Història del català

By cxrlxs
  • 1939 BCE

    Edat contemporania

    Edat contemporania
    La Història Contemporània de Catalunya s'inicia el segle XIX amb la Guerra del Francès (1808-1814). A nivell institucional és una fita destacada la construcció de l'estat liberal a Espanya i la consegüent crisi del sistema d'Antic Règim. A nivell econòmic, Catalunya, a diferència de la resta de l'Estat, exceptuant el País Basc, realitza de forma sorprenent la Revolució Industrial de Catalunya durant el segle XIX.
  • 1701 BCE

    Llengua literaria

    Llengua literaria
    Una de les característiques més importants d'una obra literària és l'ús d'un llenguatge connotatiu
    (suggeridor), amb finalitat estètica: la llengua literària La llengua literària té unes característiques pròpies
    que la diferencien: ús de mots polisèmics i de recursos literaris.
  • 1201 BCE

    Edat mitjana

    Edat mitjana
    L'edat mitjana de Catalunya és el període històric en què Catalunya assoleix progressivament una personalitat jurídica pròpia, associada a un context geogràfic determinat.
  • 1201 BCE

    un dels primers escriptors en català

    un dels primers escriptors en català
    Pere Ribera de Perpinyà traduí diverses obres històriques del bisbe navarrès de Toledo Rodrigo Ximénez de Rada: La Historia Arabum fou traduïda el 1266, i a l'entorn d'aquesta data ho devien ser la resta, però aquestes traduccions s'han perdut excepció fets d'alguns fragments.
  • 601 BCE

    Neixament de la llengua catalana

    Neixament de la llengua catalana
    Del 1000 al 218 aC, s'estableixen al territori que actualment es coneix com a Països Catalans diversos pobles que parlaven llengües diferents: els sorotaptes, els celtes, els fenicis, els grecs o els ibers. Aquestes són les llengües que conformen el substrat del català.[2] El 218 a.C., els romans desembarquen a Empúries i ocupen l'actual territori de Catalunya.
  • 476 BCE

    Caiguda del imperi romà

    Caiguda del imperi romà
    La caiguda de l'Imperi romà és el procés de decadència que va portar a la fragmentació de l'Imperi romà d'Occident l'any 476. Cap al segle IV, Roma seguia dominant un extens imperi, que tenia com a eix el mar Mediterrani. La civilització romana s'estenia des del Rin i el Danubi fins al Sàhara, des de l'occident d'Hispània fins a Mesopotàmia.
  • 218 BCE

    Invasió romana d'Empuries

    Invasió romana d'Empuries
    Els romans arriben a Catalunya a través d'Empòrion, una colònia grega fundada cap al 600 a.C., que els és aliada en la seva lluita contra els cartaginesos. Més endavant, durant el s. II a.C., els romans instal·len un campament militar permanent al costat de la ciutat grega, que conserva la seva independència, amb la finalitat de controlar el port i el territori. D'aquest campament militar en queden restes del pretori al nord del fòrum: murs, paviment, grans cisternes i sitges.
  • 1 BCE

    Les llengües romàniques

    Les llengües romàniques
    són llengües que històricament deriven del llatí vulgar (entès en el sentit etimològic de "popular", "parlat pel poble", com a oposat al llatí clàssic i literari). Formen un subgrup dins de les llengües itàliques, branca de les llengües indoeuropees. La disciplina que estudia les llengües romàniques és la romanística.