Map of europe in 1914

1870-1945

By Mbommel
  • Uitroeping van het Duitse Rijk.

    Uitroeping van het Duitse Rijk.
    Op achttien januari 1871 wordt in de spiegelzaal van Versailles het Duitse Keizerrijk uitgeroepen. Wilhelm I wordt de eerste keizer van het nieuwe rijk. Dit gebeurt in de eindfase van de Frans-Duitse Oorlog, die Duitsland zou winnen. Met deze nieuwkomer op het Europese politieke toneel, komt het einde van het politieke concertsysteem in zicht
  • Period: to

    Tijd van de wereldoorlogen.

    Deze tijdbalk laat het begin van de lange twintigste eeuw zien. De tijd van wereldoorlogen en politiek onrust in en buiten Europa. Met bijzondere aandacht voor de ontwikkeling van Duitsland in die tijd en de opkomst en macht van Hitler.
  • Triple Alliantie.

    Triple Alliantie.
    Op twintig mei 1882 wordt de Triple Alliantie afgesloten tussen Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Italië. Er wordt hier afgesproken dat deze landen elkaar te hulp zouden schieten als een van de Triple Alliantie zou worden aangevallen door twee of meer grootmachten. Met dit verdrag ontstaat er een nieuw Europees machtsysteem ter vervanging van het concertsysteem, namelijk twee ongeveer gelijkwaardige machtsblokken tegenover elkaar. De Triple Alliantie versus de Triple Entente.
  • Adolf Hitler wordt geboren.

    Adolf Hitler wordt geboren.
    In Braunau am Inn (Oostenrijk-Hongarije) wordt Adolf Hitler geboren.
  • Von Schlieffenplan.

    Von Schlieffenplan.
    Het Von Schlieffenplan wordt aangenomen in het Duitse Keizerrijk. Dit plan hield in dat in geval van een oorlog met Frankrijk (waarbij Rusland gelijk de Fransen zou helpen), Duitsland de Fransen zouden overrompelen en op tijd klaar zouden zijn om de Russen aan te vallen. Het hoofddoel was dus een tweefrontenoorlog voorkomen. Na aanname van het Schlieffenplan zou het als een tijdbom aflopen met als knal de Eerste Wereldoorlog. Het was namelijk alles of niets bij dit plan en het zou bij het minste
  • Triple Entente.

    Triple Entente.
    In dit jaar wordt de Triple Entente gesloten tussen Engeland, Frankrijk en Rusland. In eerste instantie is het geen millitair verdrag zoals bij de Triple Alliantie, maar er wordt wel een sterk machtsblok gevormd tegenover Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Italië. Zeker is wel dat als een land, lid van de Triple Entente, wordt aangevallen, dat de rest van de Entente klaar staat om mee te vechten.
  • Hitler vertrekt naar Wenen.

    Hitler vertrekt naar Wenen.
    Hitler vertrekt naar Wenen om kunstschilder te worden. Dit loopt echter op een mislukking uit door gebrek aan talent. In Wenen, een stad vol met verschillende nationaliteiten, maakt Hitler voor het eerste kennis met het antisemitisme en het verachten van andere volken buiten het Duitse volk.
    Het bijgevoegde plaatje is een afbeelding van een schilderij van Hitler.
  • Hitler verhuist naar München

    Hitler verhuist naar München
    In mei 1913 verhuist Hitler naar München en zal zich vanaf dan een echte Duitser gaan voelen. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, is hij net als de rest van het land uitzinnig van nationalistische vreugde en hij meldt zich gelijk aan als vrijwilliger in het Duitse leger.
  • Moord op Franz Ferdinand.

    Moord op Franz Ferdinand.
    Op 28 juni 1914 wordt de aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije neergeschoten in Sarajevo. Hij wordt neergeschoten door Gavrilio Princip, een Servische nationalist die streed voor Servische autonomie binnen de Dubbelmonarchie.
    Oostenrijk-Hongarije is verontwaardigd en geeft Servië een ultimatum waarin toelating van Oostenrijk-Hongaarse agenten op Servisch grondgebied wordt geëist anders volgen er militaire sancties. Rusland, de grote broer van Servie, adviseert Servie om niets te
  • WOI wordt loopgravenoorlog.

    WOI wordt loopgravenoorlog.
    Op deze dag begint de slag om de Marne in WOI. De eerste periode van de oorlog lijkt het Schlieffenplan te werken voor de Duitsers en ze trekken zelfs naar Parijs toe. Tijdens deze slag zetten de geallieerden alles op alles om Parijs niet te laten vallen in Duitse handen. Het lukt de Duitsers niet om door te breken en beginnen zich in te graven, wat het begin van de loopgravenoorlog inluidt.
  • Amerika verklaart Duitsland de oorlog.

