Події в Україні(1917-1918рр.)

  • Period: to

    СТВОРЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ(Березень)

    Отримавши звістку про Лютневу революцію в Петрограді та повалення самодержавства, активісти українських політичних, культурних та громадських організацій вирішили створити повноважний орган, який би став виразником українських інтересів українців перед російським Тимчасовим урядом. Так було створено Українську Центральну Раду. Її головою заочно обрали відомого вченого-історика Михайла Грушевського.
  • Period: to

    ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ КОНГРЕС(Квітень)

    Із метою легітимізувати діяльність Центральної Ради, за ініціативою її керівництва був скликаний представницький з’їзд представників українських організацій – Всеукраїнський національний конгрес. В його роботі взяли участь близько 900 делегатів із правом голосу, а також близько 600 делегатів із дорадчим голосом та гостей.
  • Period: to

    ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ КОНГРЕС(Квітень) друга частина

    До Києва приїхали представники не лише з усіх українських губерній, але й від українських організацій з Кубані, Бессарабії, Криму, Петрограда, Москви. Фактично, заявку на участь у конгресі з правом дорадчого голосу міг самотужки подати кожен «організований українець» за власною ініціативою.
    Конгрес зажадав створення української національно-територіальної автономії, затвердив склад Центральної Ради, делегувавши туди 115 депутатів, а також обрав її керівництво – голову і двох заступників.
  • Period: to

    ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ З'ЇЗД(Травень) перша частина

    Революційні події 1917-го розгорталися на тлі Першої світової війни, за умов значної мілітаризації у суспільстві. На той час російська армія налічувала понад 9 мільйонів осіб, із яких українці становили близько третини. Невдовзі після Лютневої революції, українські вояки почали самоорганізовуватися за національною ознакою. У травні в Києві відбувся Перший Всеукраїнський військовий з’їзд.
  • Period: to

    ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ З'ЇЗД(Травень) друга частина

    Проте помірковані лідери Центральної Ради нівелювали їхній вплив. Невдовзі командування російської армії дало згоду на українізацію окремих підрозділів. Усього в 1917-му відбулися три українські військові з’їзди. Відчуваючи за собою підтримку українських військових, лідери Центральної Ради могли вимогливіше поводитися на переговорах із Тимчасовим урядом.Утім, очільники українського руху з пересторогою ставилися до військового руху та відкидали ідею створення української армії.
  • Period: to

    ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ З'ЇЗД(Травень) третя частина

    «Не своєї армії нам треба, а знищення усяких постійних армій, – переконував солдатів-українців заступник голови Центральної Ради Володимир Винниченко. – Українського мілітаризму не було і не повинно бути!»
  • Period: to

    ПЕРШИЙ УНІВЕРСАЛ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ – ПРОГОЛОШЕННЯ АВТОНОМІЇ УКРАЇНИ. СТВОРЕННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО СЕКРЕТАРІАТУ (УРЯДУ) Червень 1 частина

    Після невдалих перегорів у Петрограді, які завершилися відмовою Тимчасового уряду визнати автономію України, Центральна рада в односторонньому порядку проголошує, що буде«творити новий лад вільної автономної України». Показово що проголошення Першого Універсалу відбулося на Другому Військовому з’їзді – лідери Центральної Ради скористалися обуренням українських вояків, яких обурила спроба заборонити проведення з’їзду, та розраховували на їхню підтримку в разі загострення відносин із Петроградом.
  • Period: to

    ПЕРШИЙ УНІВЕРСАЛ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ – ПРОГОЛОШЕННЯ АВТОНОМІЇ УКРАЇНИ. СТВОРЕННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО СЕКРЕТАРІАТУ (УРЯДУ) 2 частина

    Через декілька днів було оголошено про створення Генерального секретаріату – уряду української автономії – на чолі із заступником голови Центральної ради Володимиром Винниченком. Рішуча позиція Центральної Ради змусила Тимчасовий уряд піти на продовження перегорів та пошук компромісу.
  • Period: to

    ДРУГИЙ УНІВЕРСАЛ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ – ПОРОЗУМІННЯ ІЗ ТИМЧАСОВИМ УРЯДОМ(Липень) 1 частина

    В результаті переговорів, Тимчасовий уряд визнав створений Центральною Радою Генеральний секретаріат як крайовий уряд України. Однак, відповідно до затвердженої Інструкції Генерального секретаріату, його повноваження значно обмежувалися – як у питаннях компетенції, так і територіально – лише на п’ять губерній: Волинську, Київську, Подільську, Полтавську та Чернігівську (частково).
  • Period: to

    ДРУГИЙ УНІВЕРСАЛ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ – ПОРОЗУМІННЯ ІЗ ТИМЧАСОВИМ УРЯДОМ 2 частина

    Тимчасовий уряд визнавав право України на автономію, натомість Центральна Рада оприлюднила Другий Універсал, в якому погоджувалась на те, що питання автономії України остаточно вирішать Всеросійські Установчі збори.
  • Period: to

    ПОВСТАННЯ ПОЛКУ ІМЕНІ ПОЛУБОТКА – НЕВДАЛА СПРОБА САМОСТІЙНИКІВ ПРОГОЛОСИТИ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ(Липень) 1 частина

    Втрачаючи вплив на військовий рух, самостійники спробували скористатися низкою факторів щоби перехопити політичну ініціативу і проголосити незалежність. Для цього підбурили на збройний виступ полк імені Полуботка, де внаслідок поганого постачання було сильним невдоволення солдатів. Полуботківці захопили низку об’єктів у центрі Києва і закликали Центральну Раду взяти владу в свої руки, проте українські лідери засудили їхній виступ.
  • Period: to

