Tidslinje 1814-1905

By Yippi
  • Period: to

    Tidslinje 1814-1905

  • Karl Johan

    Karl Johan
    Karl Johan ble svensk-norsk konge 5. februar 1818. Han angret med en gang på at han hadde gitt Norges nasjon en så fri stilling i unionen og krevde endringer i den norske grunnloven. Det var først i 1821 Stortinget begynte å motta en del forslag fra Karl Johan. Forslagene gikk ut på at kongen skulle få mer makt og Stortinget mindre, men selvom Karl
    Johan truet med soldater avviste Stortinget forslagene.
  • Stortinget

    Stortinget
    Stortinget er Norges nasjonalforsamling. Idag er Stortinget folket sin stemme. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen. Stortinget er ifølge maktfordelingsprinsippet den lovgivende og den bevilgende makt.
  • John Neergaard

    John Neergaard
    John Neergaard var en ung bonde fra Nordmøre og bare 32 år gammel ble han valgt inn på Stortinget. Han skjønte fort at dersom bøndene skulle få flere plasser i Stortinget måtte de stå sammen i valgene. Han gikk rundt på gårder og fikk de til å stemme på en av sine egne, dette ble senere kalt Norges første valgkampsturnè. Og budskapet hans kunne ikke vært tydligere: Embetsmenn har bestemt for mye for lege, nå må
    det bli flere bønder på Stortinget.
  • Bondestortinget

    Bondestortinget
    Bondestortinget var et resultat av bøndenes mobilisering og i 1833 var nesten halvparten av representantene bønder. Bøndene begynte med en gang å sette sitt egnt preg på statens bruk av penger, hvor de for eksempel stanset byggingen av et nytt universitet og de fikk også fjernet statsskatten. De var likevel litt greie mot embetsmennene og sa ja til å bygge et nytt slott i Kristiania (Det som i dag er Oslo).
  • Thranebevegelsen

    Thranebevegelsen
    Marcus Thrane var lærer ved Blaafarveverket på Modum. Han hadde lenge hatt lyst til å gjøre noe med rettighetene til arbeiderne og ble endelig inspirert av de europeiske arbeidernes opprør, og da han ble redaktør i avisen Drammens Adresse brukte han avisa til å få frem hans meninger og fikk derfor sparken. Han startet snart sitt eget blad og sto snart i spissen av Thranebevegelsen med omrkring 30 000 andre. Dette svarte Stortinget til med å sette Marcus Thrane i fengsel.
  • Johan Sverdrup

    Johan Sverdrup
    Johan Sverdrup var advokat i Larvik på denne tiden og han ble valgt inn på Stortinget for første gang i 1851. Selvom han var nyborger tok han kontakt med bøndene og ville inngå et samarbeid. Han ville også at Stortinget skulle ha mer å si over landets politikk.
  • Parlamentarismen

    Parlamentarismen
    Parlamentarismen ble innført i 1884. Dette betyr at en regjering må ha støtte av et flertall i Stortinget. Etter dett ble innført var det nå Stortinget og ikke kongen som fikk bestemme hvem som skulle danne en regjering. Dette betyr også at hvis en regjering får Stortinget mot seg, så må de gå av uansett hva kongen mener om dette.
  • Jurysaken

    Jurysaken
    Bøndene ville på 1850-tallet at helt vanlige folk skulle få mer makt i samfunnet. Det var på denne tiden Jurysaken ble til. Denne saken gikk kort sagt ut på at vanlige folk skulle sitte i en jury i straffesaker og gi utrykk for det vanlige folkevett. Denne saken pågikk i mange år før i 1887 hvor vanlige folk for første
    gang fikk plass i en jury.
  • Lydrikepunktene

    Lydrikepunktene
    I 1904 inntok svenskene en urettferidg holdning ovenfor Norge og kom med et forslag til en utenrikstjenteste som var helt fullstendig styrt av kun Sverige. I Norge kalte man det for lydrikepunktene fordi det viste hvor underlegene Norge var i unionen. Lydrike betyr at et land er mindre viktig enn et annet.
  • 7,junivedtaket

    7,junivedtaket
    Regjeringen gikk av i protest fordi Kongen nektet å godkjenne loven. Han måtte da lage en ny regjering, men ingen ville samarbeide med han, så dermed klarte han ikke å utføre oppgaven han var pålagt å gjøre etter Grunnloven. Stortinget
    svarte på dette ved å erklære 7.juni at Oscar 2. ikke lenger var konge i Norge.