Tbon muk francia

LA REVOLUCIÓ FRANCESA

  • LA PRESA A LA BASTILLA

    LA PRESA A LA BASTILLA
    La Presa de la Bastilla va ser un esdeveniment clau de la Revolució Francesa el 14 de juliol de 1789 a París. La gent es va aixecar contra el règim monàrquic i va prendre aquesta presó, la Bastilla, que simbolitzava l'opressió i la monarquia absoluta. Aquesta acció va marcar l'inici de la Revolució i va conduir a canvis importants a França.
  • Period: to

    LA MONARQUIA CONSTITUCIONAL

  • L'ASSEMBLEA NACIONAL

    L'ASSEMBLEA NACIONAL
    Durant la Revolució Francesa, l'Assemblea Nacional va ser un dels cossos legislatius més importants. Es va establir el 1789 i va ser un pas crucial en el procés revolucionari. Representava el poble francès i va jugar un paper fonamental en la redacció de la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà el 1789. A més, es va convertir en l'Assemblea Legislativa el 1791 i, més tard, el 1792, en la Convenció Nacional, que va governar durant el període més radical de la Revolució Francesa
  • GUARDIA NACIONAL

    GUARDIA NACIONAL
    Per defensar l'Assemblea Nacional i mantenir l'ordre, París crea la Guardia Nacional. Es tracta d'una milícia popular formada per 48 mil homes sense armament, que queda sota el comandament del Lafayette.
  • DECRET D'ABOLICIÓ DEL FEUDALISME

    DECRET D'ABOLICIÓ DEL FEUDALISME
    Va ser un procés gradual mitjançant diferents mesures i lleis. Aquestes inclouen la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà (1789), el decret sobre la supressió dels drets feudals (1789), la confiscació de terres eclesiàstiques (1790), la caiguda de la monarquia (1792), la llei del Màxim (1793) i la llei del ventós (1793). Aquestes mesures van eliminar els privilegis feudals, redistribuir les terres i promoure la igualtat i la propietat privada.
  • DECLARACIÓ DELS DRETS DE L'HOME I LA CIUTADÀ

    DECLARACIÓ DELS DRETS DE L'HOME I LA CIUTADÀ
    La Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà, adoptada durant la Revolució Francesa el 26 d'agost de 1789, establia principis fonamentals com la igualtat davant la llei, les llibertats individuals, el dret a la propietat, els drets polítics i la sobirania popular. Aquest document va ser influent a nivell mundial i ha jugat un paper destacat en la promoció dels drets humans i les llibertats individuals.
  • CONSTITUCIÓ 1791

    CONSTITUCIÓ 1791
    La Constitució de 1791 va ser la primera Constitució de França després de la Revolució Francesa. Va establir una monarquia constitucional amb poders limitats pel parlament i va reconèixer alguns drets i llibertats fonamentals. Tanmateix, el dret de vot estava limitat als ciutadans que pagaven impostos sobre la terra. Aquesta Constitució va ser un pas significatiu en la modernització de França, però va ser seguida per canvis importants durant la Revolució.
  • FUGIDA DEL REI DE FRANÇA A VARENNES

    FUGIDA DEL REI DE FRANÇA A VARENNES
    La fugida del rei de França a Varennes va ser un esdeveniment important durant la Revolució Francesa el 1791. El rei Lluís XVI i Maria Antonieta van intentar fugir de París per recuperar el poder absolut de la monarquia, però van ser capturats a Varennes i retornats a la capital. Aquest esdeveniment va minar la credibilitat de la monarquia i va accelerar la radicalització de la Revolució, culminant en la seva abolició i l'execució del rei i la reina.
  • Period: to

    REPÚBLICA SOCIAL

  • LA CONVERSIÓ NACIONAL

    LA CONVERSIÓ NACIONAL
    La "Conversió Nacional" durant la Revolució Francesa va ser un conjunt de reformes econòmiques que van incloure la nacionalització de béns eclesiàstics, la creació de la moneda, imposició d'impostos, control de preus i altres mesures. Aquestes reformes es van realitzar per satisafer les necessitats financeres de l'Estat, però van provocar hiperinflació i inestabilitat econòmica.
  • EJECUCCIÓ AL REI DE FRANÇA

    EJECUCCIÓ AL REI DE FRANÇA
    Lluís XVI va ser executat a la guillotina el 21 de gener de 1793 a París com a resultat de la Revolució Francesa. Aquesta execució va ser un moment crític en la història de França i va tenir un impacte profund en la política europea de l'època. La Revolució Francesa va transformar radicalment la història de França i va tenir repercussions importants a nivell mundial.
  • EL COMITÈ DE SALVACIÓ PÚBLICA

    EL COMITÈ DE SALVACIÓ PÚBLICA
    El "Comité de Salvació Pública" va ser un òrgan de govern durant la Revolució Francesa, establert el 1793. Tenia la responsabilitat de dirigir la política i administració durant aquest període crític. Va prendre mesures enèrgiques, incloent el "Reinat del Terror" per suprimir als contrarrevolucionaris. Finalment, el Comité va perdre poder el 1794 i molts dels seus líders, com Robespierre, van ser arrestats i executats.
  • CONSTITUCIÓ DEL 1793

