Portada

Història i Evolució de la Diversitat

  • 1492

    Model de Prescindència (4.000 aC – 1492 dC)

    Model de Prescindència (4.000 aC – 1492 dC)
    Es considerava la discapacitat com un "càstig dels déus" i que les persones amb diversitat no tenien res a aportar a la comunitat.
    Així s'assumia que les seves vides mancaven de sentit i què, per tant, no valia la pena que la visquessin.
  • Model Mèdic o Rehabilitador (s. XX)

    Model Mèdic o Rehabilitador (s. XX)
    Arran de la I GM i de la introducció de les primeres legislacions entorn de la seguretat social, el concepte de discapacitat assisteix a un canvi de paradigma.
    Els impediments físics i mentals van deixar de ser considerats càstigs divins i van començar a entendre's com a malalties que podien rebre tractaments, per la qual cosa, les persones amb diversitat no necessitaven ser marginades de la societat.
  • Model Social de la Diversitat Funcional (anys 60)

    Model Social de la Diversitat Funcional (anys 60)
    Té els seus orígens en el Moviment de Vida Independent, que va néixer als Estats Units a la fi dels anys 60 del segle passat, a la Universitat de Berkeley, Califòrnia.
    En lloc d'entendre la diversitat com una manca de la persona, s'entén com un fet al qual s'ha de posar remeï a través de la inserció i es passa a veure les deficiències com un producte social, resultat de les interaccions entre un individu i un entorn no concebut per a ell.
  • Assemblea Mundial de la Salut (1976)

    Assemblea Mundial de la Salut (1976)
    L'OMS va publicar l'any 1980 arran de l'Assamblea Mundial de la Salut, la International Classification of Impairments, Disabilities and Hàndicaps. A Manual of Classification Relation to the Consequences of Disease.
    Una classificació Internacional de les Deficiències, Discapacitats i Minusvalideses-CIDDM), amb l'objectiu d'unificar criteris sobre discapacitat a escala mundial.
  • Any Internacional de les Persones amb Discapacitat (1981)

    Any Internacional de les Persones amb Discapacitat (1981)
    Les Nacions Unides van proclamar l'any 1981 com l'Any Internacional de les Persones amb Discapacitat per promoure la participació plena i igualitària de les persones amb diversitat en tots els aspectes de la vida.
  • Naixement de l'OND

    Naixement de l'OND
    Neixen les primeres organitzacions destinades a ajudar a les persones amb diversitat. En aquest cas, trobem que una de les primeres va ser l'OND (Organització Nacional de Diversitat) la qual s'enfoca a millorar i potenciar les oportunitats de treball de les persones amb diversitat als EUA.
  • Aprovació del "Programa d'Acció Mundial per a les Persones amb Discapacitat" (1982)

    Aprovació del "Programa d'Acció Mundial per a les Persones amb Discapacitat" (1982)
    En els seus articles s'estableixen preceptes "per a aconseguir els objectius d'igualtat i plena participació". Segons aquests, "no basten les mesures de rehabilitació", sinó que s'ha d'assegurar l'accés a la vida familiar, l'ocupació, l'educació, l'habitatge, la seguretat social, la participació en grups socials i polítics, les activitats religioses, les relacions afectives i sexuals, l'accés a les instal·lacions públiques i la llibertat de moviment.
  • Aprovació de la LISMI (1982)

    Aprovació de la LISMI (1982)
    La Constitució Espanyola aprova la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'Integració Social dels Minusvàlids (LISMI).
    Aquesta Normativa estableix les bases de la integració de les persones amb diversitat i conforma un marc legal a partir del qual comencen a articular-se les principals Lleis relacionades amb la Discapacitat.
  • Conferència Mundial sobre Necessitats Educatives Especials (1994)

    Conferència Mundial sobre Necessitats Educatives Especials (1994)
    Organitzada pel Govern Espanyol i la UNESCO s'aprova la «Declaració de Salamanca», que proclamava, entre altres punts, que: Els sistemes educatius han de ser planificats i programats perquè tinguin en compte una àmplia gamma de característiques, interessos, capacitats i necessitats d'aprenentatge dels diferents nens i nenes o que, els nens amb necessitats educatives especials han de tenir accés a les escoles ordinàries sense cap mena de discriminació.
  • Sorgeix la iniciativa eEurope (1999)

    Sorgeix la iniciativa eEurope (1999)
    La Comissió Europea va posar en marxa l'any 1999 la iniciativa eEurope – Una Societat de la Informació per a tots. Aquesta iniciativa va donar lloc a la revisió de la legislació sobre la societat de la informació i normes d'accessibilitat, aprovant entre altres coses, el compromís que totes les administracions públiques (locals, comarcals, provincials, autonòmiques, nacionals i europees) tinguessin els seus llocs web accessibles.
  • Llei d'Igualtat d'Oportunitats, No Discriminació i Accessibilitat Universal de les Persones amb Discapacitat (2003)