    Amerika verklaart Duitsland de oorlog.
    De Verenigde Staten verklaren Duitsland de oorlog nadat Duitsland de onbeperkte duikbotenoorlog heeft afgeroepen. Dit is een keerpunt in WOI want na deelname van de VS zijn de Centralen eigenlijk kansloos. Amerika kan namelijk veel meer man inzetten en Amerika heeft de sterkste economie om zodoende genoeg de oorlog te kunnen bekostigen.
  • Hitler raakt gewond.

    Hitler raakt gewond.
    Hitler raakt gewond bij een gasaanval en blijft drie maanden blind in een ziekenhuis. Het nieuws van de wapenstilstand en het terugtrekken van de Duitse troepen hoort Hitler blind en alleen in dit ziekenhuis. Bij het aanhoren van dit nieuws schijnt hij ingestort te zijn en vervolgens zal hij heilig blijven geloven in de ‘dolkstootlegende’.
  • Wapenstilstand: Einde WOI.

    Wapenstilstand: Einde WOI.
    De Duitse legerleiding ziet na de val van de Dubbelmonarchie dat de situatie hopeloos is voor Duitsland en begint zijn troepen terug te trekken. Er wordt een burgerregering gevormd die begint te onderhandelen over een wapenstilstand, op elf november 1918 wordt de wapenstilstand getekend.
    Het feit dat de keizer naar Nederland vlucht en een burgerregering de wapenstilstand ondertekent, biedt voedingsbodem voor de ‘dolkstootlegende’. Een mythe waarin wordt beweerd dat de socialisten en Joden het D
  • Verdrag (Diktat) van Versailles.

    Verdrag (Diktat) van Versailles.
    28 juni 1919: Het Verdrag van Versailles wordt ondertekend en hiermee is de Eerste Wereldoorlog definitief afgesloten. Vanuit de optiek van de Duitsers is het een verschrikkelijk verdrag en voelen ze zich vernederd en onterecht gedaan. Ze noemen het ook het ‘diktat’ van Versailles.
    Duitsland moet opdraaien voor alle kosten van de oorlog als hoofdschuldige, Duitsland mag geen groot leger meer hebben en Duitsland wordt territoriaal gekortwiekt. Onderbuikgevoelens in Duitsland vragen om een revanc
  • Bierkellerputsch.

    Bierkellerputsch.
    In 1919 is Hitler lid geworden van de DAP (Deutsche Arbeiterpartei) die in 1920 de NSDAP zou worden. Met Hitler aan het hoofd van de NSDAP is zijn toch naar de top van de macht in Duitsland begonnen.
    In de nacht van acht op negen november 1923 pleegt Hitler, samen met andere nazi’s en generaal Ludendorff een staatsgreep om de macht in Munchen in handen te krijgen. Deze coup mislukt en Hitler komt in de gevangenis terecht.
    In de gevangenis schrijft Hitler zijn boek ‘Mein Kampf’ waarin hij zijn
  • Beurskrach: grote depressie.

    Beurskrach: grote depressie.
    Op deze donderdag (later zwarte donderdag geheten) begonnen de aandeelkoersen in New York extreem te dalen en zodoende kwam de beurskrach tot stand. Er ontstond een depressie in Amerika en het land kon Duitsland niet meer zijn leningen verschaffen om de oorlogskosten te betalen aan Engeland en Frankrijk (Het Dawes-plan). Zodoende raakte Duitsland ook in een grote depressie en raakte vele mensen werkloos. Wederom zou Hitler handig gebruik maken van deze situatie om als grote redder van het Duitse
  • Hitler wordt rijkskanselier.

    Hitler wordt rijkskanselier.
    Na dat de NSDAP al een tijdje in de zetels van de Rijksdag zitten, benoemt president Hindenburg Adolf Hitler tot rijkskanselier. Dit doet hij onder druk van de conservatieven die denken Hitler voor hun karretje te kunnen spannen, Hitler zou juist de rollen omdraaien en zorgt er in kleine tijd voor dat hij alleenheerser wordt. De conservatieven zijn in de val van de nazi’s getrapt en het nationaalsocialistische Duitsland o.l.v. Hitler is geboren.
  • De 'Anschluss'.

