Ebc8140a11203ce33e436f2eaec27f0a

1980-1999

  • Süntesaatorid

    Süntesaatorid
    1. aastatel võttis Jaapani firma "Yamaha Corporation" helisünteesis kasutusele patenteeritud sagedusmodulatsiooni meetodi. Leiutis osutus tõeliselt oluliseks, kuna see leidis kasutamist nii elektroonikas, informaatikas ja geneetilises inseneriteaduses. 1980. aastate lõpus hakati tootma süntesaatoreid, mille tööpõhimõtteks oli akustilise heli füüsikaline modelleerimine. Alates 1980. aastate lõpust toodetud süntesaatorid on enamasti täielikult digitaalsed.
  • John Lennon

    John Lennon
    8.dets 1980.a - John Lennoni surmapäev.
    John oli inglise laulja ja kitarrist "The Beatles" ansamblis, mis mõjutas tugevalt rokkmuusikat, andes sellele tõuke tõsidusele ja politiseerumisele. Ta oli 20. saj üks väljapaistvaimaid muusikuid, kelle laule peetakse parimateks kogu popmuusika ajaloos. John oli poliitiline aktivist ja korraldas poliitilisi proteste, enamasti Vietnami sõja vastu. Ta tegi rassilise harmoonia ja feminismi heaks üsna palju. John hukkus hullunud fänni kätel.
  • Bob Marley

    Bob Marley
    1. mai 1981. aasta - Bob Marley surmapäev. Marley oli laulja, laulukirjutaja ja kitarrist. Bob Marley oli esimene reggae-superstaar, kelle rahvusvaheline edu tuli 1975. aastal kontsertesitusega. Marley edu avas Islandi uksed teistele artistidele ja muutis reggae, mille levik piirdus algul Jamaicaga, rahvusvaheliseks furooriks. Marley ei laulnud mitte ainult armastusest ja ühtsusest kogu inimkonna vahel, vaid ka inimolukorrast ja maailma kannatustest. 1977. a avastati Marleyl nahavähk.
  • "Thriller" - muusikaalbum

    "Thriller" - muusikaalbum
    "Thriller" on 1982. a ilmunud Michael Jacksoni kõige populaarsem album ning ka läbi aegade müüduim album terves maailmas. Koos albumiga tuli välja ka kolm muusikavideot, mis aitasid teostel esikümnes kauem püsida. Pärast üliedukat albumit anti 1984. a välja dokumentaalfilm "The Making of Michael Jackson's Thriller", mille eksemplare müüdi ka üsna kiiresti ja palju. 2008. a andsid Jackson ja Sony välja albumi "Thriller 25", et tähistada 25 a möödumist originaalalbumi "Thriller" väljaandmisest.
  • ABBA

    ABBA
    11.dets 1982.a - "ABBA" viimane esinemine ansamblina. "ABBA" on Rootsi popmuusika ansambel, mis said tohutult populaarseks 1978.a. Nende muusikat mõjutasid nii rootsi rahvalaulud kui ka Mozarti, Verdi ja Bachi klassikalised teosed. 1974.a konkurss avas maailmale Rootsi ansambli "ABBA", mis tõi nende riigile esimese võidu Eurovisioonil looga "Waterloo". ABBA liikmed olid tuntud veel ka enda eredate ja stiilsete lavakostüümide suhtes. 2018.a teatasid ansambli liikmed tagasitulekust muusikasse.
  • Amy Winehouse

    Amy Winehouse
    Amy Winehouse - sündis 14. sept 1983 Londonis. Ta oli Briti laulja ja laulukirjutaja R&B, soul ja džäss stiilides. Kõige populaarsem album oli 2006. a "Back to Black", mille eest sai ta viis Grammy auhinda kuuest. Winehouse oli esimene Briti naine, kes võitis viis Grammyt. Winehouse'i mõjuga põhjendatakse naismuusikute ja souli populaarsuse tõusu Briti muusikas kümnendi lõpul. Tema eripärane stiil inspireeris ka moeloojaid. Amy suri 23. juuli 2011 oma kodus , põhjuseks oli alkoholimürgistus.
  • David Bowie

    David Bowie
    1. a - David Robert Jonesi tohutu populaarsuse algus. Bowie oli inglise laulja, näitleja, muusikaprodutsent ja arranžeerija. Juba 1970. aastatest saadik oli Bowie olnud popmuusika suurkuju ja uuendaja, kuid veelgi suurem edu tabas teda 1983. a albumiga "Let's Dance", millelt ilmus mitu hittsinglit. 1981. aastal ilmus Bowiel koostöös Queeniga uus singel. Bowie uuendusmeelsed laulud mõjutasid tugevalt nii juba olemasolevat popmuusikat kui ka selle tulevikku. Bowie suri 10. jaan 2016. a vähki.
  • "In the Heat of the Night" - laul

