De EU

  • Europese gemeenschap voor kolen en staal

    De Franse Jean Monnet zag het belang in van samenwerking rondom de productie van oorlogswapens. Ook omdat spanning nog bleef tussen Frankrijk en Duitsland. In 1950 stelde hij een samenwerkingsverband op de productie en verwerking van kool en staal. Hiermee zou een gemeenschappelijk belang gecreëerd worden. Het was een klein, maar zeer belangrijk begin van de samenwerking van Europese landen om zo stabiliteit te bevorderen.
  • Europese economische gemeenschap

    Er kwamen nieuwe Europese instellingen die zich fuseerden tot de Europese economische gemeenschap. Belangrijkst was om handelsbelemmeringen tegen te gaan om economische groei te stimuleren en zo een sterker front tegen de dreiging van het communisme uit het oosten tegen te gaan.
  • Het belang neemt toe: nieuwe lidstaten en beleidspunten

    Door het succes werden ook nieuwe landen toegevoegd aan de unie. Vanaf nu zou het de gemeenschap zijn bevoegdheden uitbreiden naar beleid op sociaal, regionaal en milieu
  • Europese democratie

    Niet alleen de Europese landen waren democratisch, de Europese gemeenschap werd ook getransformeerd tot een democratisch instituut waarbij er direct gekozen moest worden. Hiermee word de invloed van burgers ook uitgebreid op het Europees Parlement.
  • De Europese Akte

    Jacques Delore doet een voorstel. Hij wil de economische nutten van de Europese Gemeenschap nog meer toepassen. Er wordt een Europese Akte ondertekend door verschillende lidstaten. De Akte had als doel om ervoor te zorgen dat er een interne markt gecreëerd zou worden. Nadeel was dat economisch achtergestelde lidstaten, vaak nieuwe lidstaten, hier minder van profiteerden.
  • Omdoping tot Europese Unie

    Dze gebeurtenis zorgde ervoor dat er grondrechten zouden worden ingevoerd voor alle EU lidstaten, er kwam een plan om één munteenheid in te voeren (de euro) en er werd vastgelegd dat de landen op economisch terrein zouden samenwerken, maar ieder land behoud zelf de bevoegdheden op buitenlands en veiligheidsbeleid.
  • Verdrag van Lissabon

    In het verdrag van Lissabon werd vastgelegd dat het Europees Parlement verder werd versterkt, er kwam een vaste voorzitter van de Europese Raad, er kwam een Vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid. Daartegenover stond dat nationale parlementen gemakkelijker regelgeving van de EU kon tegengaan.
  • Europees Stabiliteitsmechanisme

    Het Europees stabiliteitsmechanisme werd ingevoerd wegens de heersende economische crisis. Hierbij zou de invloed van de EU vergroot worden als het gaat om financiën. De EU moet gaan fungeren als laatste redmiddel in tijden van economische crisis.
  • De Brexit

    Een nieuwe crisis zorgt voor onrust in de lidstaten van de EU. In Engeland leidt dit zelfs tot de 'Brexit', waarbij het proces in gang wordt gezet voor uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Dit is een recent gestart proces waarvan de gevolgen en invloeden nog niet duidelijk zijn, wel is al duidelijk dat dit proces zorgt voor veel ophef binnen het Verenigd Koninkrijk en andere lidstaten.