauperades es van deixar notar, segons el context local, en moviments urbans o rurals.
 • Period: to

  Dictadura de Primo de Rivera

  Va ser el règim polític autoritari que s'instaurà a Espanya sota la direcció del general Miguel Primo de Rivera y Orbaneja i l'acceptació per part del rei Alfons XIII.