Sant climent de taull

L'edat mitjana a Catalunya

  • Period: 476 to Oct 12, 1492

    Edat mitjana

  • Feb 16, 720

    Inici de la conquesta islàmica de catalunya

    Inici de la conquesta islàmica de catalunya
  • Aug 5, 785

    Djarunda (Girona) es lliura a Carlemany

    Djarunda (Girona) es lliura a Carlemany
  • Period: Aug 5, 785 to Oct 12, 1492

    Edat mitjana a Catalunya

  • Apr 3, 801

    Conquesta de Barcelona per Lluís el Pietós Fill de Carlemany

    Conquesta de Barcelona per Lluís el Pietós Fill de Carlemany
  • Jul 15, 870

    Guifré el Pelós és nomenat Comte d'Urgell i Cerdanya

    Guifré el Pelós és nomenat Comte d'Urgell i Cerdanya
    Compte de La Cerdanya, Urgell, Barcelona, Girona i Besalú, al llarg del seu regnat va reconquerir, organitzar i repoblar les terres catalanes. Va marcar la frontera amb els Àrabs, utilitzant per aquest propòsit les conques del Llobregat i del Segre, donant d’aquesta manera forma al que es conegut com la Catalunya Vella. Va restaurar el bisbat de Vic i va fundar els monestirs de Ripoll, on està enterrat i de Sant Joan de les Abadeses. Va morir lluitant contra els musulmans de Lleida.
  • Period: Sep 11, 870 to May 31, 1410

    Casal de Barcelona

  • Sep 11, 877

    Guifré el Pelós es nomenat compte de Barcelona i Girona

    Guifré el Pelós es nomenat compte de Barcelona i Girona
    Guifré I de Barcelona, dit “el Pilós” o “el Pelós” (c. 840 - 897), fou comte de Barcelona, comte d'Osona[1] i comte de Girona (878 - 897); comte d'Urgell, de Cerdanya (870 - 897) i també comte de Conflent (896 - 897). Fou el dotzè i darrer comte de Barcelona nomenat pels reis francs, i el primer a donar en herència els seus dominis territorials, iniciant així la dinastia comtal de Barcelona
  • Jan 1, 880

    Fundació del Monestir de Ripoll

    Fundació del Monestir de Ripoll
    El monestir, fundat cap a l'any 880 pel comte Guifré el Pilós- segurament sobre un de l'època visigòtica (589) destruït pels àrabs-,[1] va esdevenir lloc d'enterrament dels comtes de Barcelona i Besalú i un centre cultural de scriptorium molt important de la Catalunya medieval
  • Aug 11, 897

    Mort de Guifré

    Mort de Guifré
    La figura del Guifré històric,és la d'un magnat got que, al servei de l'Imperi carolingi, aprofità el col·lapse del poder reial per bastir-se un domini propi. La visió del Guifré mític, pare de la pàtria i creador de Catalunya té origen en la Gesta Comitum Barchinonensium, escrita al segle XII pels monjos de Ripoll;per tal de justificar l'inici, a finals del segle IX, de la transmissió hereditària dels comtats, se sobredimensionà la figura de Guifré el Pilós, avanpassat de la dinastia comptal.
  • Apr 26, 911

    Guifré II Borrell

    Guifré II Borrell
    Dit també Borrell I comte de Barcelona, Girona i Osona.
    Guifré II de Barcelona i III de Girona anomenat també Borrell I (ca. 874 - Barcelona, 26 d'abril de 911 o 914) va ser comte de Barcelona, Girona i Osona (897-911), el darrer comte que va prestar vassallatge a un monarca franc. Nascut vers el 874, va ser el fill primogènit de Guifré I el Pilós i Guinidilda d'Empúries
  • Jan 1, 947

    Sunyer I Germà de Guifré !!

