94712.b

Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

  • Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
    "Η ΧΙΜΑΙΡΑ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ"(ντοκιμαντέρ) Η απόφαση για την αποστολή του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη λήφθηκε εντελώς ξαφνικά από τους τρεις Μεγάλους, Γουίλσον, Λόϋντ Τζωρτζ και Κλεμανσώ, στις 23 Απριλίου 1919. Ο Λόϋντ Τζωρτζ ανακοίνωσε στον Βενιζέλο: ''Απεφασίσαμεν σήμερον μετά του προέδρου Ουίλσον και του κυρίου Κλεμανσώ να καταλάβετε την Σμύρνη'' και ο Βενιζέλος απάντησε: ''Είμεθα έτοιμοι''.
  • Period: to

    ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ "ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ"

    Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ "ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ"...
  • ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

    ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ
    "ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ" (ντοκιμαντέρ) Μετά την εντολή του συνεδρίου του Παρισιού να στείλει η Ελλάδα τα στρατεύματά της στη Μ. Ασία, αναχαιτίζοντας έτσι τις ιταλικές επιδιώξεις στην περιοχή,Έλληνες στρατιώτες αποβιβάστηκαν και κατέλαβαν τη Σμύρνη και μια περιοχή περ. 17.000 τ.χ. γύρω από αυτή. Οι Έλληνες της περιοχής δέχτηκαν την αποβίβαση του Ελληνικού στρατού, ως αρχή απελευθέρωσης, ενώ οι Τούρκοι ως την πιο επικίνδυνη ξένη επέμβαση,
  • ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΣΤΕΡΓΙΑΔΗ

    ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΣΤΕΡΓΙΑΔΗ
    Ο ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Έμπιστος τόσο του Βενιζέλου όσο και των Βρετανών ο Αριστείδης Στεργιάδης, δικηγόρος από το Ηράκλειο της Κρήτης, διορίστηκε ως ύπατος αρμοστής Σμύρνης με εντολή να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους κατοίκους, μια πολιτική που δεν έβρισκε πάντα σύμφωνους την ελληνική στρατιωτική ηγεσία, τον μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο αλλά και αρκετούς Μικρασιάτες.
  • ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
    ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ Ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε επαναστατήσει κατά του Σουλτάνου και είχε συγκροτήσει, με την σύμφωνη γνώμη της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης,κυβέρνηση. Μια από τις πρώτες του κινήσεις ήταν η μεταφορά της πρωτεύουσας από την Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε καταληφθεί από τα συμμαχικά στρατεύματα, στην Άγκυρα. Από εκεί ο Ατατούρκ θα οργανώσει συστηματικότερα την αντεπίθεση του.
  • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

    ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
    Ο ελληνικός στρατός, αφού κατέλαβε την άνοιξη του 1920 την Ανατολική Θράκη, άρχισε να προελαύνει βορειότερα και έως το τέλος του Οκτωβρίου είχε πετύχει να καταλάβει τη γραμμή Νικομήδεια-Προύσσα-Ουσάκ.Παρά τις δολιοφθορές των Τσετών ο στρατός κατόρθωσε να καταλάβει μια σειρά από πόλεις, όπου κατοικούσαν Ελληνικής καταγωγής πληθυσμοί και να δώσει το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία να ελπίζει σε περιορισμό του Τουρκικού στοιχείου στα οροπέδια της κεντρικής Ασίας.
  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ

    ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ
    ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ Μια συνθήκη τόσο εύθραυστη όσο και οι πορσελάνες του ομώνυμου προαστίου του Παρισιού... Επιβλήθηκε στην ηττημένη του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου Οθωμανική Αυτοκρατορία και η υπογραφή της έδινε σάρκα και οστά στο όραμα για την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν αναμφισβήτητα ο μεγάλος θριαμβευτής των διαπραγματεύσεων.
  • ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ  ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
    "ΙΟΥΛΙΑΝΑ"Δύο ημέρες μετά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών,κατά την επιστροφή του στην Αθήνα,στον σταθμό της Λυών του Παρισιού,ο Ελευθέριος Βενιζέλος δέχθηκε δολοφονική απόπειρα εναντίον του,με δέκα πυροβολισμούς, από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς.Την επόμενη μέρα, στη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν στην Αθήνα ως αντίποινα,δολοφονήθηκε από βενιζελικούς ο Ίων Δραγούμης, αντιβενιζελικός πολιτικός, διπλωμάτης και εξέχουσα φυσιογνωμία του Μακεδονικού αγώνα. Κατάλοιπα του Εθνικού Διχασμού;
  • ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
    Ο βασιλιάς που πέθανε από δάγκωμα μαϊμούς Πέθανε ξαφνικά, στις 12 Οκτωβρίου1920 από σηψαιμία. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε μόλυνση, η οποία προκλήθηκε, όταν μία από τις δύο μαΪμούδες που είχε για κατοικίδια στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου, τον δάγκωσε.Οι πληγές του βασιλιά δέχτηκαν ιατρική περίθαλψη αλλά όχι και καυτηριασμό, γεγονός που οδήγησε στη μόλυνσή τους. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα ο 27χρονος βασιλιάς υπέκυψε στην ασθένειά του. Προκύπτει δυναστικό πρόβλημα...
  • ΕΚΛΟΓΕΣ - ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    ΕΚΛΟΓΕΣ - ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
    ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΗΤΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα αλλάζει ριζικά. Οι Φιλελεύθεροι ηττήθηκαν.Ο Βενιζέλος έφυγε από την Ελλάδα. Η νέα φιλοβασιλική κυβέρνηση με νόθο δημοψήφισμα επαναφέρει τον Κωνσταντίνο.Το γεγονός αυτό θα δώσει το άλλοθι στους Αγγλογάλλους να αποστασιοποιηθούν πλήρως από τις όποιες τυπικές δεσμεύσεις είχαν αναλάβει με τη Συνθήκη των Σεβρών και να κινηθούν με λυμένα τα χέρια στην ανατολική τους πολιτική. Με τη στάση τους αυτή, ουσιαστικά προδιαγράφεται πλέον καθαρά η τραγωδία του 1922.
  • ΤΟΥΡΚΟΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ

    ΤΟΥΡΚΟΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ
    ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΜΑΛ-ΛΕΝΙΝ O Ρωσικός κομμουνισμός ως ένας από τους βασικούς υπαίτιους της Μικρασιατικής καταστροφής Η τουρκοσοβιετική προσέγγιση θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο μικρασιατικό μέτωπο."Δεχόμαστε να ενώσουμε τις ενέργειες μας με τους Μπολσεβίκους, οι οποίοι στρέφονται ενάντια στα ιμπεριαλιστικά κράτη και έχουν ως σκοπό τους την σωτηρία των λαών που κατατυραννούνται κάτω από το πέλμα αυτών των κρατών". (Κεμάλ προς Λένιν, 26/4/1920:έναρξη επαφών)
  • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1921

    ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1921
    Οι επιχειρήσεις απέτυχαν στο σύνολό τους, διότι ο στόχος της ταυτόχρονης κατάληψης του Εσκί Σεχίρ και του Αφιόν Καραχισάρ ήταν πέρα από τις δυνατότητες του Ελληνικού Στρατού.Πρώτα, η αναλογία δυνάμεων των αντιπάλων δεν ήταν η προβλεπόμενη για επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Επίσης, οι ορεινοί όγκοι που παρεμβάλλονταν, μεταξύ των δύο αξόνων επιθέσεως δεν επέτρεπαν την αλληλοϋποστήριξη των μονάδων και τέλος η στρατιωτική ηγεσία υποτίμησε τις δυνάμεις του αντιπάλου.
  • Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΣ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

    Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΣ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ
    Σε μία συμβολικά επιλεγμένη χρονική στιγμή, 468 χρόνια από την Άλωση της Πόλης, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος αποβιβάσθηκε στη Σμύρνη και συμμετείχε σε ευρεία στρατιωτική σύσκεψη, όπου ορίστηκε ως στόχος η κατάληψη της Άγκυρας και η καταστροφή του σταθμού ανεφοδιασμού του εχθρού, ενέργεια η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού επιτελείου θα οδηγούσε τον Κεμάλ σε συνθηκολόγηση.την ίδια εποχή οι Σύμμαχοι πρότειναν αναστολή των επιχειρήσεων, πρόταση που απορρίφθηκε από την Ελληνική πλευρά.
  • ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ

    ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ
    Η σφοδρή ελληνική επίθεση από 4 Μεραρχίες που εξόρμησαν από την Προύσα, είχε ως αποτέλεσμα το Εσκί Σεχίρ να πέσει στα χέρια των Ελλήνων.Οι τουρκικές δυνάμεις κατατροπώθηκαν. Aλλά, εκτιμώντας επιπόλαια την κατάσταση, το ελληνικό επιτελείο δεν ενθάρρυνε μία εκμηδενιστική καταδίωξη του εχθρού.
  • ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ

    ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ
    Οι τουρκικές δυνάμεις αναγκάστηκαν σε μία ηχηρή ήττα από τον ελληνικό στρατό κατά τη συμπλοκή που έλαβε χώρα στον κόμβο της Kιουτάχειας.ο διοικητής των δυνάμεων που υπερασπίζονταν την πόλη, ο έμπειρος Iσμέτ Iνονού, διέταξε σύμπτυξη προς το Eσκί Σεχίρ και έσωσε την τελευταία στιγμή τις μάχιμες τουρκικές δυνάμεις από ολοκληρωτική συντριβή.
  • ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ

    ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ
    Ο σιδηροδρομικός κόμβος του Aφιόν Kαραχισάρ κατελήφθη από την ελληνική στρατιά, γεγονός πολύ σημαντικό και ως προς το θέμα της στρατηγικής αλλά και αναφορικά με τη διοικητική μέριμνα. Δυστυχώς όμως, δεν κατορθώθηκε ο κύριος σκοπός των επιχειρήσεων, που ήταν ο εγκλωβισμός και συντριβή του Τουρκικού Στρατού.
  • ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ

    ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ
    Συμπεράσματα για την εκστρατεία του Σαγγαρίου (άρθρο) Κιουτάχεια - Εσκί Σεχίρ - Σαγγάριος (video)Εκεί οι Ελληνικές δυνάμεις συνάντησαν τον Τουρκικό στρατό σε μια αποφασιστική μάχη στις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τον ίδιο. Για τους Έλληνες η έλλειψη τροφών και πυρομαχικών δυσκόλευαν το εγχείρημα, ενώ αυξανόταν η ισχυρή οργανωμένη Τουρκική αντίσταση με ανεξάντλητα πυρομαχικά και φονικά πυρά πυροβολικού.Η ελληνική προέλαση σταμάτησε ξαφνικά, μόλις 80-100 χιλιόμετρα από την Aγκυρα. H απόφαση της ελληνικής διοίκησης μπορεί να εξηγηθεί λόγω βαρύτατων απωλειών και έλλειψης πυρομαχικών.
  • ΣΥΜΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ-ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ-ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ

    ΣΥΜΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ-ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ-ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ
    Η Ελληνική στρατιά αναγκάσθηκε να συμπτυχθεί (τακτική υποχώρηση), επιστρέφοντας στις θέσεις εξόρμησής της. Η μεγάλη γραμμή αναπτύγματος του μετώπου, η απομάκρυνση από τις πηγές ανεφοδιασμού, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η ψυχική κόπωση του στρατού, η έλλειψη χαρτών και πληροφόρησης σχετικά με τις κινήσεις του Κεμάλ και η αποδυνάμωση του μετώπου με αποστολή μεραρχίας στη Θράκη για ενδεχόμενη επιχείρηση κατάληψης της Κων/πολης,που τελικά δεν έγινε, προμηνύουν διάρρηξη μετώπου και οπισθοχώρηση.
  • ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ Ή ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΦΡΑΓΚΛΕΝ ΜΠΟΥΪΓΙΟΝ

    ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ Ή ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΦΡΑΓΚΛΕΝ ΜΠΟΥΪΓΙΟΝ
    Πρόκειται για τη μονομερή (εκ των μελών της Αντάντ) συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ Γαλλίας και της επαναστατικής Κυβέρνησης της Άγκυρας του Κεμάλ Ατατούρκ ακριβώς στην περίοδο που η Ελλάδα επιχειρούσε την Μικρασιατική Εκστρατεία. Για την Ελλάδα η σημασία του συμφώνου ήταν σοβαρότατη, αφού δυσχέραινε την κατάστασή της, καθώς η Γαλλία αποχωρούσε και άφηνε στους Τούρκους όλο το στρατιωτικό υλικό της και ανοιχτά τα λιμάνια του νότου για γενικότερο ανεφοδιασμό, ενώ μας απομόνωνε διπλωματικά .
  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ Παρ’ ότι ο κίνδυνος της κατάρρευσης είναι πλέον ορατός, στην Ελλάδα κανείς δεν τολμούσε να υποδείξει ευθέως την υποχώρηση από την Μικρά Ασία.Τις έντονες ανησυχίες τους εξέφρασαν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και έξι συνεργάτες του, δημοσιεύοντας το «Δημοκρατικό Μανιφέστο», δηλώνοντας ότι τα πράγματα της χώρας εξελίσσονταν δυσάρεστα αφ’ ότου οι πολιτικές κυβερνήσεις ύστερα από τις εκλογές του 1920 συναγωνίζονταν για την βασιλική εύνοια και χαρίζονταν στον βασιλιά.
  • ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
    ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Οι πληροφορίες για μεταφορά στρατευμάτων στη Θράκη και για ενδεχόμενη σύμπτυξη του Ελληνικού στρατού στη ζώνη της συνθήκης των Σεβρών, προσανατόλισαν τον Κεμάλ στην επίσπευση της επίθεσης. Η επίθεση των Τούρκων αιφνιδίασε με την ποιότητα της την ηγεσία του Ελληνικού στρατού που περίμενε να αντιμετωπίσει άτακτα σώματα στρατού. Η γραμμή του μετώπου γρήγορα διασπάστηκε και άρχισε υποχώρηση που μεταβλήθηκε σε φυγή προς τις δυτικές ακτές. Τον στρατό ακολουθούσαν Ελληνικοί και αρμένικοι πληθυσμοί.
  • ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΤΟΥ QUAΙ (ΚΕ)

    ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΤΟΥ QUAΙ (ΚΕ)
    Οι συμμαχικές Δυνάμεις έστειλαν πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Σμύρνης για να προφυλάξουν τους δικούς τους υπηκόους. Αναχωρεί και το τελευταίο Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα. Οι χιλιάδες των προσφύγων, Έλληνες και Αρμένιοι, που κατέκλυζαν όλο το μήκος της περίφημης προκυμαίας «Κε» μάταια περίμεναν πλέον τα επιταγμένα Ελληνικά πλοία για τη μεταφορά τους στα γειτονικά Ελληνικά νησιά.
  • ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

    ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
    ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΜΥΡΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Αναχωρούν οι Ελληνικές Αρχές Σμύρνης. O μέχρι τότε Έλληνας Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης Αρ. Στεργιάδης επιβιβάστηκε σε Αγγλικό πολεμικό πλοίο που του διατέθηκε με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.Μόνο ο Έλληνας Μητροπολίτης της Σμύρνης, Χρυσόστομος, θα αρνηθεί να εγκαταλείψει το ποίμνιό του για να κατακρεουργηθεί και να δολοφονηθεί λίγο αργότερα από τον τουρκικό όχλο.
  • ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

    ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ
    Η ΝΑΝΣΥ ΧΟΡΤΟΝ, ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ...Ήταν πρωί Σαββάτου,περίπου 10:30, όταν οι πρώτοι έφιπποι Τσέτες μπήκαν στη Σμύρνη. Άρχισαν λεηλασίες και φόνοι.Τα πλοία που βρίσκονταν κοντά στην προκυμαία δεν δέχονταν πρόσφυγες. Τηρούσαν στάση αυστηρής ουδετερότητας. Άλλοι έμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους και άλλοι έσπευδαν να βρουν προστασία σε νεκροταφεία και εκκλησίες.Άνδρες δολοφονήθηκαν και γυναίκες και κορίτσια βιάστηκαν.
  • ΑΦΙΞΗ ΚΕΜΑΛ-ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