    De 'Anschluss'.
    De ‘Anschluss’ (aansluiting) van Oostenrijk met Duitsland komt tot stand. Hitler is al een tijdje bezig met het annexeren van de Duits-sprekende gebieden die Duitsland is kwijtgeraakt na WOI. In het verdrag van Versailles staat duidelijk dat Duitsland geen oude gebieden mocht annexeren, zeker Oostenrijk niet. Maar omdat de geallieerden Hitler vertrouwen en geen middelen hebben om het verdrag na te leven, kon de Anschluss toch voltrekken.
  • Poolse veldtocht en start WOII.

    Poolse veldtocht en start WOII.
    Op deze dag begint de Poolse veldtocht en tegelijkertijd is dit het startschot voor de Tweede Wereldoorlog. Hitler mocht na Sudetenland geannexeerd te hebben, geen gebiedsuitbreiding meer doen van de geallieerden. Zo garandeerden Engeland en Frankrijk de Poolse grens en zouden Duitsland aanvallen als ze deze grens zouden overschrijden. Duitsland trekt zich niets van deze garantie aan en start de veldtocht om de ‘Poolse corridor’ terug te veroveren. Vervolgens verklaren Engeland en Frankrijk Duit
  • Duitsland verovert West-Europa.

    Duitsland verovert West-Europa.
    Na de zogenaamde ‘phony war’ (periode tussen de Poolse inval en tien mei) begint Duitsland aan zijn aanval in West-Europa. Duitsland weet binnen een maand met zijn ‘blitzkrieg’ West-Europa te veroveren. Engelse militairen weten grotendeels nog te ontkomen en een groot deel van Europa staat onder Duits bevel. Wat de Duitsers in 1914-1918 niet gelukt was in vier jaar, lukt het ze nu in een maand.
  • Operatie Barbarossa.

    Ondanks het bondgenootschap met de Sovjet-Unie valt Duitsland het land binnen om ‘lebensraum’ voor het Duitse volk te veroveren. Stalin is overdonderd en ziet stukje bij stukje zijn land kleiner worden. Ontdaan als hij is, trekt hij zich terug om later weer te verschijnen en het land met propaganda over verloren tijden te bemoedigen tegen de strijd tegen de Duitsers.
  • Aanval op Pearl Harbor.

    Aanval op Pearl Harbor.
    Japan, een Duitse bondgenoot, valt de VS aan en trekt het land mee de oorlog in. Japan valt met o.a. kamikazepiloten de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op Hawaii aan en maakt zo de Tweede Wereldoorlog een mondiaal conflict. Hitler is buiten zinnen van vreugde en denkt dat hij de oorlog onderhand al gewonnen heeft. Vervolgens verklaart hij, zonder eigenlijke reden, de oorlog aan Amerika. Dit wordt gezien als een van de keerpunten in WOII, omdat de Amerikaanse deelname aan het conflict vroeg
  • Slag om Stalingrad.

    Slag om Stalingrad.
    Duitsland verliest de historische slag om Stalingrad en generaal Paulus geeft zich over aan de Russen. Vanaf dan trekken de Russen steeds meer richting Duitsland op en boeken overwinning op overwinning tegen de Duitsers. De Tweede Wereldoorlog begint zich langzaam in het voordeel van de geallieerden te werken.
  • D-Day.

    D-Day.
    De Amerikanen en Engelsen landen op de stranden van Normandie tijdens D-Day en Hitler zijn nachtmerrie komt uit: Duitsland zit weer in een tweefrontenoorlog gevangen. Langzaam maar zeker raakt Duitsland steeds vaster te zitten in de klem van de geallieerden, met in het Westen de Amerikanen en Engelsen en in het Oosten de Russen.
  • Hitler pleegt zelfmoord.

    Hitler pleegt zelfmoord.
    Hitler pleegt samen met zijn, net getrouwde, vrouw Eva Braun zelfmoord. Hij slikt een dodelijke pil en schiet zichzelf door zijn hoofd heen, zijn lichaam is nooit meer teruggevonden omdat het verbrand werd. Op de propagandistische radio van de nazi’s is te horen dat Hitler gesneuveld is in de voorhoede van de strijd om Berlijn. Ook na zijn dood gaan de leugens van de propaganda door.
  • Einde WOII.

    Einde WOII.
    Overgave wordt getekend door Nazi-Duitsland, de Tweede Wereldoorlog is in Europa over. Wederom is Duitsland de verliezer van een wereldoorlog en dit maal wordt er geen ruimte open gelaten om het land een nieuwe oorlog te laten beginnen. Het land wordt verdeelt onder de geallieerden en er ontstaat een kapitalistisch deel o.l.v. Amerika en een communistisch deel o.l.v. de Sovjet-Unie. Het land zal verdeelt blijven tot en met 1989 als de Berlijnse muur valt.