    Sunyer I Germà de Guifré !!
    Fill de Guifré el Pelós i Guinidilda d'Empúries, i germà de Guifré II de Barcelona, Sunifred II d'Urgell i Miró II de Cerdanya.L'any 925 es va casar en segones núpcies amb Riquilda de Tolosa, filla del comte de Roergue Ermengol, i van tenir cinc fills: entrte ells:
    Ermengol I d'Osona (925-943), comte d'Osona.
    Miró I de Barcelona (926-966), comte de Barcelona.
    Borrell II de Barcelona (927-992), comte de Barcelona.
  • Jan 1, 966

    Miró I Fill de Sunyer

    Miró I Fill de Sunyer
  • Jul 6, 985

    Saqueig de Barcelona per Almanzor

    Saqueig de Barcelona per Almanzor
    El Califat omeia no van fer incursions al comtat de Barcelona perquè es creia que rebria el suport del Regne de França o l'imperi Bizantí, però en el moment que Almansor va comprovar que Lotari I de França no els ajudaria es va decidir a atacar-los. L'assalt a Barcelona va anar precedit per una batalla on Borrell II fou derrotat a la batalla de Rovirans o Matabous i davant la imminència de l'atac, el comte va publicar un ban d'expedició pública perquè els cavallers anessin a socórrer Barcelona.
  • Mar 10, 988

    Independència de fet dels Comptats Catalans: Borell II no renova el Jurament de Vassallatge als Reis Francs

    Independència de fet dels Comptats Catalans: Borell II no renova el Jurament de Vassallatge als Reis Francs
    Les peticions d'ajuda del comte Borrell van ser ignorades pel rei franc Lotari I de França que en aquells moments s'enfrontava als seus propis problemes al Comtat de Verdun. Com a conseqüència d'això i com a resultat d'un creixent desarrelament dels comtes barcelonins respecte als seus antics senyors, el 988 Borrell II es va negar a renovar el pacte de vasallatge amb el nou rei francès, Hug Capet, i va instaurar la independència de fet dels territoris sota el seu poder.
  • May 4, 992

    Borrell II

    Borrell II
    Borell II (948-992) Al contrari que el seu pare, va ser un comte molt més diplomàtic que no pas militar. Va procurar mantenir sempre relacions cordials amb els seus dos poderosos veïns: els francs, al nord i els musulmans, al sud. Va intercanviar ambaixades amb Còrdova (centre del poder musulmà) i signà un tractat de pau amb el Califa Al-Hakam II.
    Va ser un protector de les ciències i la cultura. Invità el famós monjo Gerbert d'Orlhac, que uns anys més tard arribaria a Papa amb el nom de Silves
  • Sep 8, 1018

    Ramon Borrell I

    Ramon Borrell I
    Casat amb Ermessenda de Carcassona
    La guerra civil al Califat de Còrdova començà el novembre del 1008. Els musulmans anomenaven Ifranja als comtats de l'antiga Gòtia franca (Comtats Catalans), van negociar el suport del comte Ramon Borrell I. L'exèrcit congregat pel comte de Barcelona Ramon Borrell, uns nou mil homes, ràpidament atacaren Còrdoba vencent a les tropes berbers. Els que retornaren amb vida ho feren amb moltes riqueses per la suma dels pagaments més el botí acumulat en el saqueig.
  • Mar 31, 1035

    Berenguer Ramon I

    Berenguer Ramon I
    El govern de Berenguer Ramon I va marcar el començament del declivi del poder comtal. En morir el seu pare (1018), Berenguer Ramon encara era menor d'edat i la seva mare Ermessenda actuà com a tutora i regenta fins al 1023. Però quan Berenguer Ramon va arribar a la majoria d'edat no va començar a governar sol sinó que Ermessenda va continuar associada al govern.Quan Berenguer Ramon va morir la comtessa-àvia Ermessenda va ser regent mentre els seus fills van ser menors d'edat .
  • Mar 1, 1058

