Geschiedenis

  • Revolutie in verschillende Europese landen.

    Revolutie in verschillende Europese landen.
    Er braken veel opstanden uit naast Nederland bijvoorbeeld in Duitsland en Frankrijk. Koning Willem 2 werd heel bang dat hij het volk zou verliezen en ook in opstand kwamen met geweld dus hij heeft Johan Thorbecke gevraagd of die de grondwetten wou herschrijven van 1815.
  • Onrust in Europa

    Onrust in Europa
    In Nederland kwam er een nieuwe grondwet in 1848. Het broeit ook in Europa overal braken er rellen en heel veel liberalen mensen werden vermoord, Omdat ze te veel macht hadden volgens de mensen en ook de koningen traden af of werden vermoord.
  • Grondwet van Thorbecke.

    Grondwet van Thorbecke.
    Johan Thorbecke kreeg de opdracht van Koning Willem 2 dat die de grondwet van 1815 moest herschrijven de belangrijkste aanpassingen zijn hiervan bijvoorbeeld dat de Koning onschendbaar is en dat de ministers verantwoordelijk waren voor de wetgeving en beleid, het parlement controleerden de ministers op hun werk.
  • Luxemburgse kwestie

    Luxemburgse kwestie
    In 1867 wou Frankrijk Luxemburg van Nederland. Koning Willem 2 heeft zonder overleggen ja gezegd tegen Frankrijk en zijn zoon naar Parijs gestuurd. Duitsland zag dit als een bedreiging voor hun en wou Nederland de oorlog verklaren. Uiteindelijk bleef Luxemburg bij Nederland.
  • Caoutchouc-artikel

    Caoutchouc-artikel
    In dit artikel wordt kiesrecht voor alle volwassen mannen. ( die daarvoor geschikt waren) Het behalen van een diploma wed heel ingesteld dan mocht je stemmen als volwassen man.
  • Pacificatie van 1917

    Pacificatie van 1917
    Overheid betaalde voor openbare scholen, Maar alle Scholen waren Christelijke scholen, Je mocht een eigen school oprichten binnen je zuil dat onderwijs heet bijzonder onderwijs, maar dat wou de regering niet betalen dus toen waren de mensen boos. Daarom heette het de schoolstrijd. Schoolstrijd is uiteindelijk gestopt in 1917.
  • Algemeen actief vrouwenkiesrecht.

    Algemeen actief vrouwenkiesrecht.
    In 1917 had de wet al ingesteld dat vrouwen een eigen partij mochten oprichten, maar in 1919 kwam er ook algemeen actief kiesrecht voor vrouwen dus konden ze op 1 Januari 1920 net als mannen hun stem uitbrengen.
  • Verdrag van Versailles

    Verdrag van Versailles
    Het verdrag van Versailles was een vredesverdrag. Na de eerste Wereldoorlog om sancties tegen Duitsland op te leggen. Het verdrag van Versailles werd door 66 vertegenwoordigers ondertekend van 32 landen.
  • Beurskrach in de Verenigde Staten

    Beurskrach in de Verenigde Staten
    De beurskrach was de eerste beurskrach met wereldwijde gevolgen. Dit kwam omdat Amerika bijna de helft van de industrie wereldwijd.
  • Duitse aanval op Nederland

    Duitse aanval op Nederland
    Op 1 September 1939 viel Duitsland al Polen binnen, maar op 10 Mei 1940 was Nederland aan de beurt de aanval naam van Duitsland ( Het strijdplan) heette Fall Gelb. na 5 dagen hadden ze heel Nederland Bezet.
  • Japan bezet Nederlands-Indië.

    Japan bezet Nederlands-Indië.
    Op Januari 1941 valt het Japanse leger Nederlands-Indië binnen en dat vond Nederland niet fijn, maar hun konden niks doen. Op 9 Maart 1942 geeft Nederland-Indië zich over aan Japan.
  • Februaristaking

    Februaristaking
    Op 25 Februari gaan veel joodse mensen stoppen met werken om te demonstreren tegen de Duitsers. Er zijn veel Joden in die protesten gewond geraakt en er zijn zelfs doden gevallen uiteindelijk heeft Amsterdam een geldboete ontvangen van 15 miljoen gulden.
  • Begin Operatie Barbarossa

    Begin Operatie Barbarossa
    Op 22 Juni 1941 valt nazi-Duitsland sovjet-unie binnen en het heette Operatie Barbarossa, Omdat vernoemd is naar Keizer Frederik 1 Barbarossa van het Heilige Roomse Rijk. Een van de leiders van de derde kruistocht
  • Japanse aanval op Pearl Harbor.

