B9 Història Espanya i Catalunya - Guillem B

Timeline created by Guillem Barragán
 • Continuïtat de l'Antic Règim.

  Continuïtat de l'Antic Règim.
  Carles IV es va oposar a les idees de la Rev, Francesa i, com altres monarquies europees, Espanya va declarar la guerra a la França revolucionària. Els exercits espanyols van ser derrotats varies vegades. Posteriorment Espanya va firmar el tractat de Fontainebleau, el qual deia que França podia creuar Espanya per envair Portugal, pero tenia com a objectiu aconseguir el control del regne d'Espanya. Els partidaris de Ferran van provocar un motí d'Aranjuez que va fer la caiguda del favorit reial.
 • L'esclat de la Guerra.

  Napoleó va atreure tots els seus membres a Baina, i va pressionar-los perquè absiquesin. Va atorgar al corona d'Espanya al seu germà Josep I. 2 de Maig de 1808 es va produir una gran insurrecció popular a Madrid, seguida per aixecaments en altres llocs, principi de la guerra del Francès. La guerra del Francès va ser una guerra d'alliberament nacional. Els afrancesats van donar suport a Josep I, pero els patriotes volien el retorn de Ferran VII. Per aquest fet es van crear guerriles.
 • La guerra del Francès.

  La primera fase va començar amb la insurrecció de Madrid. Els francesos van assetjar Saragossa i Girona.
  La segona fase es va caracteritzar des de 1808 a 1812 per el domini francès.
  La tercera fase de 1812 a 1814 va coincidir amb el declivi de Napoleó a Europa. Tropes espanyoles i angleses comandades per Wellington van derrotar els francesos a Arapiles.
 • La restauració de l'absolutisme.

  Ferran VII va retornar a Espanya el març de 1814. El rei amb el suport dels servils, va derogar la constitució i les reformes aprovades durant la guerra. Va restaurar els privilegis del clergat i la noblesa i els va dispensar de pagar impostos. Era el retorn a l'Antig règim. Ferran VII va governar de manera absoluta durant 6 anys. Ferran va fracassar davant la indiferència d'una gran part de la població i esls seus líders van ser perseguits, empresonats o executats.
 • El Trienni Liberal.

  El 1820 va triomfar el pronunciament liberal dirigit pel tinent coronel Rafael del Riego. El rei va haver de jurar la Constitució, alliberar els presos polítics i convocar eleccions per reunir les corts.
  Entre 1820 i 1823 els liberals van formar la Milícia Nacional per defensar el règim liberal.
  El 1823 la Santa Aliança va enviar tropes a Espanya, els Cent Mil Fills de Sant Lluís, que van restituir Ferran VII com a rei absolut.
 • La Dècada Ominiosa

  La pèrdua de l'Imperi americà va agreujar encara més la crisi econòmica. En aquesta etapa el rei va realitzar un consell de ministres que substituís la camarilla que li havia donat suport. La crisi del rpegim absolutista es feia evident.
 • Period: to

  Guerra del francés o de la independència

  Enfrontament entre Espanya i França quan Napoleó ocupa Espanya.
 • Period: to

  Regnat de Ferran VII

  Va ser príncep d'Asturies i rei d'Espanya
 • Period: to

  Regnat d'Isabel II

  És l'etapa en la que es divideix el triomf del liberalisme, la dècada moderada i el bienni progressista i la unión liberal.