    Emesenda de Carcassona

    Emesenda de Carcassona
    Dona, mare i àvia de comptes de Barcelona (972-1058)
    TV3 va realitzar una sèrie de ficció històrica basada en la seva biografia. La sèrie es va estrenar amb el lema La dona més poderosa de la història de Catalunya, fent referència a la naixent nació catalana, ja que Catalunya no fou forjada com a estat unificat fins al regnat d'Alfons el Cast (1157-1196), però el comtat de Barcelona en fou el nucli originari i aportà un corpus legislatiu amb els Usatici Barchinonae (Usatges de Barcelona),
  • May 26, 1076

    Ramon Berenguer I

    Ramon Berenguer I
    (1013-1076) «En · R(amon) · B(ere)ng(uer) · comte · e march(e)s · de · Barch(e)lona · apoderador despanya»
    Ramon Berenguer el Vell (v.1023-1076), fou titulat «Apoderador d'Espanya»[5][6] (Ispanie subjugator), identificant Espanya (geografia) amb al-Àndalus, en els Usatges de Barcelona. En aquesta còpia del segle XIII - XIV se'l representa portant en l'escut, sobrevesta, elm, penó, gualdrapes i vaina de l'espasa, l'emblema de la Creu de Sant Jordi.
  • Dec 5, 1082

    Ramon Berenguer II Cap d'Estopes

    Ramon Berenguer II Cap d'Estopes
    (1053-1082)Era fill de Ramon Berenguer I de Barcelona i d'Almodis de la Marca i germà, probablement bessó, de Berenguer Ramon II. El 1076, a la mort del seu pare, va rebre el comtat de Barcelona juntament amb el seu germà, ja que aquell no havia dividit l'herència. El seu sobrenom és deu a tenir una gran i espessa cabellera rossa.La veu popular acusà el seu germà com a instigador de la seva mort, motiu pel qual Berenguer Ramon II és conegut com el Fratricida.
  • Jun 20, 1097

    Berenguer Ramon II El Fratricida

    Berenguer Ramon II El Fratricida
    Anomenat el Fratricida (1053 - Jerusalem 1097). Les relacions amb el seu germà foren sempre tibants, i intentà disputar-li l'herència.Berenguer Ramon II participà en la tutoria del menut onze anys (futur RAmon Berenguer III) prometent que no es casaria i que per tant l'herència recauria directament en el petit fill del Cap d'Estopes. En arribar Ramon Berenguer III a la majoria d'edat, el seu oncle li deixà el govern dels comtats i marxa a la primera croada on morí a Jerusalem.
  • Dec 10, 1123

    Consagració de l'Esglèsia de Sant Climent de Taüll

    Consagració de l'Esglèsia de Sant Climent de Taüll
    Tot i que la vall tenia una població relativament reduïda a l'edat mitjana, els dignataris locals (els barons d'Erill) reberen grans quantitats de plata per encoratjar-los a participar en la campanya catalana per recuperar Barbastre i Saragossa. La major part d'aquests diners es van dedicar a construir diverses esglésies entre el segle XI i el XIV, seguint l'estil arquitectònic importat de Llombardia.
  • Jan 23, 1131

    Ramon Berenguer III

    Ramon Berenguer III
    (Rodés, Occitània, 11 de novembre de 1082[1] - Barcelona, 23 de gener de 1131). L'any 1103 es va casar amb Maria Díaz de Vivar, filla d'El Cid.Enric de Pisa (Henricus Pisanus), que va narrar l'expedició a Mallorca en el poema Liber Maiolichinus, va veure i descriure Ramon Berenguer III com el monarca d'un poble, que anomena català (Catalanensis i Catalanicus), procedent d'una pàtria que denomina Catalunya (Catalania), mots que apareixen documentats per primera vegada.
  • Aug 11, 1137

    Capítols matrimonials de Barbastre

    Capítols matrimonials de Barbastre
    l'11 d'agost del 1137 es va forjar un pacte entre Ramon Berenguer IV de Barcelona i Ramir II d'Aragó per tal de casar al jove comte de Barcelona de 23 anys, amb la filla del rei, Peronella d'Aragó, que tenia un any d'edat. El rei donà al comte la seva filla per muller amb el seu regne tal com s'estenia i havia posseït el seu pare i rei Sanç Ramires, rei d'Aragó i Pamplona, i pels seus germans els reis Pere i Alfons, quedant en llei i força els seus furs, costums i usatges que en temps dels seus
  • Oct 24, 1149

