Joan Brossa

  • Infància

    Infància
    Va néixer el 19 de gener de 1919 a la ciutat de Barcelona, concretament al carrer de Wagner del barri de Sant Gervasi. El seu pare era gravador i la seva mare era mestressa de casa, Brossa es va sentir més identificat amb la família paterna que no pas amb la materna.
    Quan va morir el seu pare, ell encara era un nen, aquest fet el va obligar a viure amb la família de la mare.
  • Adolescència

    Adolescència
    Pel que fa a la seva vida d'estudiant, ell s'hi refia amb poc entusiasme, fins i tot plorava quan era hora d'anar-hi. Creia que l'escola era una mena d'estafa, ja que ell pensava que: "les coses importants s'aprenen però no s'ensenyen"
    Va anar a tres escoles diferents, fins que finalment dels seus pares volien que Brossa estudiés comerç perquè pensaven de col·locar-lo en un banc. Però només va aguantar-hi un curs.
  • Adolescència

    Adolescència
    Amb aquesta trajectòria, van decidir posar-lo a treballar en el mateix ofici del pare, però també va ser inútil.
    Va ser un període per oblidar, tot i que ell sempre es quedava amb les coses positives. Amb el seu cosí Mario, compraven llibres i feien jocs de mans, compartien el gust per la màgia. En Mario l'havia ensenyat la botiga El Rei de la Màgia, on compraven jocs i van començar a fer actuacions. Però torna a decaure quan el seu pare es va posar malalt i va morir el 1933, amb 43 anys.
  • Guerra Civil (1936-1939)

    Guerra Civil (1936-1939)
    Durant la guerra, la tieta Antonieta, que vivia al pis del carrer d’Alfons XII, marxà a França i Brossa s’encarregà de guardar-li el pis. En aquest moment actuava com a mag. Ho feia vestit de xinès amb el nom de Wu. Arribà el moment que la República cridà la lleva de Brossa, la família li recomanà que no s'hi presentés. Fins que no li tocà més remei, el traslladaren a Campdevànol.
    El 1937 al poble, Brossa s’hi estigué uns tres mesos. Els diumenges anaven al cine a Ripoll.
  • Guerra Civil (1936-1939)

    Guerra Civil (1936-1939)
    Va ser traslladat a Baldomar, al Montsec, en el front de Lleida. Brossa va escriure el seu primer text va ser publicar el mes de juny del 1938
    Fou Ferit en un ull com explica al poema "La batalla del Segre o la segona naixença". Del front, el traslladaren a un hospital de campanya i d’allà, a Barcelona.
    El gener del 1939 Brossa es presentà a les autoritats militars un mes després.El van assignar a serveis auxiliars.
  • Guerra Civil (1936-1939)

    Guerra Civil (1936-1939)
    El van destinar a Salamanca. Com que s’avorria, va demanar destí i li tocà fer d’assistent per a un tinent, amb qui es va fer amic.
    Li va explicar que feia jocs de mans i que li agradaria actuar i el militar li va aconseguir una actuació en un festival organitzat a Ciudad Rodrigo.
  • Formació

    Formació
    La família el pressionava perquè treballés però ell no tenia ganes. L’únic que li interessava era continuar l’evolució literària que havia iniciat de la mà d’Enric Tormo,
    Un impresor de Salamanca. I aquesta cadena continuà amb el pintor Manuel Viusà i acabà amb Josep Vicenç Foix. L'any 1944, va començar la seva producció teatral amb l'obra El cop desert
  • Dau al set

    Dau al set
    Va ser fundada el setembre del 1948 i estava integrat per Joan Brossa, Arnau Puig, Modest Cuixart, Joan Ponç, Antoni Tàpies i Joan Josep Tharrats.
    Al principi tenia una actitud dadaista, però va navegar pel surrealisme i l'existencialisme fins a convergir en un estil propi.
  • Anys 50

    Anys 50
    A partir del 1950, a causa dels contactes amb el poeta brasiler João Cabral de Melo, la poesia de Brossa va fer un tomb radical cap al compromís social. Aquesta inclinació també la va manifestar en odes, sonets i obres de teatre d'una estructura més tradicional. -L’any 1951 va participar en l’exposició del grup a la sala Caralt amb tres poemes experimentals.
  • Anys 60

    Anys 60
    Joan Brossa és més conceptual, això fa que el porti a experimentar a fons amb la poesia visual i els poemes objecte.
    L’any 1960 va participar, convidat per Miró, en l’exposició Poètes, peintres, sculpteurs a la Galeria Maeght de París. Simultàniament començava a col·laborar amb el mateix Miró i Tàpies i, amb el temps, també amb artistes com Frederic Amat, Alfons Borrell, Eduardo Chillida, José Niebla, Perejaume, etc.
  • Anys 60

    Anys 60
    L'any 1960 Brossa va publicar el llibre de poemes civils.
  • Anys 60

    Anys 60
    L'any 1963 Brossa va publicar el poema "El saltamartí". Dirigit a Lluís Solà. El poema: Ninot
    que porta un
    pes a la base i que,
    desviat de la seva posició
    vertical, es torna a posar
    dret.
    El poble.
  • Anys 60

    Anys 60
    L'any 1965, Brossa va publicar "Novel·la", llibre amb la col·laboració de Tàpies.
  • Anys 70

    Anys 70
    A partir de la publicació de:
    • Poesia rasa 1970
    • Tres Joans 1978-> Llibre amb col·laboració de Miró. És un homenatge a Joan Prats.
    • Poesia escènica entre 1973 i 1983 -> Sèrie de sis volums
    Brossa es va anar imposant com una de les figures importants de la literatura catalana contemporània, alhora que començava a ser reconegut internacionalment com a artista plàstic.
  • Anys 80

    Anys 80
    Joan Brossa va participar molt sovint en exposicions col·lectives i, cada vegada li arribaven més reconeixements per la seva obra plàstica, també en exposicions individuals: una exposició de poesia visual i de poemes objecte a la Galeria Joan Prats el 1982. Seguidament va viatjar a Nova York. Brossa va ser patró de la Fundació Joan Miró a partir del 1975. No va parar de rebre encàrrecs de cartells, on aplicava poesia visual. Es van intensificar les edicions de tota mena de poesia.
  • Premis dels últims anys

    Premis dels últims anys
    Brossa va rebre nombrosos premis al llarg de la seva vida, en especial durant els últims anys: el Premi Ciutat de Barcelona, 1987; la medalla Picasso de la UNESCO, 1988; el Premi Nacional d'Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya, 1992; la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura, 1996; o el doctorat honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona, 1999, que no va poder recollir per la seva mort sobtada.
  • Anys 90

    Anys 90
    Les seves últimes produccions van ser poemes corporis o poesia objecte al carrer, eren encàrrecs d'institucions diverses. A partir del 1984, Brossa va començar aquest tipus d'obra amb el Poema visual transitable en tres temps al Parc del Velòdrom d'Horta de Barcelona. Molts d'aquests projectes es van inaugurar bastant després de la seva mort. Va morir el 30 de desembre de 1998 a la ciutat de Barcelona per un vessament cerebral fruit d'una caiguda per les escales del seu estudi.