1814

  • Kielfreden

    Det ble undertegnet en fredstraktat mellom Danmark-Norge og Sverige i Kiel. hovedinnholdet var at Danmark avsto Norge til Sverige. Norge skulle være i union med Sverige. Norge skulle være et eget rike, ha egen grunnlov og en nasjonalforsamling.
  • Stormannsmøte på Eidsvoll

    Kristian Fredrik innkalte til et stormannsmøte på Eidsvoll. Han ville drøfte situasjonen og hva han som stattholder i Norge burde gjøre nå. Han sa at han nektet å godta at kongen av Danmark kunne gi bort Norge på den måten han hadde gjort. Kristian Fredrik var kronprins mente han at han hadde arverett til riket. En ny grunnlov var ikke nødvendig, han skulle styre som eneveldig konge. Han ga etterhvert etter for dette kravet. Det ble bestemt at det skulle samles en riksforsamling og ny grunnlov.
  • Samling på Eidsvoll

    112 valgte menn samlet seg på Eidsvoll for å lage en grunnlov. Prosessen åpnet for bred meningsutveksling, særlig mellom to fraksjoner i forsamlingen, kalt «selvstendighetspartiet» og «unionspartiet»
  • Grunnlovsforslag

    Komiteen i riksforsamlingen la fram sitt forslag 1. mai 1814. Utkastet hentet ideer fra mange andre lands grunnlover, og så særlig til den franske grunnloven fra 1791 og den amerikanske uavhengighetserklæringen fra 1776.
    Grunnprinsipper: Norge skulle være et arvelig kongedømme med en valgt folkeforsamling og luthersk statskirke. videre skulle grunnloven inneholde bestemmelser om folkesuverenitet, maktfordeling, ytringsfrihet og andre borgerrettigheter.
    ønsket er begrenset demokrati(stemmerett)
  • Grunnloven

    1. mai var grunnloven ferdig redigert og endelig vedtatt. samme dag gikk riksforsamlingen til kongevalg. Det var kun en kandidat, og Kristian Fredrik ble valgt til konge. Den egentlige underskrivingen av grunnloven skjedde 18.mai
  • Period: to

    Krig mot Sverige og Karl Johan

    Karl Johan og Sverige i tillegg til Storbritannia, Russland og Preussen nektet å akseptere Grunnloven på Eidsvoll. Forsøk på megling slo feil og det ble krig 27 juli. Den svenske hæren var overlegen, med bedre utstyr og erfaring. Nordmennene skjønte etterhvert at de var sjanseløse og at å fortsette å kjempe ville koste unødvendige norske liv. Våpenhvile ble inngått 5 august. Norge fikk beholde grunnloven og fikk være egen stat i union med Sverige. Kristian Fredrik måte forlate Norge.
  • Mossekonvensjonen

    Karl Johan godtok Eidsvollgrunnloven, med de endringer som en union mellom Norge og Sverige krevde. Karl Johan var nå konge i Norge.
  • Nytt storting

    Etter freden, fortsatte kampen for norsk frihet. I september forsøkte noen svenske diploater å endre på unionsbetingelsene, men det norske statsrådet stod imit og ville vente på et ekstraordinært storting som skulle diskutere og godkjenne endringene.
    Stortinget ble kalt sammen 7.oktober og fikk tilnavnet Det overordentlige stortinget. I Katedralskolens høringssal i Christiania samlet represntantene seg for å diskutere union, kongevalg og grunnlovens tekst.
  • Union med Sverige

    1. oktober ble det vedtatt union. Norge skulle være i union med Sverige, og grunnloven skulle bli revidert.
  • Revidert grunnlov

    Det nye stortinget som ble valgt i oktober valgte Karl 13. til konge