    Conquesta de Lleida

    Conquesta de Lleida
    Ramón Berenguer IV i Ermengol d'Urgell conquereixen LLeida i donen als cristians una carta de població. També expulsen als musulmans de dintre de les muralles
  • Aug 18, 1150

    fundació de l'Abadia de Poblet

    fundació de l'Abadia de Poblet
    Pertany a l'ordre del Cister Va ser el panteon reial ddurant els segles XIV i XV
    Patrimoni de la Unesco dsde l'any 1991
  • Aug 21, 1150

    Noces de Peronella i Ramón Berenguer IV

    Noces de Peronella i Ramón Berenguer IV
    Les noces de la Reina Peronella i Ramon Berenguer IV es van celebrar a Lleida, al mes d'agost de 1150, en aconseguir la reina l'edat requerida pel Dret Canònic per poder consumar el matrimoni, catorze anys. Al seu torn, Ramon Berenguer IV tenia 36 anys.
  • Aug 6, 1162

    Ramon Berenguer iV

    Ramon Berenguer iV
    Ramon Berenguer IV dit "el Sant" (Barcelona, 1101-1102 - lou Borg Sant Dalmatz, 6 d'agost del 1162), fou comte de Barcelona, Girona, Osona, i Cerdanya (1131-1162), príncep d'Aragó i comte de Ribagorça (1137 - 1167). (en llatí; a 12 d'octubre de 1150Ego Raymundus Berengarii, Dei gratia comes Barchinone, princeps Aragonum atque Illerde ac Dertuse marchio). A Provença on fou regent, s'esmenta com Ramon Berenguer III Inicia ladinastia de Barcelona a la corona d'Aragó al casar-se amb Peronella.
  • Apr 25, 1196

    Alfons el Cast o el Trobador

    Alfons el Cast o el Trobador
    Alfons I de Catalunya i II d'Aragó. (1154-1196). Després de la mort del seu pare, va heretar ambdues unitats polítiques amb plenitud de titulació, essent jurat solemnement el 24 de febrer del 1163. com a: Alfons, comte de Barcelona. L'any següent, el 18 de juny del 1164, la seva mare reafirmava el seu testament de 1152, realitzant una abdicació i donació pública del regne d'Aragó al seu fill Alfons. Tingué fama d'acollir generosament els trobadors a la seva cort i de fomentar el seu art.
  • Sep 12, 1213

    Pere el Catòlic

    Pere el Catòlic
    Pere I de Catalunya i !! d'Aragó (1177- 1213). Participà, molt eficaçment, amb els reis ibèrics en la batalla de Las Navas de Tolosa, victòria dels cristians sobre els almohades que va permetre la ràpida conquesta de l'Andalusia occidental.Pere el Catòlic. va morir a la batalla de Muret defensant els seus vasalls occitans que havien estat acusats de seguir l'heretgia càtara. D'aquesta manera la Corono d' Aragó va perdre les possessions a Occitània, quedant Occitània en mans franceses.
  • Sep 5, 1229

    Jaume I Conquesta de Mallorca

    Jaume I Conquesta de Mallorca
    Les Corts de Barcelona, el 23 de desembre de 1228, aproven la conquesta de Mallorca. El 5 de setembre l'estol català surt de Salou, Cambrils i Tarragona. El 31 de desembre es conquereix Medina Mayurqa. Els pobladors musulmans acaben fugint a Menorca, l'Àfrica o són esclavitzats, i el 1236 es comença la repoblació amb pagesos i colons de l'Empordà, Comtat de Barcelona i del Rosselló.
  • Sep 22, 1237

