Nieuwste Tijd

  • Boston Tea Party

    Boston Tea Party
    De kolonisten gaven aan het Engelse parlement te kennen dat het geen recht had op heffing van belastingen zolang de kolonisten niet in het parlement waren vertegenwoordigd. Later volgde het heffen van invoerrechten op onder andere thee. Dit leidde tot de “Boston Tea Party”. Inwoners van Boston wierpen een lading thee overboord. Dit laatste feit leidde tot een oorlog tussen de koloniën en Engeland. De kolonisten beschouwden zichzelf nog altijd als Brits en hoopten op een vredige oplossing.
  • Koloniën werden onafhankelijk

    Koloniën werden onafhankelijk
    Amerikaanse kolonisten begonnen zich te organiseren. Ze vormden een eigen beroepsleger met George W. als opperbevelhebber. Een comité van 5 mannen stelde een verklaring van onafhankelijkheid op werd goedgekeurd en zo verklaarden de koloniën zich onafhankelijk. Deze verklaring was erg vooruitstrevend: er werd gesproken over een ruim kiesrecht, een geloof in gelijkheid en in mensenrechten. De verschillende kolonies vormden de VS. Ze waren de 1ste koloniën die zich losmaakten van het moederland.
  • Period: to

    Eerste Industriële Revolutie

    Hier stond mechanisering centraal.Typisch was de mechanisering van de textiel- en ijzerindustrie, de opkomst van de stoommachine en de spoorwegen. De belangrijkste energiedrager was steenkool.
  • Period: to

    Franse Revolutie

    Ondanks de economische groei van de 18de eeuw bleven bevoorradingscrisissen en de voortdurende stijging van de voedselprijzen het dagelijks leven van de gewone mensen domineren. Frankrijk kende grote schulden. De bevolking leidde door deze financiële toestand veel honger. De Bastille werd op 14 juli 1789 bestormd en overmeesterd door het lagere volk van Parijs. Over heel Frankrijk kwamen boerenopstanden en vele edelen vluchtten naar het buitenland. Dit was het begin van de Franse Revolutie.
  • Stoomtrein

    Stoomtrein
    Door de uitvinding van de stoomtrein werd ook nog eens het vervoer van de geproduceerde goederen vergemakkelijkt. Hierdoor versnelde de industrialisatie nog. De welvaart steeg, maar kwam lange tijd niet ten goede aan de gewone mensen. Want er werd wel dankzij deze machines sneller en goedkoper geproduceerd maar de loonkosten bleven laag.
  • Period: to

    Tweede Industriële Revolutie

    Hier stond automatisering centraal. Typisch was het groeiend aantal toepassingen van de chemische industrie, de communicatiemedia en de auto. Petroleum was de belangrijkste energiebron.
  • Period: to

    Wereldoorlog I

    Voordat de Eerste Wereldoorlog begon, was het in de wereld al onrustig. Dit had onder andere te maken met kolonisatie. Veel landen op verschillende continenten werden door Europese landen bezet. Deze landen werden vaak met geweld onderworpen aan regels van de kolonisator. Op 28 juli 1914 verklaarde Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Servië. In de jaren voordat deze oorlog uitbrak, waren vele landen al sterk bewapend. Vrijwel elk land had voldoende materiaal beschikbaar om een oorlog te voeren.
  • Duitse soldaten vielen België binnen

    Duitse soldaten vielen België binnen
    De bedoeling van de Duitsers was om Frankrijk te verslaan. Hiervoor wilden ze via België naar de Franse hoofdstad Parijs door stoten. België wou dit echter niet toelaten en probeerde de Duitsers tegen te houden. De Duitsers stoppen leek echter niet te lukken. Het Duitse leger rukte vliegensvlug op en twee maanden na de Duitse inval was België bijna volledig veroverd.
  • Period: to

    Tweede Wereldoorlog

    Op 1/9/1939 werd Polen aangevallen. Hierop verklaarden Frankrijk en Engeland de oorlog aan Duitsland. Na Polen richtte Duitsland zich op het noorden. Ook andere landen moesten eraan geloven. Groot-Brittannië was niet klein te krijgen. Omdat Groot-Brittannië niet te veroveren was, richtte Hitler zich eerst Rusland. Die was een bondgenoot van Groot-Brittannië. Hij dacht dat GB zich gemakkelijker gewonnen zou geven als Rusland de strijd had verloren. De Tweede Wereldoorlog was nu volop begonnen.
  • D-day

    D-day
    Soldaten kwamen aan land in Normandië. Dankzij de zorgvuldige voorbereidingen, de heldhaftige gevechten en de verspreiding van verkeerde informatie was deze invasie een succes. De dagen die daarop kwamen er nog duizenden andere geallieerden aan land. Deze dag werd “D-day” genoemd. Honderden Engelse en Amerikaanse schepen kwamen aan in Normandië. Er werden tanks aan wal gezet, schepen beschoten de Duitse bunkers van op zee en vliegtuigen schoten op de Duitse soldaten. De Duitsers waren verrast.
  • Derde Industriële Revolutie

    Derde Industriële Revolutie
    Hier stond informatisering centraal. Typisch was de atoomenergie, de toepassing van elektronica en uiteraard de computer.