To glwssiko zhthma m

ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: περιπέτειες της ελληνικής γλώσσας, 20 αιώνας

By fados
  • ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ

    ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ
    Ο δημοτικιστής λογοτέχνης Αλ. Πάλλης δημοσιεύει στην Ακρόπολη τη μετάφραση των Ευαγγελίων στη δημοτική. Ο Τύπος της εποχής, η Εκκλησία και πανεπιστημιακοί με επικεφαλής το Μιστριώτη ξεσηκώνουν φοιτητές και λαό που ζητούν την απαγόρευση της δημοσίευσης και αφορισμό των υπαιτίων. Ταραχές και αιματηρές συγκρούσεις με το στρατό αφήνουν 11 νεκρούς, οδηγούν σε παραίτηση της κυβέρνησης Θεοτόκη και παύση του μητροπολίτη. Σους στύλους του Ολυμπίου Διός καίγονται μεταφρασμένα αντίτυπα Ευαγγελίων.
  • Period: to

    ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ στον 20ο αιώνα: Οι περιπέτειες του τονικού συστήματος της Ελληνικής γλώσσας

  • ΤΑ ΟΡΕΣΤΕΙΑΚΑ

    ΤΑ ΟΡΕΣΤΕΙΑΚΑ
    Στο Βασιλικό Θέατρο παίζεται η Ορέστεια, σε μετάφραση του Γ. Σωτηριάδη, σε γλώσσα η οποία πλησιάζει προς τη δημοτική. Ο ακραιφνής καθαρολόγος Μιστριώτης και πάλι, που επιμένει πως η διδασκαλία του αρχαίου δράματος πρέπει να γίνεται στη γλώσσα του πρωτοτύπου, υποκινεί ταραχές. Γίνεται συλλαλητήριο για ματαίωση της παράστασης και σε συμπλοκή με το στρατό 3 πολίτες πέφτουν νεκροί και 7 τραυματίζονται.
  • ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    η Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης επιχείρησε την πρώτη καθιέρωση της διδασκαλίας της δηµοτικής στις τρεις πρώτες Τάξεις του δηµοτικού. Η απόπειρα αυτή θα µαταιωθεί βίαια µετά την κυβερνητική αλλαγή του 1920 και η επιτροπή που θα ελέγξει τα διδακτικά βιβλία της βενιζελικής µεταρρύθµισης θα αποφανθεί ότι πρέπει να "καώσι".
  • ΝΑΝΟΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

    ΝΑΝΟΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
    Ο δικτάτορας Ιωάν. Μεταξάς συγκροτεί επιτροπή, με επικεφαλής το γλωσσολόγο Μανόλη Τριανταφυλλίδη, για τη σύνταξη γραμματικής της δημοτικής. Η επιτροπή προτείνει και την απλοποίηση του τονικού συστήματος, την αντικατάσταση δηλαδή του τόνου με ένα σημάδι και την κατάργηση των πνευμάτων. Ο Μεταξάς απορρίπτει την πρόταση με το αιτιολογικό ότι οι θέσεις των μελών της επιτροπής έρχονταν σε αντίθεση με τις θέσεις του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.
  • Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ Ι. ΚΑΚΡΙΔΗ & Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΤΟΝΩΝ

    Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ Ι. ΚΑΚΡΙΔΗ  & Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΤΟΝΩΝ
    Ὁ Κακριδῆς ἦταν ἕνας νέος καθηγητὴς τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς Ἀθηνῶν ποὺ ὑποστήριζε τὴν δημοτικὴ καὶ κάποιες προοδευτικὲς ἰδέες σχετικὰ μὲ τὴν στάση ποὺ πρέπει νὰ κρατᾶμε ὡς πρὸς τὴν ἀρχαιότητα καὶ τὸ κλέος της. Κάποιοι παλαιότεροι καὶ συντηρητικότεροι συνάδελφοί του θέλησαν νὰ τὸν ξεφορτωθοῦν ἐν μέσῳ ναζιστικῆς κατοχῆς βρίσκοντας σὰν ἀφορμὴ ἕνα βιβλιαράκι ποὺ εἶχε γράψει, τὴν Ἑλληνικὴ κλασσικὴ παιδεία, τὸ ὁποῖο ἦταν γραμμένο στὴν δημοτικὴ καὶ στὸ μονοτονικό.
  • «Ο νόμος της Μεταρρύθμισης Παπανδρέου-Παπανούτσου»

    «Ο νόμος της Μεταρρύθμισης Παπανδρέου-Παπανούτσου»
    Νέα απόπειρα συστηµατικής εισαγωγής της δηµοτικής στην εκπαίδευση. Και αυτή η µεταρρύθµιση καταργήθηκε από το
    καθεστώς της δικτατορίας το 1967.
  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΛΛΗΣ

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΛΛΗΣ
    Η επικράτηση της δημοτικής υπήρξε συνεχής. Ώσπου το 1976 αναγνωρίστηκε πλέον επισήμως από την κυβέρνηση Καραμανλή με υπουργό παιδείας τον Γ. Ράλλη, και έκτοτε διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μετά την καθιέρωση της δημοτικής η αντιπαράθεση περιορίστηκε μεταξύ των υπερασπιστών του «πολυτονικού» κι αυτών του «μονοτονικού.
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    Κατά τον πρώτο μήνα της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, θεσπίστηκε με το προεδρικό διάταγμα 297/1982 (που ακολούθησε) το μονοτονικό σύστημα ορθογραφίας, τόσο στη διοίκηση όσο και στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με αυτό καταργούνται τα δυο πνεύματα (ψιλή και δασεία) και οι δυο από τους τρεις ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ τόνους. Έτσι, το μόνο τονικό σημάδι παραμένει η ΟΞΕΙΑ.