    Conquesta de València

    Conquesta de València
    Entre 1229 i 1245, tan sols setze anys, la Corona d'Aragó aconseguí la conquesta del que seria el Regne de València.Una primera fase que comportà la conquesta de les contrades septentrionals, fins a Borriana (1233).La segona fase, que suposà l'ocupació de la ciutat de València (1238). La tercera fase, la frontera meridional arribà fins a Biar (1245). Els repobladors procedien del Principat de Catalunya i també del Regne d'Aragó i d'altres països europeus. Molta població musulmana es va quedar.
  • May 11, 1258

    Tractat de Corbeil Independència de dret

    Tractat de Corbeil Independència de dret
    Per aquest tractat la filla de Jaume I, Elisabet, es casaria amb Felip, hereu de Lluís IX; el rei francès, com a hereu de Carlemany, renunciava als drets sobre els Comtats Catalans; i Jaume I renunciava a la Fenolleda i Perapertusès, Tolosa, Sant Gèli, Carcí, Narbona, Albigès, Carcassonè, És a dir Jaume I renunciava a l'Occitània i el rei francés acceptava la independència dels Comptats Catalans (Antiga marca Hispànica).
  • Jul 27, 1276

    Jaume I el Conqueridor

    Jaume I el Conqueridor
    Montpeller 1208- Alzira 1276. Fou sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de rei d'Aragó, rei de Mallorca, rei de València, comte de Barcelona, comte d'Urgell, i senyor de Montpeller. A la mort del seu pare restà en poder de Simó de Monfort dins que el Papa li va manar retornar-lo. Els Cavallers Templers l'instruïren com a rei al Castell de Montsó des dels 6 fins als 9 anys.Durant els primers anys del seu regnat el rei Jaume I va mantenir diverses lluites contra la noblesa.
  • Mar 30, 1282

    Conquesta de Sicília. Vespres sicialianes.

    Conquesta de Sicília. Vespres sicialianes.
    El 1266 Carles I d'Anjou, amb el beneplàcit del Papa Climent IV, envaí el Regne de Sicília. Constança de Sicília, esposa de pere el Gran, que era la legítima hereva després de les morts del seu pare Manfred I de Sicília el 1266 i del seu cosí Conradí de Sicília. Després d'un aixecament popular dels sicilians el 30 de març de 1282, anomenat les Vespres Sicilianes, aquests oferiren a Pere el Gran la corona de Sicília i aquest mateix n'emprèn la conquesta als francesos,
  • Nov 11, 1285

    Pere el Gran

    Pere el Gran
    Pere el Gran (dit també Pere III d'Aragó i Pere II de Catalunya-Aragó)València, Regne de València, 1240 - Vilafranca del Penedès, Principat de Catalunya, 11 de novembre de 1285; Fou un sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols de comte de Barcelona, rei d'Aragó i rei de València (1276-1285) i després de la conquesta de l'illa, rei de Sicília (1282-1285). Començà a regnar a l'edat de 36 anys, regnà 9 anys i morí a l'edat de 45 anys
  • Jun 18, 1291

    Alfons II el Franc

    Alfons II el Franc
    Per encàrrec del seu pare confiscà les Balears al seu oncle Jaume II de Mallorca perquè havia col·laborat en la croada contra la corona d'Aragó(un intent d'invasió francesa entre el juny i l'octubre de 1285). El novembre d'aquell any, Alfons atacava les illes d'Eivissa i de Mallorca, culminant l'expedició amb èxit el gener del 1286, entre el novembre de 1286 i el gener de 1287, conquerí també l'illa de Menorca. Morí sense descendència legítima i fou succeït el mateix any pel seu germà Jaume II
  • Sep 1, 1300

    Estudi General de Lleida

    Estudi General de Lleida
    L'Estudi General de Lleida era una institució d'ensenyament superior (Estudi General) creada l'1 de setembre de 1300 pel rei d'Aragó i Comte de Barcelona Jaume el Just. Prèviament la butlla papal de 1297 n'havia autoritzat la creació. Lleida tenia una tradició científica i llibrera que justificaven que s'hi erigís l'Estudi General. Va ser abolit per cèdula reial de Felip V d'Espanya, VA ser la primera universitat de la península ibèrica que tenia autorització de la dissecció de cadàvers (1391).
  • Jun 19, 1324