    "In the Heat of the Night" - laul
    "In the Heat of the Night" - on Sandra Ann Laueri ehk lavanimega Sandra laul. Singel oli suur äriline edu, jõudes arvukamates riikides 5 parema hulka. See oli üle-euroopalise müügi top 20 hitt ning see jääb Sandra üheks suurimaks hitiks.
  • "Take On Me" - laul

    "Take On Me" - laul
    "Take On Me" - on Norra "A-ha" bändi kuulsuse toonud "Hunting High And Low" albumist pärit superhitt. Esmakordselt ilmus singel Euroopas 1983. aastal. Siis ei pälvinud lugu suurt populaarsust kuid pärast singli teist ja kolmandat väljaannet aastatel 1984-85 sai laulust "Take On Me" hitt ning see muutus 9 miljoni eksemplariga üheks enimmüüdud singliks maailmas.
  • Green Day

    Green Day
    Green Day - on Ameerika punk rock'i ansambel, mis asutati 1986. a. Grupp on üks populaarsemaid ja edukamaid punkrockbände. Nende esimese album 1989. a sai väga tuntuks ning selle tulemusena tekitas bänd koos teiste punkaritega tohutu huvi laine punkmuusika vastu mitte ainult Ameerikas, vaid kogu maailmas. 2020. a ilmus grupi kolmeteistkümnes stuudioalbum. Ansambel pole kunagi kartnud avalikult ja ausalt sõna võtta. Peaaegu iga album räägib kellegi elulugu ning on omamoodi ooperi lavastus.
  • "Белая ночь" - laul

    "Белая ночь" - laul
    "Белая ночь" on Nõukogude ja Venemaa pop-rocki 1983. aastal asutatud ansambli "Форум" laul. Gruppi peetakse esimeseks Synth-popi bändiks NSV Liidus. 1987. a ilmus debüütalbum "Белая ночь" mille kuulsamaks lauluks sai samanimeline laul "Белая ночь". Kohe pärast albumi ilmumist lahkus bändist kitarrist, eelistades raskemat muusikat, siirdus ta eestlase Gunnar Grapsi bändi. Tänapäeva ansambel "Chernikovskaya Hata" remiksis seda laulu, andes talle teise elu.
  • "На заре" - laul

    "На заре" - laul
    "На заре" - on "Alliance" grupi lugu, mis ilmus 1987. aastal "Alliance 87" albumi osana. Teos oli 80-ndate keskpaiga üks populaarsemaid laule, omamoodi "põlvkonna hümn". 2019. aastal laaditi klipp YouTube'i üles muusika ja sõnade autori "Парастаева" kanalile. Video sai kiiresti väga tuntuks ka noorte seas ning seda sündmust peetakse laulu uueks sünniks.
  • "The Great Commandment" - laul

    "The Great Commandment" - laul
    "The Great Commandment" on Saksa ansambli Camouflage laul. Ansambli läbimurdeks sai 1987. aasta, millal see laul jõudiski Billboardi edetabelisse. Teos sai kuulsaks kui üks lint saadeti 1986. a raadio korraldatavale talendivõistlusele. Kus ansambel võitis esikoha ja võimaluse lindistada väikeses professionaalses stuudios. Lugu "The Great Commandment" töötati ümber ja saadeti suurtele plaadifirmadele. Lugu ilmus singlina sama aasta septembris ning grupi edu ei piirdunud enam ainult Saksamaaga.
  • The Cranberries

    The Cranberries
    "The Cranberries" on rokkansambel Iirimaalt, mis sai populaarseks 1990. a. Ansambli üks kuulsamaid laule on "Zombie", mis tuli välja 1994. a, albumis "No Need to Argue" ja mis astus kohe üleriigilises muusikatabelis kõrgeima koha peale. Kompositsioon oli emotsionaalne protest, vastus 1993. a toimunud tragöödiale pommi plahvatustega. Gruppi ebatavaline kõla ühendab mitut rokižanrit: alternatiivset, keldi panki, indie-popi ja popmuusikat. 2003. a läks ansambel lahku ning 2009. a toimus kokkutulek.
  • Viktor Tsoi

    Viktor Tsoi
    15.aug 1990.a - Viktor Tsoi surmapäev.
    Viktor Tsoi oli vene laulja, laulukirjutaja, näitleja ning vene rokkmuusika üks alusepanijaid ja NSV Liidu populaarseim ansambli "Kino" solist. Üllatuseks sai laulja juba nii noorelt oma põlvkonna ikooniks kujuneda ja mõjutada tohutult oma muusikažanri ja noori. Tema laulud osutusid nii lähedaseks, et tema loomingud kasvatasid üles mitut põlvkonda. Viktor Tsoi oli tunnustatud 1989.a NSV Liidu parimaks näitlejaks. Viktor hukkus autoõnnetuses.
  • "Enjoy the Silence'ist" - laul

