Det moderne Danmark bliver til

  • Slaget ved dybbøl

    Slaget ved dybbøl
    Den danske konge måtte afstå en tredjedel af sit areal og 40% af sine indbyggere, Danmark blev samtidig en nationalstat hvor næsten alle følte sig danske og talte dansk.
  • Omlægningv fra kornproduktion til animalsk produktion

    Omlægningv fra kornproduktion til animalsk produktion
    I 1870 blev det europæiske marked oversvømmet af korn fra Rusland og Usa, og det fik prisen til at falde. Da mejeriprodukter holdt prisen bedre, så gennemførste de danske landmænd en omlægning fra kornproduktion til animalsk produktion.
  • Period: to

    Imperialismen

    Imperialismen var den periode, hvor de Europæiske stormagter indledte et kapløb om de områder i Afrika og Asien som endnu ikke var erobret, for at sikre sig adgang til råstoffer og markeder.
  • Period: to

    Højreministerier

    Kongen udpegede i hele denne periode kun højreministerier.
  • Andelsmejerier

    Andelsmejerier
    Fra 1882 oprettede bønderne andelsmejerier, dette gjorde de, for at kunne fremstille ensartede kvalitetsprodukter som kunne eksporteres til især det engelske marked. Ændringen betød på længere sigt at den forædling af langbrugets produkter, som tidligere havde været husmoderens opgave, blev flyttet ud af husholdningen og professionaliseret.
  • Første venstreregering

    I 1901 gik kongen endelig med til at udnævne en venstreregering.
  • Fagforeninger

    Sideløbende med den politiske kamp for indflydelse organiserede arbejderne sig også i fagforeninger med det formål at forbedre deres løn- og arbejdsforhold. Dette have stor succes i Danmark. I 1910 var over halvdelen af alle danske arbejdere medlemmer af en fagforening.
  • Period: to

    Første verdenskrig

    Krig mellem de europæiske stormagter, og fra 1917 deltog USA i krigen mod Tyskland på England og Frankrigs side. Tyskland endte som den store taber.
  • Kommunistisk diktatur i rusland.

    Kommunistisk diktatur i rusland.
    I 1920'erne blev Rusland omdannet til et kommunistisk diktatur med Josef Stalin som øverste leder. Den russiske revolution splittede i løbet af mellemkrigstiden de europæiske arbejderbevægelser o en moskvatro kommunistisk fraktion og en socialdemokratisk der gik ind for demokrati og borgerlige frihedrettigheder. Sådan gik det også i Danmark.
  • Økonomisk krise i 1930´erne

    Økonomisk krise i 1930´erne
    Mellem første og anden verdenskrig, blev verden ramt af en meget alvorlig økonomisk krise. Den begyndte i USA, som siden århundredeskiftet havde været verdens største økonomi, og krisen brede sig herefter fra USA og til resten af verden. Fra 1933 blev den økonomiske krise også et problem for Danmark.
  • Socialdemokratisk - radikal regering

    Det blev en socialdemokratisk - radikale regeringer der kom til at styre Danmark gennem både første verdenskrig, 1930'ernes krise og en del af anden verdenskrig.
  • Period: to

    Anden verdenskrig

    Anden verdenskrig ses som de demokratiske landes krig mod de autoritære nationalistiske, fascistiske og nazistiske regimer i Japen, Ilalien og Tyskland. Sejrherrerne var dog ikke kun de vestlige demokratier. For at besejre den fælles fjende indgik England og USA nemlig en alliance med det kommunistiske USSR. Nazisternes udryddelseslejre bidrog til, at krigen i eftertiden kom til at stå som en nødvendig og retfærdig krig. Der danske landbrug tjente godt under andenverdenskrig.
  • Danmark bliver besat

    Danmark blev i 1940 besat af tyske tropper.
  • Danmark bliver en del af FN og NATO

    Danmark bliver en del af FN og NATO
    Danmark opgav neutralitetspolitikken og blev medlem af den vestlige blok ledet af USA. Således blev Danmark medlem af det nystiftede FN og det militære samarbejde NATO.
  • Gang i en dansk industrieksport

    Gang i en dansk industrieksport
    Godt hjulpet af en meget erhvervsvenlig skattepolitik, lykkedes det at gøre industriproduktionen konkurrencedygtig. Dette medførte at industrien fra slutningen af 1950´erne blev vigtigere for landets økonomi end landbruget.
  • Venstre og Det konservative Folkeparti går i regering sammen

    I 1950 gik de gamle modstandere fra forfatningskampen, Venste og Det konservative Folkeparti, i regering sammen for første gang. Denne regering fik gennemført en længe planlagt ændring af grundloven. En vigtig ændring var at landstinget blev afskaffet, og at parlamentarismen som reelt havde været gældende siden 1901, nu også blev skrevet ind i grundloven. Tronfølgen blev også ændret sådan at en kvinde nu også kan arve tronen.
  • Period: to

    Industialiseret landbrug

    I denne periode forsvandt i alt 270.000 fra landbruget. Dette skyldes, at lændmændene i stigende grad gik over til maskiner i stedet for menneskelig arbejdskraft.