    Conquesta de Sardenya

    Conquesta de Sardenya
    La possessió de l'enclavament sard podia interessar als catalans per raons econòmiques i estratègiques car posseïa nombroses riqueses naturals (salines, mines de plata i corall); la producció agrícola (cereals) i ramadera (carn, cuirs, formatges) eren abundants; la situació geogràfica de l'enclavament permetia controlar millor la navegació a la Mediterrània occidental, cosa que permetia guanyar posicions en les rutes marítimes cap al llevant mediterrani, on es feia el comerç més lucratiu
  • Nov 2, 1327

    Jaume el Just

    Jaume el Just
    Jaume II de Catalunya-Aragó ( 1267-1327) fou sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d'Aragó i rei de València (1291-1327), i també rei de Sicília (1285-1296), rei de Mallorca (1291-1295) i rei de Sardenya (1324-1327). Per la pau d'Anagni (1295)
  • Jan 1, 1333

    Lo mal any primer

    Lo mal any primer
    Lo mal any primer és 1333, data simbòlica de la crisi de la Corona d’Aragó. La fam provocada per les males collites va causar a Barcelona al voltant de 10.000 morts en una població de 50.000hab. A les males collites de 1310-1314 i 1324-1329, sobretot a València, es va unir el mal any de 1333 i brots epidémicos causats per la malnutrició. La Pesta Negra i els rebrots posteriors, que es van estendre un segle, van aprofundir la crisi catalana de la segona meitat del S. XV i el s. XVI
  • Jan 24, 1336

    Alfons el Benigne (1299-1336)

    Alfons el Benigne (1299-1336)
    Sobirà de la Corona d'Aragó comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de València, de Sardenya i Còrsega,Començà a regnar a l'edat de 28 anys, regnà 9 anys i morí regnant a l'edat de 37 anys. Roman enterrat a la Seu vella de Lleida.Durant el seu regnat va tenir lloc "lo mal any primer", el 1333, que va passar a simbolitzar l'inici de la crisi baix Medieval, la qual encara s'agreujaria més amb la futura arribada de la pesta negra.Durant el seu regnat es van incorporar els ducats d'Atenes i Neopàtria.
  • Apr 11, 1348

    La pesta negra

    La pesta negra
    La pesta bubònica: és la forma més comuna de pesta. Es transmet per la picada de la puça, que viu com a paràsit de la rata, la primera en infectar-se amb el bacteri. La seva taxa de mortalitat, sense tractament, es situa entre el 30% i 75% dels casos. El símptoma característic d'aquesta variant de la malaltia és l'aparició de bubons a l'engonal, el coll i les aixelles pels quals supura pus i sang. L'aparició d'aquestes tumoracions va acompanyada de febre alta (entre 38 i 41 °C), vòmits i confusi
  • Jan 5, 1387

    Pere el Cerimoniós

    Pere el Cerimoniós
    Pere el Cerimonió dit també Pere IV d'Aragó i Pere III de Catalunya-Aragó (1319 - 1387), Durant el seu regnat es configurà la Generalitat. Incorporà definitivament el Regne de Mallorca a la Corona d'Aragó, que es mantindrà fins als Decrets de Nova Planta de 1714. El rei Pere, el mateix any que començà a regnar, ratificà elsprivilegis i franqueses de lÈstudi General de Lleida i creà un impost sobre el vi per finançar-la.
  • Feb 21, 1396

    Joan I el Caçador,

    Joan I el Caçador,
    (1350 -1396). Fou una persona molt culta. Mentre hi hagué bons ingressos la seva cort va ésser sempre plena de luxe i refinament. Va tenir una gran predilecció per les belles arts, la música, la literatura i l'astrologia. Per aquesta raó, els historiadors l'han anomenat «l'Amador de la Gentilesa». Així mateix va mostrar un enorme interès per l'activitat de la caça, per la qual cosa hom l'ha anomenat «el Caçador».
  • May 31, 1410

