els orígens de Catalunya

By yle
  • Dec 11, 714

    inici de la conquesta de Catalunya

    L'any 714, l'exèrcit musulmà comença la conquesta de l'actual Catalunya des de Saragossa.
  • Dec 12, 732

    batalla de Poitiers

    La batalla de Poitiers es va fer al 732 quan els exercits musulmans es van enfrontar amb els francs despres d'haver entrat en el seu regne.
  • Dec 11, 1001

    Feudalització

    Al segle XI, es va iniciar la feudalitzacio (sistema politic, economic i social). Els nobles es van apropiar de les terres que governaven i els pagesos lliures es van convertir en serfs a conseqüencia d'atacs.
  • Dec 11, 1005

    producció agrícola

    Catalunya era el pas entre Al-Andalus i l'Europa feudal i es va convertir en un enclavament estratègic del comerç. A partir del segle XI, la producció agrícola va afavorir el comerç interior i les ciutats van ser centres d'intercanvi. Tot això va augmentar a la població i el reneixament de la vida urbana.
  • Dec 12, 1031

    Taifes de Lleida i Tortosa

    L'any 1031 va desaparèixer el califat de Còrdovai i es van formar les taifes de Lleida i Tortosa.
  • Dec 12, 1035

    conquesta de Tarragona

    Amb la caiguda del califat de Còrdova, en el 1035 els comptes catalans van demanar als musulmas el pagament de tribut i van conquesrir Tàrrega, Agramunt, Balaguer i Tarragona.
  • Dec 12, 1040

    l'art romànic

    Durant els segles XI i XII, l'art romànic es va introduir en el territori català.
    -En l'arquitectura destaca la presència de grans torres, l'ús de la planta basílica i la decoració exterior amb petits arcs cecs.
    -L'escultura romànica estava suspeditada a l'arquitectura. destaca la decoració de les portalades i dels capitells dels claustres.
    -La pintura romànica fou molt important i se situaven sobretot als murs. S'hi representaven escenes de Jesús i de la mare de Dèu.
  • Dec 12, 1043

    construccions dels nobles i cleregues

    Els nobles i els clergues van fer construir castells, esglésies i monestirs, com els de Sant Pere de Rodes, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses... També es van construir petites esglésies rurals, entre les que destaquen Sant Climent i Santa Maria de Taüll.
  • Dec 11, 1137

    Ramon Berenguer IV

    Al 1137, Ramon Berenguer, compte de Barcelona, es va casar amb Peronella, filla del rei d'Aragó Ramir II, i va conquerir les taifes de Lleida i Tortosa. Més tard va capitular Siurana, la darrera ciutat sota control islàmic al terriotri català.
  • Dec 11, 1175

    Alfons II

    Alfons II, fill de Berenguer IV i Peronella, va ser el primer en en ser compte de Barcelona i rei d'Aragó. Va acabar la conquesta d'Aragó i va fundar la ciutat de Terol. Els territoris d'Aragó i de Catalunya i els que la Corona d'Aragó va conquerir posterioment van estar regits per un mateix monarca. Així es va iniciar la dinastia catalanoaragonesa, que va governar la Corona d'Aragó fins al començament del segle XV.
  • Dec 12, 1200

    repoblament de Catalunya Nova

    al segle XIII, es va dur a terme el repoblament de Catalunya nova gracies a les terres que van ser donades als ordres militars i religiosos i als nobles. Tambè va ser gracies a que els comptes van donar, a les ciutats, cartes de repoblament que alliberaven als pagesos de certes cervituds. per aixo van venir més pobladors i van crear ciutats noves.
  • Dec 12, 1213

    Batalla de Muret

    al segle XIII, el rei francès va iniciar una guerra per recuperar el domini dels comptats occitants. Pere I, rei de la corona d'Aragó, va lluitar al costat dels nobles occitants però va ser derrotat en la batalla de Muret.
  • el nom Catalunya Nova i Catalunya Vella

    Al segle IX, els reis francs van ajudar a fer fora els àrabs, del nord de Catalunya. Com que aquella zona no es va acabar d'islamitzar, la van anomenar Catalunya Vella. En canvi, la zona sud i oest (sota el control musulmà) és va anomenar Catalunya Nova.
  • Marca Hispànica

    Els reis francs, per protegir-se dels musulmans, van crear una franja fortificada, al llarg dels Pirineus, anomenada Marca Hispànica. Aquesta franja estava dividida en comptats i cada comptat estava governat per un compte.
  • Guifré el Pelós

    Guifré el Pelós, compte de Barcelona, Girona, Urgell i Cerdanya, va ser el primer en deixar en herència els seus terriotoris, als seus descendents.
  • Borrell II

    Mes tard ho va fer Borrell II, quan decidí no renovar el jurament de fidelitat al rei de França, ja que ell es va negar a ajudar-lo per defensar Barcelona dels sarraïns.
  • mort i llegenda de Guifré

    L'any 897, Guifré va lluitar contra el Llop Muhammad al-Qasi, governador de Lleida, en una incurció musulmana. Guifré va ser ferit per una llança i va morir.
    La llegenda diu que com que va lluitar ajudant a Lluís el Pietós, al ser ferit Lluís es va tacar els seus quatre dits amb la sang de Guifrè i va marcar quatre barres sobre el seu escut daurat. D'on ve la bandera de Catalunya