    ПОВСТАННЯ ПОЛКУ ІМЕНІ ПОЛУБОТКА – НЕВДАЛА СПРОБА САМОСТІЙНИКІВ ПРОГОЛОСИТИ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ 2 частина

    Полуботківці захопили низку об’єктів у центрі Києва і закликали Центральну Раду взяти владу в свої руки, проте українські лідери засудили їхній виступ. Не отримавши підтримки, полуботківці склали зброю. Відтак самостійники були повністю усунуті з політичної арени.
  • Period: to

    З’ЇЗД НАРОДІВ РОСІЇ – ПЛАНИ ПЕРЕБУДОВИ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ НА ФЕДЕРАТИВНИХ ЗАСАДАХ(Вересень)

    У роботі проведеного за ініціативою Центральної Ради в Києві з’їзду взяли участь 85 делегатів від 12 народів колишньої імперії. Ухвалили резолюції про побудову Російської республіки на федеративних засадах та закликали до створення Ради національностей при Тимчасовому уряді. Українські діячі стали лідерами федералістського руху в загальноросійських масштабах. Проте, з огляду на швидку зміну політичних реалій, далекосяжних наслідків це не мало.
  • Period: to

    ТРЕТІЙ УНІВЕРСАЛ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ – ПРОГОЛОШЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ(Листопад 1 частина)

    З огляду на повалення Тимчасового уряду та захоплення влади більшовиками, Центральна Рада проголосила Українську Народну Республіку (УНР), перебрала на себе всю повноту влади та поширила її на ще чотири губернії: Катеринославську, Таврійську (без Криму), Харківську, Херсонську.
    «Не відділяючись від республіки Російської і зберігаючи єдність її, ми твердо станемо на нашій землі, щоб силами нашими помогти всій Росії, щоб уся Республіка Російська стала федерацією рівних і вільних народів»
  • Period: to

    ТРЕТІЙ УНІВЕРСАЛ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ – ПРОГОЛОШЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ 2 частина

    Центральна Рада не визнала влади більшовицької Ради народних комісарів та закликала до переговорів про створення нової російської влади на засадах федерації.
  • Period: to

    СТВОРЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ МИСТЕЦТВ(Грудень)

    Основною метою новоствореної Української академії мистецтв був розвиток мистецтва на ґрунті розвитку традиційної національної культури. Викладачі та студенти академії творили новітнє українське образотворче мистецтво як доби національно-визвольних змагань, так і періоду радянської українізації. Зараз – Національна академія мистецтв України.
  • Period: to

    ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ З’ЇЗД РАД. СТВОРЕННЯ У ХАРКОВІ УКРАЇНСЬКОГО БІЛЬШОВИЦЬКОГО УРЯДУ(Грудень)

    Намагаючись перехопити ініціативу в Україні, більшовики ініціювали проведення в Києві Всеукраїнського з’їзду рад. Проте на з’їзді гору взяли прихильники Центральної Ради, які підтримали проголошення УНР.
    Відтак, більшовики та їхні прихильники переїхали до Харкова, де разом із делегатами з’їзду рад Донецько-Криворізького басейну проголосили створення Української народної республіки Рад та створили її уряд – Народний секретаріат.
  • Period: to

    ПЕРША УКРАЇНСЬКО-БІЛЬШОВИЦЬКА ВІЙНА

    Після того, як Генеральний секретаріат відкинув вимоги більшовиків, Раднарком заявив, що перебуває у стані війни з УНР. У перебігу бойових дій стало очевидним небажання багатьох українізованих частин старої російської армії воювати. Відтак більшовицькі війська швидко просувалися до Києва. Біля станції Крути у січні 1918-го їм дали бій курсанти юнацької школи та бійці добровольчого студентського куреня.
    Більшість розташованих у Києві українських полків проголосили нейтралітет.
  • Period: to

    БЕРЕСТЕЙСЬКИЙ МИРНИЙ ДОГОВІР(Лютий)

    Україна та Центральні держави (Німеччина, Австро-Угорщина, Болгарія, Османська імперія) укладають мирну угоду. Переговори відбувалися в умовах різкої конфронтації між делегаціями УНР та більшовицького Раднаркому.
    Центральні держави визнали суверенітет УНР та зобов’язалися надати збройну допомогу для боротьби проти більшовиків. Натомість УНР взяла на себе зобов’язання постачати до Німеччини та Австро-Угорщини великі обсяги продовольства. Через це в Берліні та Відні угоду назвали «хлібним миром».
  • Period: to

    ЗВІЛЬНЕННЯ УКРАЇНИ ВІД БІЛЬШОВИКІВ. ПРИХІД НІМЕЦЬКИХ ТА АВСТРО-УГОРСЬКИХ ВІЙСЬК(Березень)

    За допомогою німецьких та австро-угорських військ територію України було звільнено від більшовиків. Невдовзі, під тиском німців, ленінський Раднарком визнає УНР. Відбувається відновлення влади УНР та становлення її державних інституцій. Водночас відбувається ліквідація великої земельної власності та розподіл землі між селянами, який часто відбувається неконтрольовано.
  • Period: to

    ЧЕТВЕРТИЙ УНІВЕРСАЛ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ – ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ(Січень)

    Перебуваючи в умовах війни із більшовицькою Росією, Україна вела переговори у Бресті з Німеччиною та її союзниками про вихід із Першої світової війни та укладення миру. Аби отримати суб’єктність на цих переговорах – адже досі Україна позиціонувала себе як частина Російської федерації – Центральна Рада проголосила УНР «самостійною, ні від нікого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу».