La guerra freda

Timeline created by caarmevalls
 • Conferència de Ialta

  Conferència de Ialta
  Stalin, Roosevelt i Churchill amb l'objectiu de dissenyar els acords per a la finalització de la guerra. Es va decidir que Alemanya fos dividida en quatre zones d'ocupació administrades per USA, URSS, Regne Unit i França
 • Conferència de Sant Francisco

  Conferència de Sant Francisco
  Conferència en la que es creen les nacions unides,
 • Conferència de Potsdam

  Conferència de Potsdam
  La conferència de Potsdam va ser una reunió duta a terme a Potsdam, Els participants van ser la Unió Soviètica, el Regne Unit i els Estats Units, els més poderosos dels aliats que van derrotar les potències de l'Eix en la Segona Guerra Mundial.
 • Doctrina Truman

  Doctrina Truman
  És la primera expressió important de la política nord-americana de "contenció" del comunisme durant la guerra freda.
 • Pla mashal

  Pla mashal
  la impossibilitat financera europea de comprar productes nord-americans aquest pla d'ajuda exigia una coordinació prèvia dels països europeus per a la seva aplicació.
  El Congrés d’Estats Units va discutir i aprovar l’aplicació d’unes mesures econòmiques, encaminades a proporcionar ajut als seus aliats occidentals. El projecte es posa en marxa a la primavera de 1948 i va ser donat a conèixer, d’aquí el seu nom, pel secretari d’Estat general Marshall
 • Kominform

  Kominform
  Kominform fou una organització per a l'intercanvi d'informació i experiències entre els partits comunistes. La Kominform va ser creada com a substituta de la Komintern entre el 22 i el 27 setembre de 1947, durant una conferència de dirigents de partits comunistes que tingué lloc a Szklarska Poręba (Polònia).
 • Informe Djànova

  Al 1947 s’aprova l’informe Djànova Polònia, pels partits comunistes. Divisió del món en parts irreconciliables. Governs comunistes als països d’Europa de l’Est. Crearen el Kominform per marcar l’estratègia als partits comunistes europeus.
 • Bloqueig de Berlín

  Bloqueig de Berlín
  Les zones dominades de la ciutat de Berlín pels països democràtics,
  En aquest moment l'URSS va decidir fer el bloqueig de la ciutat, sense deixar passar cap mercaderia, ni persona per les carreteres de Berlín Oest a Berlín Est. Els EUA, amb plena ebullició de la doctrina Truman, van crear un pont aeri en l'aeroport de Berlín Oest, direcció Berlín Est, per tal de seguir avastint a la població de productes necessaris.
 • Ruptura entre l’URSS i Iugoslàvia.

  Josip Broz (Tito) implanta un nou model, el socialisme autogestionari. Es manté al marge del Pacte de Varsòvia. Impulsor del moviment de països no alineats.
 • 1ra guerra araboisrraeliana

  (Maig de 1948-gener de 1949). L’anomenada guerra de la independència va acabar amb la victòria israeliana i l’adquisició de nous territoris palestins per part d’Israel. 
  va esclatar una segona guerra a causa de la nacionalització del Canal de Suez realitzada pel president egipci Gamal Abdel Nasser.
  l’Estat d’Israel aconseguia la capacitat territorial necessària per a rebre nous immigrant
 • Cop de praga

  va ser un esdeveniment de finals de febrer en què el Partit Comunista de Txecoslovàquia, amb el suport soviètic, va assumir el control indiscutible sobre el govern de Txecoslovàquia. El 25 de febrer de 1948, el president de la República de Txecoslovàquia, Edvard Beneš, va cedir tot el poder als comunistes
 • Revolució xinesa

  Revolució xinesa
  el resultat de la llarga guerra civil xinesa, iniciada el 1927, en què es van enfrontar els nacionalistes del Kuomintang, encapçalats pel Generalísimo Chiang Kai-shek, i els comunistes del PCX de Mao Zedong, i que es va saldar amb la victòria de aquests últims, que van instaurar la República Popular de la Xina proclamada a Pequín l'1 d'octubre de 1949.
  Durant aquesta revolució la relació amb la URSS era bona
 • Creacció de la OTAN

  Creacció de la OTAN
  És una organització internacional establerta l'any 1949 amb l'objectiu de col·laborar en la defensa en els camps polític, econòmic i militar. Va néixer arran d'un acord denominat Tractat de l'Atlàntic Nord que va ser signat a Washington DC.
 • Cacera de bruixes

  Cacera de bruixes
  Primer es va il·legalitzar el Partit Comunista dels EUA, després es perseguiren polítics, seguidament personatges públics (fins i tot actors i directors de Hollywood), per acabar amb persones que tinguessin qualsevol tipus de relació amb el comunisme. Acaba al 1956
 • Guerra de corea (fins l'any 1953)

  Guerra de corea (fins l'any 1953)
  La península de Corea va ser dividida pel paral·lel 38 i envaïda per tropes de la URSS al nord i tropes d'EUA al sud. Comença la Guerra Freda, i en 1948 a Corea del Nord s'implanta un règim comunista oposat al règim pro-nord-americà del sud.
 • Divisió d'Alemanya

  Els berlinesos occidentals no podien viatjar lliurement a l'RDA. Després d'unes llargues negociacions, el 1963 es va arribar a un acord que permetia als berlinesos de l'Oest de visitar els seus familiars a Berlín Est.
 • Pacte de Varsovia

  Pacte de Varsovia
  El pacte de Varsòvia va ser un tractat en que que, es recollien una sèrie d'ajudes militars entre els països del bloc comunista, de cara a fer front a un possible atac occidental durant la guerra freda. La seu es situà a Moscou, on es va formar un Comitè Assessor per a vetllar per a les normes incloses dins d'aquest pacte.
 • Crisi de Suez(2na guerra araboisrraeliana)