    ΑΦΙΞΗ ΚΕΜΑΛ-ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
    ΟΙ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ Ο Κεμάλ φτάνει στη Σμύρνη νικητής.Συγχρόνως άρχιζει ο στρατός του να βάζει συστηματικά φωτιά στο Αρμενικό τετράγωνο. Το αεράκι διευκόλυνε την φωτιά να απλωθεί από σπίτι σε σπίτι κι έτσι επεκτάθηκε σε έκταση τριάμισι χιλιομέτρων. Όλη τη νύχτα μαινόταν η φωτιά και σάρωσε όλη σχεδόν την πόλη. Τούρκοι στρατιώτες παρατεταγμένοι σε στρατηγικά σημεία σκότωναν όσους Χριστιανούς προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις φλόγες.
  • ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ 1922

    ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ 1922
    ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 1922 Κι ενώ οι καπνοί της καταστροφής κατά την ημέρα και το φέγγος της πυρκαγιάς κατά τη νύχτα φαίνονταν καθαρά από τα γύρω νησιά, όπου είχε καταφύγει ο ελληνικός στρατός και στόλος, διοικητές των στρατιωτικών τμημάτων της Χίου και της Μυτιλήνης επαναστατούν κατά της νόμιμης κυβέρνησης στρέφοντας τα όπλα κατά της Αθήνας. Την ηγεσία αναλαμβάνουν οι συνταγματάρχες Νικόλαος Πλαστήρας και Στυλιανός Γονατάς καθώς και ο αντιπλοίαρχος Δημήτρης Φωκάς. Παραιτείται και αναχωρεί για Ιταλία ο Κωνσταντίνος.
  • ΑΝΑΚΩΧΗ ΣΤΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ-ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΘΡΑΚΗΣ

    ΑΝΑΚΩΧΗ ΣΤΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ-ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΘΡΑΚΗΣ
    Η ανακωχή των Μουδανιών και η παράδοση της Ανατολικής Θράκης στους Τούρκους Μετά την κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου και την καταστροφή που επακολούθησε οι Άγγλοι πήραν την πρωτοβουλία για σύναψη ανακωχής.Οι Σύμμαχοι εξασφάλισαν τον έλεγχο των Στενών που τους ενδιέφερε και αποδέχτηκαν την αποχώρηση των Ελλήνων, όχι μόνο από την Μικρασιατική ζώνη αλλά κι από την Ανατολική Θράκη, όπου όμως υπήρχαν ισχυρές Ελληνικές δυνάμεις και μπορούσαν την κρατήσουν, αλλά και συμπαγείς Ελληνικοί πληθυσμοί.Η Ελληνική επαναστατική κυβέρνηση τελικά αναγκάστηκε να υποκύψει.
  • "Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ" ΚΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ

    "Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ" ΚΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ
    "Η δίκη των 6", τι είπαν οι μελλοθάνατοι λίγο πριν εκτελεστούν... Στην Αθήνα, με σύντομες διαδικασίες οι θεωρούμενοι ως πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής θα οδηγηθούν ενώπιον Στρατοδικείου. Από τους οκτώ κατηγορούμενους οι έξι (Δ. Γούναρης, Ν. Στράτος, Π. Πρωτοπαπαδάκης, Ν. Θεοτόκης, Γ. Μπαλτατζής και ο αρχιστράτηγος Γ. Χατζηανέστης) θα καταδικασθούν σε θάνατο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η εκτέλεσή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου 1922. Η δίκη ήταν μία πράξη ικανοποίησης της λαϊκής οργής και αποκατάστασης του γοήτρου του στρατού.
  • Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ-ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

    Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ-ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ
    (α) ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ-ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ (β) ΞΕΡΙΖΩΜΟΣΤο δύσκολο έργο της εκπροσώπησης της Ελλάδας, η Ελληνική επαναστατική κυβέρνηση το αναθέτει στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ρόλος τραγικός για τον οραματιστή της Μεγάλης Ιδέας.Η Τουρκία,μετά τη Μικρασιατική καταστροφή υπαγορεύει τους όρους της στη διάσκεψη της ειρήνης και διαπραγματεύεται από θέση ισχύος. Η Ελλάδα χάνει τη Μικρά Ασία, την Ανατ. Θράκη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Στη συνθήκη ενσωματώθηκε και σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών.