1814

1814

By carinwb
  • Kielfreden

    Kielfreden
    Etter Napoleonskrigene ble det holdt konferanse i Kiel, der det ble bestemt at den danske kongen, Frederik 6., måtte gi fra seg Norge til Sverige.
  • Notabelmøtet

    Notabelmøtet
    Christian Frederik fikk samlet embetsmenn og næringsdrivende til et møte på Eidsvoll. Her mente flertallet at suvereniteten hadde gått tilbake til folket etter Kieltraktaten, og at Christian Frederik dermed måtte velges av folket for å bli konge.
  • Ordre om valg til riksforsamlingen

    Ordre om valg til riksforsamlingen
    Snart etter notabelmøtet sendte Christian Frederik ut ordre om at det skulle organiseres gudstjenester med valg av representanter til en grunnlovgivende riksforsamling. Her skulle det også avlegges ed på å hevde Norges selvstendighet.
  • Riksforsamlingen på Eidsvoll

    Riksforsamlingen på Eidsvoll
    I alt møtte 112 menn på Eidsvoll 10. april, og disse representerte Norge mellom Agder i sør og Nord-Trøndelag i nord. I forsamlingen skiller man blant annet mellom et unionsparti, som ville bli værende i union med Sverige, og et selvstendighetsparti, som ville ut av unionen.
  • Grunnloven

    Grunnloven
    1. mai ble grunnloven vedtatt, og Christian Frederik valgt som konge i Norge.
  • Christian Frederik som konge

    Christian Frederik som konge
    To dager etter at grunnloven ble vedtatt, tok Christian Frederik imot kronen. På dette tidspunktet visste han at stormaktene Storbritannia, Østerrike og Russland ville motsette seg dette, og tvinge gjennom en svensk-norsk union, men han takket likevel ja til å bli ny norsk konge.
  • Svensk angrep mot Norge

    Svensk angrep mot Norge
    Sverige startet krigshandlingene mot Norge med et marineangrep mot norske kanonbåter. Verken Christian Frederik eller Karl Johan ønsket imidlertid å trappe opp konflikten noe større, så krigen som fulgte ble kort.
  • Mossekonvensjonen

    Mossekonvensjonen
    Fredsforhandlingene som fulgte krigen førte til en avtale, Mossekonvensjonen, som både sluttet våpenhvile og en fremgangsmåte for tiden videre. Her forpliktet blant annet svenskekongen seg til å godta den norske grunnloven.
  • Christian Frederik abdiserer

    Christian Frederik abdiserer
    Etter å ha sammenkalt et Storting og gitt sin myndighet til folket igjen, gikk Christian Frederik av som norsk konge 10. oktober, og vendte videre hjem til Danmark.
  • Novembergrunnloven

    Novembergrunnloven
    En ny grunnlov, tilpasset til unionen med Sverige, ble vedtatt, og Karl Johan ble tatt til ny konge over Norge.