Україна в період з березня 1917 до березня 1918 рр.

  • Мітинги на знак протесту про нестачі продуктів

    Мітинги на знак протесту про нестачі продуктів
    Петроградські робітники на знак протесту проти нестачі продуктів влаштували мітинги й демонстрації, які вже наступного дня переросли в сутички з поліцією. Так, 8 березня популярний часопис "Киевлянин" ще нічого не писав про страйки в Петрограді. Лише 10 березня київська преса почала друкувати відомості про заворушення в Петрограді.
  • Period: to

    Створено Тимчасовий Уряд

    14-15 березня було створено Тимчасовий уряд, ключові посади в складі якого обійняли відомі політичні діячі. Зіштовхнувшись з опозицією громадськості, цар Микола ІІ був змушений зректися престолу.
  • Оголошення про створення УЦР

    Оголошення про створення УЦР
    За ініціативою Товариства українських поступовців (ТУП) і Української соціал-демократичної робітничої партії (УСДРП) в Києві 16 березня 1917 року було скликано представників політичних, громадських та культурних організацій. Цього ж дня, на засіданні делегатів, оголошено про створення громадського комітету.
  • Утворення Української Центральної Ради (УЦР)

    Утворення Української Центральної Ради (УЦР)
    4 (17) березня 1917 року в Києві у приміщенні українського клубу «Родина» з ініціативи Товариства українських поступовців за участю українських політичних партій, військовиків, робітників, духовенства, кооператорів, студентства, громадських і культурних організацій проголошено утворення Української Центральної Ради. Головою УЦР заочно обрано Михайла Грушевського.
  • Period: to

    Всеукраїнський національний конгрес, перша пленарна сесія.

    На початку квітня 1917 збирається Всеукраїнський Національний конгрес з приблизно 700 делегатів. Вони висловлюють підтримку Центральній Раді та суттєво розширюють її склад і представництво. Головою переобирають Михайла Грушевського, а його заступниками відомого письменника Володимира Винниченка та літературознавця Сергія Єфремова. У квітні-травні проходять селянські з'їзди у різних містах, які також висловлюють підтримку Центральній Раді.
  • Видання Першого Універсалу УЦР

    23 червня УЦР на II Всеукраїнському Військовому з'їзді проголосила I Універсал «До українського народу, на Україні й поза її сущому». Це була відповідь УЦР Тимчасовому уряду на його негативне ставлення до автономної України. Автором I Універсалу був Володимир Винниченко. По проголошенню автономії 28 червня створений Генеральний Секретаріат.
  • Створення Генерального Секретаріату

    Генеральний Секретаріат — національний уряд, як нинішній Кабінет міністрів, який мав займатися втіленням у життя рішень Центральної Ради. Очолив його Володимир Винниченко.
  • Видання Другого Універсалу УЦР

    За умовами ІІ Універсалу, Тимчасовий уряд визнавав Центральну Раду та Генеральний секретаріат. Але як свої представництва в Україні. Так само, визнавалася можливість надання Україні автономії. Але на Всеросійських установчих зборах. Дозволяли створення українських військових частин. Але в складі російської армії. Водночас, Центральна Рада запевняла, що не прагне незалежності та не буде проголошувати автономії України до Всеросійських установчих зборів.
  • Period: to

    З'їзд "Вільного козацтва" в Чигирині

    Серед очільників Центральної Ради існувала думка, що замість регулярного війська цілком достатньо формувати збройні сили на міліційній основі. Якщо ініціатива гальмувала зверху, її підганяли знизу. На місцях утворювалися добровольчі загони територіальної самооборони, що згодом об'єдналися в рух «Вільного козацтва». У жовтні 1917 року на з'їзді «Вільного козацтва» почесним гетьманом обрали Павла Скоропадського.
  • Видання Третього Універсалу УЦР

    Він проголосив утворення Української Народної Республіки. Щоправда, не пориваючи зв'язку з федеративною демократичною Росією.
  • З'їзд Рад у Харкові

    Проголосив становлення Радянської влади в Україні та створення нової Радянської УНР з власним головним Народним Секретаріатом та столицею Харковом.
  • Підписання Четвертого Універсалу

    22 січня 1918 року Центральна Рада видає IV Універсал, у якому «УНР проголошується незалежною, вільною суверенною державою українського народу» Влада в УНР до Установчих зборів мала залишатися в Центральної Ради, а виконавчу владу мала здійснювати Рада Народних міністрів (так перейменували Генеральний секретаріат).
  • Бій під Крутами

    Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.
    Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії.
  • Повстання більшовиків.

    Києв, на заводі "Арсенал".
  • Захоплення Києва більшовиками.

    Пізніше було придушене. Було реакцією на підписання Четвертого Універсалу.