     "Enjoy the Silence'ist" - laul
    "Enjoy the Silence'ist" on inglise elektroonilise muusika "Depeche Mode" ansambli laul. Ansambel asutati 1980. aastal ning see on üks edukamaid uusromantilisi bände. Aastal 1990 anti välja album "Violator", mis on seni bändi suurima müügieduga plaat. Singlist "Enjoy the Silence'ist" sai nende esimene kuldsingel. Teost remiksis Linkin Parki liige Mike Shinoda, kelle uus versioon oli peaaegu sama edukas kui originaal. Video süžee põhineb Antoine de Saint-Exupery raamatuд "Väike prints".
  • "Cry-Baby" - muusikal

    "Cry-Baby" - muusikal
    "Cry-Baby" - on 1990. aasta muusikal, mille režissöör on John Waters. Watersi sõnul oli film mõeldud paroodiaks viiekümnendatest pärit muusikalistest noortekomöödiatest. Peaosades on on Johnny Depp, Amy Locane ja Susan Tyrrell.
  • Freddie Mercury

    Freddie Mercury
    24.nov 1991.aasta - Freddie Mercury surmapäev.
    Mercury oli rokkmuusik, laululooja ja tuntud inglise ansambli "Queen" solist.
    Queeni mõju muusikaajaloole oli väga suur. Kurt Cobaini inspireeris kunagi Freddie loovus ja isikupära.
    Freddie suri 45-aastaselt AIDSiga seotud kopsupõletikku. 1992. a korraldati Freddie mälestuseks suure kontserdi, mille tulud läksid AIDSi-vastasele võitlusele.
    2004. a tuli rokkansambel uuesti kokku, uue laulja ja basskitarristiga - Queen + Paul Rodgers.
  • "Creep" - laul

    "Creep" - laul
    "Creep" - on Inglise rokkbändi "Radiohead" esimene laul, mis oli grunge stiilis ilmus 1992. aastal. Thom Yorke kirjutas selle loo 1987. aastal, enne kui bänd kokku sai. Ja kui laul tuli 1992. aastal välja, nüüdseks juba mitte akustilisel kitarril, sai antud laul ansambli kuulsamaks singliks.
  • "All that she wants" - laul

    "All that she wants" - laul
    "All that she wants" - on "Rootsi Ace of Base" gruppi laul. See ilmus bändi teise singlina debüütstuudioalbumilt "Happy Nation" 1993. aastal ning jõudis kohe paljude riikide edetabelis esikohale. Kõige algelisemal demo-versioonis oli räppvokaal, kuid see ei meeldinud produtsentile ning see asendati seejärel lühikeste fraasidega. Muudatustega versioon väljendas suuremat kurbust ja suurendas selle olulisust.
  • MP3

    MP3
    MP3 ehk MPEG Audio Layer III on helifailivorming ning selle abil saab tihendamata helifailide mahtu oluliselt vähendada, ilma helikvaliteedi languseta ning selliseid faile vastava tarkvara abil esitada: arvuti, MP3-mängija, nutitelefoni või muu selleks mõeldud seadme abil. MP3-vorming on loodud Fraunhoferi Instituudis ja edasi arendatud MPEG töörühma poolt. 1987. a alustati Saksamaal uurimistööd digitaalse audio levitamise alal ning juba 1998. a ilmusid esimesed kaasaskantavad MP3-mängijad.
  • Kurt Cobain

    Kurt Cobain
    5.aprill 1994.aasta - Kurt Donald Cobaini surmapäev.
    Kurt Cobain oli Nirvana ehk Ameerika rokk- ja grunge-bändi laulja, laulukirjutaja ja kitarrist ning ka alternatiivroki tunnustatud liider.
    1991. aastal ilmus Nirvana teine ​​album "Nevermind". Tänu sellele albumile sai grupp kuulsaks ning kuulutas uue alternatiivse muusika stiili "grunge" tugevdamist üle terve maailma. Kriitikud nimetavad seda üheks parimaks albumiks muusikaajaloos. Kurt sooritas enesetapu 27-aastaselt.
  • "Don´t Speak" - laul

    "Don´t Speak" - laul
    "Don´t Speak" - on rokkbändi "No Doubt" kõige populaarsem laul. Pärast loo ilmumist pöördus lugu raadios laialdaselt ja peagi muutus see 1996. aastal USA raadios kõige sagedamini esitatavaks lauluks. Lugu oli Billboard Hot 100 Airplay edetabelis 16 nädalat järjest, püstitades tol ajal rekordi. Laul on mõru tekstiga - see kirjeldab tüdruku hüljatud seisundit.
  • 2Pac

