Imagesfeokqrks

ΒΥΖΑΝΤΙΟ 330 - 1453

  • 330

    330 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    330 ΕΓΚΑΙΝΙΑ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
    Ίδρυση Κωνσταντινούπολης, εγκαίνια, 330https://www.youtube.com/watch?v=HVx9pT4hoUk
    330: Εγκαινιάζεται η Κωνσταντινούπολη. Για τη διακόσμηση της πόλης χρησιμοποιήθηκαν μνημεία της Ρώμης, της Αθήνας, της Αλεξάνδρειας της Εφέσου και της Αντιόχειας[3]
    Νέα Ρώμη ήταν το όνομα που δόθηκε αρχικά στη νέα πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού κράτους που ίδρυσε ο Μέγας Κωνσταντίνος στην πόλη που τελικά πήρε το όνομά του (Κωνσταντινούπολη).
  • 527

    ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ

    ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ
    Ο Ιουστινιανός Α΄ Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος, 11 Μαΐου 482 - 14 Νοεμβρίου 565), γνωστός και ως Μέγας Ιουστινιανός, ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από το 527 έως το 565. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, προσπάθησε να αναβιώσει το μεγαλείο της αυτοκρατορίας και να ανακαταλάβει το απολεσθέν δυτικό μισό της ιστορικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
    Ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ύστερης αρχαιότητας και ενδεχομένως ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας που μιλούσε τα λατινικά ως πρώτη γλώσσα
  • 532

    ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ

    ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ
    Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η Στάση του Νίκα. Μία διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών ομάδων αρματοδρομίας -των Βένετων και των Πράσινων- κλιμακώνεται και εξελίσσεται σε εξέγερση. Τις επόμενες ημέρες, οι στασιαστες πυρπόλησαν μεγάλο μέρος της πόλης,φωνάζοντας <a href='https://www.youtube.com/watch?v=dnRRGv91dEA' ><<νίκα-νίκα>></a> συμπεριλαμβανομένου και του ναού της Αγίας Σοφίας.
  • 537

    ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

    ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
    ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΑρχιτέκτονες του ναού ήταν οι γεωμέτρες Ανθέμιος από τις Τράλλεις και ο Ισίδωρος από τη Μίλητο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και τα εγκαίνιά του τελέστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537. Τότε, σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!»[4], θέλοντας έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα.
  • Mar 9, 726

    ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ

    ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ
    H έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας το έτος αυτό, θεωρήθηκε εκδήλωση θεϊκής οργής που δεν μπορούσε να έχει άλλη αφορμή από την ειδωλολατρία και ως αποτέλεσμα, εκδίδεται διάταγμα κατά της εικονολατρίας.
    Ο όρος Εικονομαχία αναφέρεται στην θεολογική και πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά το μεγαλύτερο μέρος του 8ου και το πρώτο ήμισυ του 9ου αιώνα, αναφορικά με τη λατρεία των χριστιανικών εικόνων.
  • Jul 16, 1054

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΙΣΜΑ

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ  ΣΧΙΣΜΑ
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΙΣΜΑ
    Ο Καρδινάλιος Ουμβέρτος και δύο άλλοι λεγάτοι εισέρχονται στην Αγία Σοφία (Κωνσταντινούπολη) κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και επιδίδουν μία παπική βούλα σύμφωνα με την οποία αφορίζεται ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος. Το γεγονός θα οδηγήσει στο Σχίσμα του 1054, που διαίρεσε τη Δυτική και Ανατολική Χριστιανική Εκκλησία.
  • Apr 12, 1204

    1η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    1η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
    1204 Πρώτη 'Αλωση
    Η Δ' Σταυροφορία (1201-1204) είχε στόχο την κατάληψη της Ιερουσαλήμ μέσω μιας εισβολής στην Αίγυπτο, αλλά παρέκκλινε από το στόχο της και οι Σταυροφόροι κατέλαβαν τελικά την Κωνσταντινούπολη, καταλύοντας τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ιδρύοντας τη Λατινική Αυτοκρατορία.
  • Jul 13, 1261

    ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    ΑΝΑΚΤΗΣΗ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
    Ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος ανακτά την Κωνσταντινούπολη μετά από 57 χρόνια Λατινικής κυριαρχίας, με δυνάμεις της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας με επικεφαλής τον Αλέξιο Στρατηγόπουλο. Η παλινόρθωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είναι γεγονός.
  • May 29, 1453

    Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ

    Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ
    Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.
  • Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ

    Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ  ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ
    17 Ιανουαρίου - Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών στο Μεδιόλανο έπειτα από σοβαρή ασθένεια. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίζεται εκ νέου σε ανατολική και δυτική: τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (Ανατολική) υπό τον Αρκάδιο, γιο του Θεοδόσιου Α', με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, και τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπό τον Ονώριο, αδελφό του Αρκάδιου, με πρωτεύουσα το Μεδιόλανο.