    CONSTITUCIÓ DEL 1793
    També coneguda com la "Constitució de l'Any I" durant la Revolució Francesa, va ser adoptada per la Convenció Nacional el 24 de juny de 1793. Establia principis democràtics i republicans, com la igualtat de drets, el sufragi universal masculí i les llibertats fonamentals. Mai es va aplicar plenament a causa de la situació caòtica durant la Revolució va ser suspesa. El 1795, es va promulgar una nova constitució que va establir el Directori, posant fi a la Revolució Francesa.
  • LLEI DE SOSPITOSOS

    LLEI DE SOSPITOSOS
    La "Llei de Sospitosos" durant la Revolució Francesa era una mesura draconiana aprovada el 17 de setembre de 1793 que permetia l'arrest i l'execució ràpida de persones sospitoses d'oposar-se a la Revolució, sense necessitat de proves o judicis justos. Va ser utilitzada per consolidar el poder del Comitè de Salvació Pública i va portar a execucions massives sense una base real. Va ser una època d'extrema inestabilitat i violència a la França revolucionària.
  • Period: to

    REPÚBLICA CONSERVADORA

  • L'EXECUCIÓ DE ROBESPIERRE

    L'EXECUCIÓ DE ROBESPIERRE
    Robespierre va ser un dels polítics més reconeguts de la Revolució Francesa. Robespierre va ser perseguit i capturat a Varennes, un dels llocs on va decidir aturar-se durant el seu viatge. Finalment, Robespierre va ser reconegut com a culpable d'establir aliances amb diferents potències estrangeres i va ser condemnat a morir a la guillotina el 27 de juliol de 1794.
  • LA CONSTITUCIÓ DEL 1795

    LA CONSTITUCIÓ DEL 1795
    La Constitució de 1795, també coneguda com la Constitució de l'Any III, va establir el sistema de govern del Directori a la Revolució Francesa. Aquesta Constitució va requerir propietat per a drets de vot i elegibilitat, va establir dues cambres legislatives i va incloure una Declaració de Drets i Deures de l'Home i el Ciutadà. Tot i això, va ser un període marcat per la corrupció i la inestabilitat, i va acabar amb el cop d'estat de Napoleó Bonaparte el 18 de Brumari de l'any VIII.
  • EL DIRECTORI

    EL DIRECTORI
    El Directori va ser una fase de la Revolució Francesa que va durar del 1795 al 1799. Va ser un sistema de govern amb cinc directors destinat a proporcionar estabilitat després de la fase radical de la Revolució. No obstant això, va ser marcat per la corrupció i la inestabilitat. Va acabar amb el cop d'estat de Napoleó el 18 de Brumari del 1799, que va portar a l'ascens de Napoleó Bonaparte al poder i l'inici de l'Imperi Francès.
  • EL TRACTAT DE CAMPFORMIO

    EL TRACTAT DE CAMPFORMIO
    El Tractat de Campoformio, signat el 17 d'octubre de 1797, posà fi a la guerra entre França i el Sacre Imperi Romà Germànic. En el tractat, el Sacre Imperi cedí territoris importants, com els Països Baixos Austríacs i Lombardia, a França. També es crearen repúbliques aliades a les àrees conquerides. Aquest tractat consolidà la influència francesa a Europa, tot i que plantà les llavors de conflictes futurs, com les Guerres Napoleòniques
  • CONQUESTES MILITARS

    CONQUESTES MILITARS
    Durant la Revolució Francesa, les conquestes militars van permetre a França expandir el seu territori i difondre els seus ideals revolucionaris, com la llibertat i l'igualtat. Aquests èxits inclouen la incorporació de territoris als Països Baixos, Renània i Itàlia, així com les campanyes a Egipte. Malgrat això, les conquestes també van generar resistència en les zones ocupades. Aquesta expansió territorial va reconfigurar el mapa polític d'Europa i va reforçar la influència de França.
  • COP D'ESTAT DE NAPOLEÓ 1799

    COP D'ESTAT DE NAPOLEÓ 1799
    El cop d'estat de Napoleó Bonaparte del 18 de Brumari de l'any VIII (9 de novembre de 1799) va posar fi al Directori i va marcar l'inici del règim de Napoleó a França. A través d'aquest cop d'estat, Napoleó va establir el Consolat i es va convertir en el Primer Cònsol, consolidant el seu poder i obrint camí a la seva eventual proclamació com a Emperador de França el 1804. Va ser un moment crucial en la història de França i va marcar l'inici de l'era napoleònica.
  • FI DEL ANTIC REGIM

    FI DEL ANTIC REGIM
    Els revolucionaris francesos utilitzaven el terme "Ancien Régime" de forma despectiva per referir-se al sistema anterior a la Revolució Francesa de 1789, que incloïa la monarquia absoluta de Lluís XVI i que s'aplicava també a altres monarquies europees. Aquest sistema era caracteritzat per la autoritat monàrquica absoluta, l'estratificació social i la falta de drets i llibertats per a la majoria.