Copy of geometry

Istoricul Geometriilor Contemporane

  • 300 BCE

    Fondarea Geometriei Euclidiene

    Fondarea Geometriei Euclidiene
    Geometria euclidiană se bazează pe următoarele 5 postulate enunțate de Euclid în cartea Elementele: 1.Prin oricare două puncte neconfundate trece o dreaptă și numai una; 2. Orice segment de dreaptă poate fi extins la infinit; 3. Dat fiind un segment de dreaptă, se poate construi un cerc cu centrul la unul din capetele segmentului și care are segmentul drept rază; 4.Toate unghiurile drepte sunt congruente; 5.Printr-un punct exterior unei drepte se poate trasa o singură paralelă la acea dreaptă.
  • 250 BCE

    Geometria sferică

    Geometria Sferică este geometria suprafețelor bidimensionale pe o sferă, fiind un exemplu de geometrie neeuclidiană.
    În geometria plană conceptele de bază sunt punctul și dreapta. Pe o sferă punctele sunt definite în sensul uzual. Echivalentele liniilor nu sunt definite în sensul uzual de linii drepte, ci în sensul celor mai mici drumuri dintre două puncte, numite geodezice.
    Geometria sferică a fost studiată din antichitate de matematicienii greci precum Menelaus din Alexandria.
  • Fondarea Geometriei Analitice

    Fondarea Geometriei Analitice
    Geometria analitică (sau geometria carteziană) reprezintă o modalitate de abordare a geometriei cu ajutorul algebrei. Figurile geometrice sunt definite cu ajutorul ecuațiilor sau inecuațiilor, iar rezolvarea problemelor se face pur algebric. Pentru aceasta, planul și spațiul trebuie să fie dotate cu sisteme de coordonate carteziene. Apariția acesteia i se datorează lui René Descartes și studiilor lui Johannes Kepler în astronomie și ale lui Galileo Galilei în mecanică.
  • Fondarea Geometriei Descriptive

    Fondarea Geometriei Descriptive
    Geometria descriptivă a fost inventată de matematicianul francez Gaspard Monge. Este o ramură a geometriei care definește metodele necesare rezolvării grafice a problemelor de intersecții și de umbre între volume și suprafețe definite în mod geometric în spațiul cu trei dimensiuni. Este vorba, în general, de a căuta adevărata mărime a cotelor, de a trasa curbele intersecțiilor solidelor, de a determina natura curbelor, de a dezvolta suprafețe și a desena un obiect potrivit unui unghi de vedere.
  • Geometria lui Lobacevski

    Geometria lui Lobacevski
    Lobacevski susținea posibilitatea formării unui sistem geometric neeuclidian, pe care l-a și creat negând postulatul nr. 5 a lui Euclid.