630 360 1465583278 7550

Історія України (Березень 1917 - Березень 1918)

  • Створення УЦР (Української Центральної Ради)

    Створення УЦР (Української Центральної Ради)
    Після Лютневої революції в Києві, з ініціативи Товариства українських поступовців за участю політичних партій, кооператорів, громадських і культурних організацій створено Центральну раду. Її головою заочно обраний професор Михайло Грушевський.
  • Period: to

    I Всеукраїнський військовий з'їзд

    Військовий з'їзд, що проходив в Києві. У його роботі взяли участь близько 900 делегатів з різних військових частин, українських груп, товариств та організацій армій всіх фронтів, Балтійського і Чорноморського флотів, а також окремих гарнізонів і округів України, що представляли інтереси понад 1,5 мільйонів військових українців.
  • Period: to

    II Всеукраїнський військовий з'їзд

    Відбувся в Києві. В роботі з'їзду узяло участь 2308 делегатів, які репрезентували понад півтора мільйона вояків-українців російської армії.
  • Підписання Першого Універсалу Української Центральної Ради

    Пе́рший універса́л Украї́нської Центра́льної ра́ди — державно-політичний акт, універсал Центральної ради, що проголосив автономію України.
  • Підписання Другого Універсалу Української Центральної Ради

    Дру́гий універса́л Украї́нської Центра́льної Ра́ди — державно-правовий акт, універсал Української Центральної Ради, що зафіксував домовленості між Української Центральною Радою та Тимчасовим урядом Росії. Проголошений Володимиром Винниченком.
  • Period: to

    Всеукраїнський з'їзд вільного козацтва в Чигирині

    На з'їзді було створено Генеральну раду Вільного козацтва, вироблено Статут організаці та обрано військового отамана Вільного козацтва командира 1-го українського корпусу генерала Павло Скоропадський.
  • Period: to

    Жовтневе повстання

    Збройна боротьба за владу в Києві після падіння Тимчасового уряду внаслідок жовтневого перевороту, що закінчилася перемогою Української Центральної Ради.
  • Period: to

    III Всеукраїнський військовий з'їзд

    Відбувся в Києві. В роботі з'їзду узяло участь близько 3-х тисяч делегатів з різних військових частин.
  • Створення Галицько-Буковинського куріня Січових Стрільців

    Військовий підрозділ, сформований у в Києві з колишніх військовополонених ЗС Австро-Угорщини наддністрянців — галичан і буковинців (частково з УСС) — при ЗС Української Центральної Ради. Становив 3-й курінь полку ім. гетьмана П. Дорошенка.
  • Підписання Третього Універсалу Української Центральної Ради

    Державно-правовий акт, універсал Української Центральної Ради, що проголошував Українську Народну Республіку.
  • Period: to

    Всеукраїнський з'їзд рад (Київ)

    Скликаний за ініціативою більшовицьких організацій, які прагнули використати його для переобрання складу і керівництва Української Центральної Ради або передачі влади радам. Завершився підтримкою чинної Центральної Ради і її курсу, проголошеному в ІІІ Універсалі.
  • Period: to

    Всеукраїнський з'їзд рад (Харків)

    відбувся за ініціативи більшовиків у Харкові, що був захоплений ними на початку радянсько-української війни. Проходив як альтернатива Всеукраїнському з'їздові рад у Києві , де більшовики зазнали політичної поразки. З'їзд закінчився проголошенням Української Народної Республіки Рад зі столицею в Харкові.
  • Підписання Четвертого Універсалу Української Центральної Ради

    Державно-правовий акт, універсал Української Центральної Ради (УЦР), що проголошував незалежність Української Народної Республіки (УНР) від Росії.
  • Бій під Крутами

    бій, що відбувся біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.
  • Period: to

    Січневе повстання

    Збройний виступ у Києві , організований Київським комітетом більшовицької партії проти Української Центральної Ради та Української Народної Республіки під час наступу військ радянської Росії на Київ.
  • Брест - Литовський мирний договір

    Мирна угода між Українською Народною Республікою з одного боку та Німецькою імперією, Австро-Угорською імперією, Османською імперією і Болгарським царством з другого. Наприкінці лютого — у квітні 1918 Україну визволено німецькими військами відповідно до Брестського договору в обмін на продовольство.