    Martí l'humà

    Martí l'humà
    va ser sobirà dels territoris de la Corona d'Aragó des de 1396 a 1410, adquirint altres títols posteriorment com el comtat d'Empúries (1402,1407), i a la mort del seu fill Martí el Jove el regne de Sicília (1409). La seva mort sense descendència masculina legítima va suposar la fi de la dinastia barcelonina i tot seguit un interregne fins a la fi del compromís de Casp que entronitzaria la dinastia Trastàmara en la figura de Ferran I.
  • Jun 28, 1412

    Compromís de Casp

    El Compromís de Casp (1412) fou una reunió de nou notables, representants dels estats d'Aragó, València i Catalunya (tres per estat), que tenien l'objectiu de decidir qui succeiria l'últim rei del casal de Barcelona, Martí l'Humà (mort el 1410). Els tres estats s'havien compromès prèviament a respectar, fos quina fos, la decisió dels nou notables. Fou escollit el castellà Ferran de Trastàmara dit el d'Antequera, en detriment de l'altre candidat Jaume II d'Urgell.
  • Apr 2, 1416

    Ferran I d'Antequera

    Ferran I d'Antequera
    El 1410, en morir el seu oncle, el rei d'Aragó Martí l'Humà, sense descendència directa, Ferran presentà la seva candidatura a la successió. El conflicte quedà reduït finalment a dues candidatures, la seva i la del comte Jaume d'Urgell. La seva força econòmica i militar i la seva intel·ligència política, el suport del bàndol dels Urrea a Aragó i del dels Centelles a València, i el més decisiu encara del papa Benet XIII d'Avinyó i del seu confessor Vicent Ferrer, li garantiren el triomf.
  • Period: Apr 2, 1416 to Jan 23, 1516

    Casal de Trastamara

  • Jun 27, 1458

    Alfons el Magnànim

    Alfons el Magnànim
    Alfons el Magnànim, V d'Aragó, III de València, I de Nàpols, Sicília i Mallorca, II de Sardenya, i IV de Barcelona, (Medina del Campo, Castella 1396 - Nàpols, 27 de juny de 1458), Rei d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sicília, de Sardenya (1416-1458) i de Nàpols (1442-1458); Comte de Barcelona
  • Jan 19, 1479

    Joan II

    Joan II
    Joan fou designat successor a la Corona d'Aragó. El 22 de novembre de 1458 entrà oficialment a Barcelona. Però, en retenir al seu fill Carles de Viana, es guanyà l'enfrontament amb les autoritats catalanes. Les Corts Catalanes, reunides a Lleida el 1460, van demanar a Joan II que alliberés el seu fill.La mort de Carles de Viana va provocar l'inici de la Guerra civil catalana. Una guerra que va coincidir en el temps amb la revolta dels pagesos remences.
  • Apr 21, 1486

    Sentència Arbitral de Guadalupe

    Sentència Arbitral de Guadalupe
    Ferran II d'Aragó «el Catòlic» dicta la Sentència Arbitral de Guadalupe que possibilità la fi dels mals usos a canvi d'un pagament (no tan sols en el mal ús remença), i postergà el conflicte que havia durat més de quatre segles entre senyors i pagesos.
    A canvi d'un pagament de 60 sous per mas s'abolia el dret a maltractar i molts altres abusos senyorials menors. Els pagesos van conservar el domini útil del mas, però havien de fer homenatge al senyor i pagar drets emfitèutics i feudals,
  • Jan 23, 1516

    Ferran el catòlic

    Ferran el catòlic
    Ferran II d'Aragó, València, Mallorca i Barcelona, III de Sicília, V de Castella i I de Navarra.En començar el seu regnat Ferran el Catòlic va consolidar el pactisme a través de la Constitució de l'Observança aprovada a les Corts de Barcelona de 1480-1481, que establia el principi de submissió del poder reial a les lleis de Catalunya i definia la Diputació del General (Generalitat de Catalunya) i la Reial Audiència de Catalunya com a organismes encarregats de vetllar per l'ordre constitucional.