Quimmonzo

Quim Monzó

  • Naixement

    Quim Monzó va néixer a Barcelona el 1952.
  • De petit ja es va interessar per la lectura

    De petit ja es va interessar per la lectura
    Fill d'una andalusa i un català, va créixer al barri de Sants de Barcelona, on es va interessar per la lectura amb el servei de bibliobusos de la Diputació de Barcelona.
  • Primera feina: periodisme de guerra

    Primera feina: periodisme de guerra
    Va començar a treballar en el món del periodisme a la dècada del 1970, amb col·laboracions com a corresponsal de guerra. Va escriure a Tele/eXpres reportatges sobre el Vietnam, Cambotja, Irlanda del Nord i l'Àfrica de l'Índic.
  • Primer premi com a escriptor

    Primer premi com a escriptor
    Monzó es va donar a conèixer l'any 1976 guanyant el premi Prudenci Bertrana amb la novel·la L'udol del griso al caire de les clavegueres, que no ha volgut mai reeditar.
  • "Uf, va dir ell", el primer conte de molts

    "Uf, va dir ell", el primer conte de molts
    Des del primer recull de contes, Uf, va dir ell (1978) fins a Guadalajara (1996), es fa perceptible una evolució cap a la màxima elisió d'elements superflus, tant pel que fa a la ficció com pel que fa a la dicció i el model de llengua literària. Monzó aposta per una concepció rigorosa del conte, on el formalisme que opera per subtracció no condueix al joc gratuït sinó a laberints domèstics sense sortida.
  • Geni i polifacètic: escriptor, però també traductor, guionista, columnista, presentador...

    Geni i polifacètic: escriptor, però també traductor, guionista, columnista, presentador...
    Ha traduït Truman Capote, J.D. Salinger, Ray Bradbury, Ernest Hemingway, Roald Dahl, Mary Shelley, Arthur Miller,entre d'altres. Ha escrit els diàlegs de la pel·lícula Jamón, jamón, del director de cinema Bigas Luna. Ha escrit columnes d'opinió en diversos diaris: Diari de Barcelona, Avui, El Periódico de Catalunya, El Correo Catalán i El País. Actualment escriu una columna diària a La Vanguardia.
  • Primera gran novel·la

    Primera gran novel·la
    Després d'una llarga estada a Nova York, Quim Monzó va publicar Benzina (1983), una novel·la sobre la buidor i el sensentit de l'art postmodern, sobre un art fet de pensaments brillants basats en mentides que un mateix acaba creient i que no serveixen per a res. Benzina parteix de la idea d'un personatge que en devora un altre.
  • El perquè de tot plegat

    El perquè de tot plegat
    Entre els diversos reculls de contes destaquen els dos últims. El perquè de tot plegat (1993) tracta de manera gairebé monogràfica totes les possibilitats combinatòries del desig i de les relacions home-dona. El recull destaca per la radicalitat dels plantejaments, per la duresa del to, marcat per un humor pessimista però no desproveït d'un punt de comprensió que emergeix quan s'han fet caure les màscares
  • Persones humanes, un programa de televisió inimitable i polèmic

    Persones humanes, un programa de televisió inimitable i polèmic
    Un programa dedicat a la infanta Helena va ser objecte d'una forta polèmica, ja que la Casa Reial espanyola ho va entendre com una provocació. Hi va haver un gran escàndol, però el programa no va ser eliminat de la graella televisiva.
  • Discurs Fira Frankurt

    Discurs Fira Frankurt
    El 2007 va escriure i llegir el discurs inaugural de la Fira del Llibre de Frankfurt. Monzó va concebre una dissertació en forma de conte que diferia dels discursos tradicionals. www.youtube.com/watch?v=YT-HTkUwO-M
  • Papanates, última obra publicada.

    Papanates, última obra publicada.
    Esplendor i glòria de la Internacional Papanates és una jocosa denúncia de la incongruència del gremi polític, de la superxeria i la impostació de bona part de la vida pública, i del domini de les poses.
  • Premi Honor Lletres Catalanes (amb el president d'Òmnium a la presó)

    Premi Honor Lletres Catalanes (amb el president d'Òmnium a la presó)