    Japanse aanval op Pearl Harbor.
    Op zondagochtend 7 December komt Japan met schepen in Amerikaans gebied dichtbij Hawaï. De Japanners gooien bommen en torpedos op de marinebasis van Pearl Harbor. er zijn 3.500 duizend Amerikanen gestorven die zondagochtend.
  • Slag bij Stalingrad.

    Slag bij Stalingrad.
    Sovjet-Unie vechten tegen Duitsland en verloop tegen die strijd komt er een keerpunt en dat is wanneer Sovjet Unie wisten dat er 300.000 duizend Duitsers ergens waren en hebben ze opgewacht en toen zijn de duitsers in de val gelokt. En hadden ze overgegeven aan de Sovjet Unie
  • Spoorwegstaking.

    Spoorwegstaking.
    Spoorwegstaking was er omdat de spoorwegpersoneel niet goed behandeld werd vonden ze en om het vervoer van de Duitsers te vertragen. De spoorwegstaking was gestopt na de Bevrijdingsdag.
  • Hendrik Colijn

    Hendrik Colijn
    Hendrik Colijn was meerdere keren de minister-president van Nederland tijdens het Interbellum. Hij was eerst ook nog directeur van van een olieconcern. Hij had ook de werkverschaffing plan bedacht om de economie te redden maar dat ging niet volgens plan.
  • D-Day

    D-Day
    Op D-Day is het begin van de tweefrontenoorlog. Verenigde Staten en de Fransen kwamen ze op het strand aan in boten in Normandië met 50000 man bestormen ze het strand.
  • Oprichting Verenigde Naties

    Oprichting Verenigde Naties
    Oprichting Verenigd Naties is ondertekend door ieder land van de wereld. Om te voorkomen dat een wereldoorlog ooit overkomt en als iemand wel Wereldoorlog wil is iedereen er tegen dus je krijgt waarschijnlijk nooit meer een Wereldoorlog
  • Atoombom op Japan, Japan capituleert.

    Atoombom op Japan, Japan capituleert.
    Er was na meerdere dreigingen van de Amerikanen gaven de Japanners zich niet over. Dus gooide na een bevel van de president van Amerika 2 atoombommen op Japan dat is in de hele geschiedenis nog nooit gebeurd.
  • Nederland bevrijd

    Nederland bevrijd
    Om 8.00 s ochtends vertrekken de laatste Duitsers uit Nederland. Nederland is officieel weer een vrij land. Mede door de Fransen en de Amerikanen.
  • Oprichting EGKS

    Oprichting EGKS
    De verdrag werd getekend door Luxemburg, Duitsland, Nederland, Frankrijk, België en Italië. Dit contract werd getekend voor vrij Kolen en staal Transport tussen deze landen.
  • Oprichting Europese Gemeenschap [EG]

    Oprichting Europese Gemeenschap [EG]
    De EEG is de voorloper van de EU en het heet het Verdrag van Rome. Het werd opgericht om de samenwerking met landen om de economie in Europa te helpen en ook om samen te werken.
  • Oliecrisis

    Oliecrisis
    Er was een oliecrisis in de wereld, want de arabische landen hadden conflicten met het oosten, want de Export ging niet goed dus het oosten heeft alternatieven gevonden bijvoorbeeld in de Noordzee.
  • Jack Middelburg TT Assen overwinning

    Jack Middelburg TT Assen overwinning
    Op 1980 won Jack Middelburg de Dutch TT die werd verreden in Assen. Jack Middelburg was de tweede Nederland die de TT Assen in de hoogste klasse won in de 500cc klasse.
  • EK kampioen Nederland voetbal

    EK kampioen Nederland voetbal
    De ploeg van Rinus Michels is in 1988 voor het eerst in de Nederlandse historie Europees kampioen. Ze wonnen de Finale van Rusland. Gullit en van Basten zijn wereldgoal helpte bij winst.
  • Val Berlijnse muur

    Val Berlijnse muur
    In 1989 is de val van de Berlijnse muur oost-Duitsland en West-Duitsland zijn weer herenigd. Na 18 Jaar is oost en west weer herenigd.
  • Bijlmerramp

    Bijlmerramp
    In 1992 vond de Bijlmer ramp plaats in de Bijlmer een vliegtuig stijgt op maar na 10 minuten viel de motor af maar daardoor vielen aan de ene kant alle motoren er af en konden de flat niet meer ontwijken.
  • Champions League winnaar Ajax

    Champions League winnaar Ajax
    In 1995 won Ajax van AC Milan in de Champions League toen nog Europacup 1 na de verloren finale van vorig jaar wonnen ze de jaar erop wel in het Ernst-Happel stadion.
  • Invoering euro

    Invoering euro
    Op 1 Januari 1999 na 10 jaar overleg wordt in de Europese Unie een nieuwe muntsoort ontworpen in 2002 ging Nederland ook echt van gulden naar euros.