Πολιτιστικό πρόγραμμα "Οι μάχες στην Αρκαδία 1821"

  • Η μάχη στο Λεβίδι

    Η μάχη στο Λεβίδι
    Στις 14 Απριλίου 1821 δόθηκε αποφασιστική μάχη στο Λεβίδι με πρωτοστάτες τους ντόπιους οπλαρχηγούς, Παναγιώτη Αρβάλη , Γεώργιο Μπηλίδα και .Αναγνώστη Στριφτόμπολα.
    Οι Τούρκοι όρμησαν με άγριες διαθέσεις κατά των οχυρωμένων Ελλήνων, αλλά αντιμετώπισαν τη σθεναρή αντίστασή τους. Η πραγματική μάχη δόθηκε έξω από το σπίτι όπου βρισκόταν ο Στριφτόμπολας. Εκεί έπεσαν οι περισσότεροι Τούρκοι, αλλά και ο ηρωικός οπλαρχηγός από τα Καλάβρυτα.
  • Period: to

    Η μάχη στο Λεβίδι

  • Η μάχη στο Βαλτέτσι

    Η μάχη στο Βαλτέτσι
    Τον Μάιο (12-13) του 1821 έγινε στο Βαλτέτσι μια από τις κρισιμότερες μάχες της Επανάστασης του ’21 υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Μέσα στο Βαλτέτσι έχουν συγκεντρωθεί πάνω από δύο χιλιάδες επαναστάτες και έχουν λάβει θέσεις. Η εντολή του Κολοκοτρώνη είναι: «Αφήστε τους να σιμώσουν για τα καλά, μετά βάλτε φωτιά». Η μάχη θα διαρκέσει όλη τη νύχτα, με τους Έλληνες να κρατούν τους Τούρκους σε όλα τα ταμπούρια. Κεχαγιάμπεης δίνει εντολή για υποχώρηση, η οποία γρήγορα μετατρέπεται σε άτακτη φυγή.
  • Period: to

    Η μάχη στο Βαλτέτσι

    Αυτή η ένδοξος νίκη ήταν η κρίσις της Ελληνικής Επαναστάσεως και εις αυτήν χρεωστείται η ανεξαρτησία της πατρίδος καθ' ότι ενεθάρρυνε και εμψύχωσε τους Έλληνα
  • Η μάχη στα Δολιανά

    Η μάχη στα Δολιανά
    Στα Δολιανά υπήρχε μια μικρή δύναμη 150-200 ανδρών, προφυλακή του στρατοπέδου των Βερβένων. Το τουρκικό σώμα δυνάμεως 6000 περίπου ανδρών με αρχηγό τον Κεχαγιάμπεη ξεκίνησε από την Τριπολιτσά το πρωί της 18ης Μαίου 1821. Φτάνοντας στα Δολιανά οι Τούρκοι συνάντησαν αναπάντεχη αντίσταση από τον Νικηταρά, ο οποίος οχυρώθηκε μαζί με τα παλικάρια του και με τους ντόπιους στα πρώτα σπίτια των Δολιανών και σταμά
  • Period: to

    Η μάχη των Δολιανών

  • Η μάχη της Γράνας

    Η μάχη της Γράνας
    Ο Κολοκοτρώνης διέταξε να ανοιχθεί πολεμικό χαράκωμα (γράνα) βάθους ενός μέτρου
  • Period: to

    Η μάχη της Γράνας