    2Pac
    1. sept 1996. a - Tupac Shakuri surmapäev. Tupac oli Ameerika räppmuusik, näitleja ja ühiskonnaaktivist. Ta on üks suurema müügieduga räppareid, kelle laulud räägivad rassismist, sotsiaalsetest probleemidest ja vägivallarohkes keskkonnas üleskasvamisest. Teda peetakse kõigi aegade parimaks räppariks. Tupac oli avaldanud tohutu suurt mõju hiphop-kultuurile ning teda mõjutas lisaks Shakespeare'ile veel ka koomik Jim Carrey. Tupac suri tulistamises saadud hingamisteede vigastuste tõttu.
  • Pharaoh

    Pharaoh
    Pharaoh - sündis 30. jaan 1996. aastal. Gleb Golybin on vene hiphopi artist. Tema loomingut on mõjutanud Kurt Cobain, Marilyn Manson, Metallica ja Snoop Dogg. 2015. aastal ilmus Pharaoni ja i61 ühine album, mis tegi mõlemad autorid tuntuks üle terve Venemaa ning hiljem samal aastal välja ilmunud "Black Siemens" laul, mis muutus meemiks, tegi neid kuulsaks ka teistes riikides. Noorte jaoks on Pharaoni muusika kõige asjakohasem ja nõutum.
  • Hiphop

    Hiphop
    Hiphop - on 1970. a New Yorgist alguse saanud ja üle maailma levinud muusikastiil. Sellele oli iseloomulik intensiivsne trummirütmiga muusika, kuhu lisatakse räppimine – keerukaid rütme ja erinevaid riimivorme..1980. a muutus hiphop elektroonilisemaks, kujunes hiphop kultuur kuhu kuulus räppimine, breiktants, muusika miksimine, grafiti jne. Just 1986. a muutus see stiil kuulsaks, selle tähtsaim esindaja oli 2Pac. Pärast tema surma asendas teda Lil Wayne, kes tekitas suuri stiilimuutusi hiphopis.
  • Dzhizus

    Dzhizus
    Dzhizus - 12. juunil 1997. aastal sündinud Vladislav Kozhikhov on suurepärase hääleoskusega üks lootustandvamaid noori muusikuid Venemaal. Ta laulu tekstid on rikkaliku mõtete poolest sisuga ning väljendavad laulja erilist pilku ümbritsevale reaalsusele. Esimene võimas kuulsuselain hõlmas muusikut pärast albumi "Психоневрологические заболевания с видимостью невидимых существ" ilmumist 2018. aasta sügisel. Kuulates tema loominguid on selgelt kuulda rock-iidolite, näiteks Kurt Cobaini mõju.
  • Thirty Seconds To Mars

    Thirty Seconds To Mars
    "Thirty Seconds To Mars" - on USA alternatiivroki ansambel. Ansambli lõid 1998. aastal kitarristist ja laulja Jared Leto ja tema trummarist vend Shannon Leto. Jared oli ka tuntud näitleja, kuid ta eelistas algul seda infot ansambli reklaamimiseks mitte kasutada. "Thirty Seconds To Mars" ei kasutanud turvateenuseid ning arendas oma fännidega tihedat ja püsivat kontakti. Grupp esineb ning väljastab uut muusikamaterjali, isegi üle 23. aasta.
  • t.A.T.u.

    t.A.T.u.
    1. aasta - "t.A.T.u." algus. "t.A.T.u." oli Venemaa popduett, kuhu kuulusid Lena Katina ja Julja Volkova. Dueti asutas Moskvas 1999. aastal Ivan Šapovalov. "t.A.T.u." on kõige edukam Venemaa popansambel, kellel leidub fänne kogu maailmas. Nende debüütalbum "200 по встречной" oli esimene Venemaa album, mis saavutas rahvusvaheliselt esikoha. 2003. a Eurovisioon oli "t.A.T.u." jaoks lõpu alguseks. Konkursi tulemusena said nad kolmanda koha ning 2009. aastal läks nende duett lahku.
  • "Freestyler" - laul

    "Freestyler" - laul
    "Freestyler" - on 1999. aastal salvestatud Soome hiphopi ansambli "Bomfunk MC's" singel. Sellest sai aasta üks sensatsioonilisemaid singleid, mis vallutas paljusi Euroopa edetabeleid. Kompositsiooni on kasutatud videomängus ja ka filmis. Loo klipp filmiti Helsingis, peamiselt "Hakaniemi" metroojaamas.