  Crisi de Suez(2na guerra araboisrraeliana)
  va ser un atac militar contra Egipte dut a terme per Regne Unit, França, i Israel. L'atac es va produir després de la decisió d'Egipte de nacionalitzar el Canal de Suez després de la retirada d'una oferta de Regne Unit i els Estats Units.
 • Principis de la coexistència pacífica

  N. Khruixov 1956 anuncià els principis de la coexistència pacífica: respecte integritat territorial i sobirania, no agressió i no ingerència en els afers interns. Inici període de diàleg entre les dues superpotències
 • Dissidència Hongria

  Moviment sindicalista i universitari (millores socials, llibertats...) Imre Nagy forma govern amb liberals i socialdemòcrates. Abandonen el Pacte de Varsòvia i declaren neutral Hongria. János Kádar, secretari gral. del P.C. reclama intervenció de les tropes soviètiques. Novembre invasió soviètica. Enfrontaments violents a Budapest. Nagy executat a Romania. La imatge de Stalin va ser abatuda pels hongaresos
 • Tractat de roma

  Tractat de roma
  Tractat de Roma i creació de la Comunitat Econòmica Europea (basede la futura U.E.) Signatura del Tractat de RomaEls 6 països que signaren elTractat de Roma.
 • Xina abandona la URSS

  Deteriorament relacions. Xina vol un desenvolupament del socialisme propi i independent. 1960 es radicalitzen les diferències. Crida de la Xina als països socialistes per abandonar el lideratge soviètic. Només respongué Albània.
 • Crisi dels míssils de Cuba

   Crisi dels míssils de Cuba
  La crisi dels míssils de Cuba va ser una important confrontació de la Guerra Freda entre els Estats Units i la Unió Soviètica per les instal·lacions de míssils proporcionades pels soviètics a Cuba.
 • Guerra dels Sis Dies (3ra guerra araboisraleniana)

  Egipte va bloquejar el golf d’Aqaba, En resposta, els israelians van llançar un atac preventiu que va suposar la derrota de la coalició àrab, integrada per Egipte, Jordània i Síria.
  L’Estat jueu esten les franges de seguretats.
  És la tercera guerra araboisraeliana
 • La Primavera de Praga

  La Primavera de Praga
  Hi ha una Dessidencia a txecoslovaquia. Alexander Dubcek, secretari del P.C., inicia un procés d’obertura i democratització: La Primavera de Praga. Volia un “socialismeamb rostre humà” (lliberta premsa, de presos polítics, de viatjar...).Agost 1968 invasió de Praga per les tropes del Pacte de Varsòvia. S’acabà lademocratització del règim.
 • Tractat de no Proliferació Nuclear

  Tractat de no Proliferació Nuclear
  és un tractat internacional que té com a objectiu reduir l'ús d'armament nuclear al món i els riscos que comporta. Es basa en tres pilars fonamentals, que són la no proliferació d'armament nuclear, el desarmament nuclear i l'ús pacífic de l'energia nuclear.
 • Acords SALT

  és un tractat internacional que té com a objectiu reduir l'ús d'armament nuclear al món i els riscos que comporta. Es basa en tres pilars fonamentals, que són la no proliferació d'armament nuclear, el desarmament nuclear i l'ús pacífic de l'energia nuclear.
 • La Guerra del Yom Kippur ( 4ta guerra araboisraelia)

  La Guerra del Yom Kippur,Egipte i Síria van llançar un atac conjunt per recuperar els territoris perduts el 1967. Els israelians van infligir una derrota severa als seus atacants, però en aquesta ocasió no va aconseguir cap benefici polític ni territorial
 • boicot jocs olímpics de Moscou

  boicot jocs olímpics de Moscou
 • R.regean és President

  R.regean és President
  Inici política agressiva d’intervencions militars: - Invasió illa de Grenada. - Suport dictadures (El Salvador i Hondures). - Boicoc econòmic a Nicaragua (Sandinistes) - Rellançament de la cursa nuclear: Guerra de les Galaxies (1983). Ruïna de la feble economia soviètica
 • Boicot jocs olímpics de Los angeles

  Boicot jocs olímpics de Los angeles
 • Perestroika

  Perestroika
  Transformació del sistema socialista a la Unió Soviètica en els anys 1985-1991. Inicialment la perestroika amb els lemes glàsnost ("transparència") i uskorénie ("acceleració") era el símbol d'un nou curs polític del Partit Comunista.
 • Caiguda del mur de berlin

  Caiguda del mur de berlin
  l'esdeveniment que marca de forma material la fi d'un període d'aïllament de l'Alemanya Oriental. El mur de Berlín va començar a ser enderrocat, primer de forma popular i, posteriorment, amb mitjans industrials i de forma oficial
 • Desmembrament de la URSS

  La urss l'any 1985 ja comença a parlar de perestroika, inici del procés de democatització i el glasnost, i no és fins l'any1991 que comença a desmantellar-se la urss.
 • Period: to

  Els orígens de la tensió i ruptura

 • Period: to

  La màxima tensió

 • Period: to

  La coexistència pacífica “L’equilibri del terror”

 • Period: to

  2na Guerra de Vietnam

  és el conflicte bèl·lic entre el Vietnam del Nord i el Vietnam del Sud, que va tenir lloc entre els anys 1954 a 1975, amb la intervenció directa i indirecta de diversos països estrangers,
 • Period: to

  El rebrot

 • Period: to

  La fi de la Guerra Freda