Hqdefault

Fets de la Guerra Freda

  • Conferència de Ialta

    Conferència de Ialta
    La conferència de Ialta, on van participar Roosevelt (Estats Units), Stalin (URSS) i Churchil (Anglaterra) és on van discutir les aliançes de la Postguerra, la seva participaió a la Guerra del Pacífic i la seva entrada en l'Organització de les Nacions Unides (ONU). També van dividir Europa en dos zones d'influència creant democràcies populars i governs de coalició.
  • Conferència de San Francisco

    Conferència de San Francisco
    Aquesta conferencia va ser convocada per a trobar una nova Organització de las nacions unides que substituís a la Societat de Nacions. Més de 50 països es van reunir en aquesta conferencia. A pesar de la mort de Roosevelt, que va crear la idea d’aquesta organització, el dia 25 de juny la Carta de la ONU va ser aprovada i signada.
  • Conferència de Potsdam

    Conferència de Potsdam
    La conferència de Potsdam, on van participar Harry S. Truman (Estats Units), Stalin (URSS) i Clement Attlee (Anglaterra) és on van decidir com administraries Alemanya, com estudiarien la guerra, com realitzarien els tractats de pau i com establirien un ordre a la Postguerra.
  • Doctrina Truman

    Doctrina Truman
    El president Harry S. Truman durant la Guerra Civil Grega proclamar aquesta doctrina que establia que els Estats Units donàven suport a "persones lliures que estan resistint els intents de domini per minories armades o per pressions exteriors" fins al punt en el que es perseguien totes les activitats que pertanyien a l’esquerra política. Aquesta doctrina, donava suport als governs que es resistien al comunisme arribant a invertir fins a 400 milions de dòlars en països com Turquia o Grècia.
  • Pla Marshall

    Pla Marshall
    Va ser un pla dels Estats Units per a la reconstrucció dels països europeus després de la Segona Guerra Mundial. Va ser dissenyat per William L. Clayton i George F. Kennan. El pla va tenir una vigència de cuatre anys on l’OCDE va rebre més de 13 mil dòlars. El Pla Marshall també és un dels elements que impulsà la unificació europea, ja que eliminà els aranzels i creà institucions per a coordinar l'economia a nivell europeu.
  • Informe Jdànov

    Informe Jdànov
    L’informe o Doctrina Jdànov (Andréi Jdànov secretari de la URSS) reconeix la divisió del món en dos bàndols, les forces imperialistes (EEUU) i les no-imperialistes (URSS). Aquest informe promou la solidaritat i la associació dels països comunistes i s’oposen a l’Occident que es capitalista i imperialista.
  • Kominform

    Kominform
    Kominform és l'acrònim de l'Oficina d'Informació dels Partits Comunistes i Obrers. Fou una organització per a l'intercanvi d'informació i experiències entre els partits comunistes. La Kominform va ser creada com a substituta de la Kominter. L'impulsor del Kominform va ser Andrei Jdànov, que en resposta al Pla Marshall va pronunciar un discurs en què va establir les bases de la nova política internacional de la Unió Soviètica, l'anomenada Doctrina Jdànov.
  • Creació de l'RDA i RFA

    Creació de l'RDA i RFA
    La República Democràtica Alemanya va ser un estat comunista d'Europa Central que es va establir al territori alemany ocupat per la Unió Soviètica que va existir entre els anys 1949 i 1990, any en què els Länder que la formaven es van unificar amb els de la República Federal Alemanya (RFA). S'hi van mantenir les tropes soviètiques tal com s'havia acordat a la Conferència de Potsdam.
  • Cop de Praga

    Cop de Praga
    El Partit Comunista de Txecoslovàquia, amb el suport soviètic, a través d’un cop d’Estat va assumir el control indiscutible sobre el govern de Txecoslovàquia. Més endavant, Edvard Beneš, el president de la República de Txecoslovàquia, , va cedir tot el poder als comunistes Klement Gottwald i Rudolf Slansky. S'iniciarien així quatre dècades de dictadura sota el domini comunista.
  • Bloqueig de Berlín

    Bloqueig de Berlín
    Després de la reforma monetària de les zones d’ocupació occidental d’Alemanya, i l’abast de la ciutat a través del pont aeri com a conseqüència, la URSS va imposar a Berlin Oest un bloqueig que va durar des del 24 de juny del 1948 fins al 12 de maig del 1949.
  • OTAN

    OTAN
    L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord és una organització internacional amb l'objectiu de col·laborar en la defensa en els camps polític, econòmic i militar. Va néixer arran del Tractat de l'Atlàntic Nord. Els països signants van ser: Bèlgica, França, Luxemburg, Països Baixos, el Regne Unit, Estats Units, Canadà Dinamarca, Itàlia, Islàndia, Noruega, Portugal i Espanya. Havia de ser una garantia de seguretat dels estats d'Europa Occidental davant la Unió Soviètica i els seus aliats.
  • Caçera de Bruixes

    Caçera de Bruixes
    El senador dels EUA Joseph McCarthy posseia unes llistes on sortien noms de comunistes americans. Aquestes "llistes negres" foren temudes per tota la població. La por a tenir el comunisme a casa es traduí en una persecució sense sentit de qualsevol persona. Es va il·legalitzar el Partit Comunista, després es perseguiren polítics, seguidament personatges públics, per acabar amb persones que tinguessin qualsevol tipus de relació amb el comunisme.
  • Pacte de Varsòvia

    Pacte de Varsòvia
    El Pacte de Varsòvia, oficialment anomenat Tractat d'Amistat, Col·laboració i Assistència Mútua, fou un acord de cooperació militar entre els països comunistes per tal de garantir la seva defensa davant un possible atac occidental, en el marc de la Guerra Freda. L'URSS es va assegurar que aquest organisme militar complia els seus interessos en política exterior. Es va desintegrar en el 1991.