Turbo x diablo

Iστορια Υπολογιστων-Γιωργος Τσαπης

  • «κόκαλα του Νέπιερ»

    «κόκαλα του Νέπιερ»
    1. Ο Τζον Νέπιερ δημιουργεί τα «κόκαλα του Νέπιερ», ένα αβάκιο με κοκάλινες ράβδους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για υπολογισμούς.
  • 1642. Ο Μπλεζ Πασκάλ παρουσιάζει την υπολογιστική μηχανή του,

    1642. Ο Μπλεζ Πασκάλ παρουσιάζει την υπολογιστική μηχανή του,
    1. Ο Μπλεζ Πασκάλ παρουσιάζει την υπολογιστική μηχανή του, που έγινε γνωστή ως Πασκαλίνα (Pascaline).
  • 1822. Ο Τσαρλς Μπάμπατζ έχει την ιδέα μιας «αναλυτικής μηχανής»,

    1822. Ο Τσαρλς Μπάμπατζ έχει την ιδέα μιας «αναλυτικής μηχανής»,
    1. Ο Τσαρλς Μπάμπατζ έχει την ιδέα μιας «αναλυτικής μηχανής», η οποία, ως σύλληψη, δεν απέχει και πολύ από έναν υπολογιστή.
  • 1906. Ο Λη ντε Φορέ λαμβάνει την ευρεσιτεχνία

    1906. Ο Λη ντε Φορέ λαμβάνει την ευρεσιτεχνία
    1. Ο Λη ντε Φορέ λαμβάνει την ευρεσιτεχνία για την τρίοδο ηλεκτρονική λυχνία κενού, που αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν διακόπτης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
  • 1943. Για την αποκρυπτογράφιση του γερμανικού κωδικού Enigma τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατασκευάζεται ο πρώτος ψηφιακός,

    1943. Για την αποκρυπτογράφιση του γερμανικού κωδικού Enigma τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατασκευάζεται ο πρώτος ψηφιακός,
    1. Για την αποκρυπτογράφιση του γερμανικού κωδικού Enigma τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατασκευάζεται ο πρώτος ψηφιακός, για πρώτη φορά από καθοδικές λυχνίες κενού, προγραμματίζόμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής ο Colossus Mark I από τον μαθηματικό Άλαν Τιούρινγκ. Ο Colossus Mark I πήρε την θέση μιας μηχανής κατασκευής του φυσικού Τζον Ατανάσοφ, κατασκευασμένη για τον ίδιο σκοπό όντας όμως χιλιάδες φορές υποδεέστερη, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τον σκοπό δημιουργίας της.
  • 1945. Παρουσιάζεται ο ENIAC,

    1945. Παρουσιάζεται ο ENIAC,
    1. Παρουσιάζεται ο ENIAC, ο πρώτος επαναπρογραμματιζόμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής που κατασκευάστηκε από τους Μόκλι και Έκερτ. Είναι εκατοντάδες φορές πιο γρήγορος από τις μέχρι τότε κατασκευές. Διαθέτει 18.000 λυχνίες κενού, καταλαμβάνει έκταση 167 τ.μ. και η κατανάλωση ισχύος ανέρχεται σε 180.000 βατ.
  • δοκιμάζουν με επιτυχία την κρυσταλλοτρίοδο

    δοκιμάζουν με επιτυχία την κρυσταλλοτρίοδο
    1. Στις 23 Δεκεμβρίου οι William Shockey, Walter Brattain και John Bardeen δοκιμάζουν με επιτυχία την κρυσταλλοτρίοδο, που έγινε γνωστή ως «τρανζίστορ».