    Llei d'Igualtat d'Oportunitats, No Discriminació i Accessibilitat Universal de les Persones amb Discapacitat (2003)
    S'aprova l'any 2003 arran de la iniciativa eEurope.
    La LIONDAU (Llei d'Igualtat d'Oportunitats, no Discriminació i Accessibilitat Universal de les Persones amb Discapacitat). Aquesta llei estableix les condicions bàsiques d'accessibilitat i no discriminació per a l'accés i utilització de les tecnologies, productes i serveis relacionats amb la societat de la informació i mitjans de comunicació social.
  • Aprovació de la "Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat" (2006)

    Aprovació de la "Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat" (2006)
    Aprovació per part de les Nacions Unides de la «Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat» i un «Protocol Facultatiu» el 13 de desembre de 2006.
  • Llei del règim d'infraccions i sancions en matèria d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat (2007)

    Llei del règim d'infraccions i sancions en matèria d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat (2007)
    S’estableix el règim d’infraccions i sancions en matèria d’igualtat d’oportunitats, no-discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat, que estableix que correspon al legislador autonòmic la tipificació de les infraccions i les sancions, sens perjudici del règim d’infraccions que estableix per a garantir la plena protecció de les persones amb discapacitat.
  • Inici del procés d'adaptació (2008)

    Inici del procés d'adaptació (2008)
    El Govern Espanyol va iniciar un procés d'adaptació de la legislació Europea, pel que fa a la Convenció del 2006, amb la finalitat d'incorporar-la al nostre ordenament jurídic. Per a això, va dur a terme una sèrie d'iniciatives, com ara l'Estratègia espanyola sobre discapacitat 2012-2020, com a fórmula per a col·laborar en la plena autonomia i inclusió del col·lectiu, i l'elaboració del Pla d'acció 2012-2015, amb l'objectiu de fomentar la igualtat de tracte davant la Llei.
  • Tràmits per a una nova llei de diversitat a Espanya (2013)

    Tràmits per a una nova llei de diversitat a Espanya (2013)
    L'any 2013 es van iniciar els tràmits per refondre en un únic text les tres lleis de discapacitat vigents a Espanya. La del 1982 (LISMI), la llei del 2003, sobre igualtat d'oportunitats, i la llei de l'any 2007, per la qual s'estableix el règim d'infraccions i sancions en matèria d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb diversitat. Tot, amb el propòsit de garantir la implantació de les directrius de la Convenció Internacional (2006).
  • Publicació de la nova Llei General de Discapacitat (2014)

    Publicació de la nova Llei General de Discapacitat (2014)
    L'any 2014 va entrar en vigor el Text Refós de la Llei General de Discapacitat. Aquesta, contempla, per primera vegada, una sèrie d'aspectes clau, com la definició extensa de tots els tipus de discriminació o la protecció a col·lectius especialment vulnerables, susceptibles de sofrir discriminació múltiple. Així com també inclou un títol dedicat als drets de les persones amb discapacitat, a través del qual es garanteix la seva protecció en tots els àmbits de la vida.
  • Fonts Documentals I

    Fonts Documentals I
    VELARDE LIZAMA, V: Los modelos de la discapacidad: un
    recorrido histórico , Models of Disability: a Historical Perspective World Health Organization: International classification of impairments, disabilities, and handicaps : a manual of classification relating to the consequences of disease, published in accordance with resolution WHA29.35 of the Twenty-ninth World Health Assembly, May 1976 Boletín Oficial del Estado: Disposición 12632 del BOE núm. 289 de 2013
  • Fonts Documentals II

    Fonts Documentals II
    LIONDAU - Ley de igualdad de oportunidades, no discriminación y accesibilidad universal de las personas con discapacidad (LEY 51/2003, de 2 de diciembre). Web:https://www.bonaval.com/kb/legal/liondau-ley BOE: Ley 49/2007, de 26 de diciembre, por la que se establece el régimen de infracciones y sanciones en materia de igualdad de oportunidades, no discriminación y accesibilidad universal de las personas con discapacidad
  • Fonts Documentals III

    Fundación Adecco: De la LISMI a la Ley General de Discapacidad (LGD): la discapacidad cambia de ley RAMIRO, J.C: La evolución conceptual del derecho de la discapacidad Infocop: Pasado y presente de la discapacidad: Nueva Ley General de Discapacidad LGD: Ley General de Discapacidad. Web: http://www.lismi.es/que-es-la-lismi/ National Organization on Disability: https://www.nod.org/