Den kalde krigen

By PerEven
  • Tysklands kapitlasjon

    På den ene siden av krigen stod aksemaktene: Tyskland, Italia (1940–1943), Slovakia (1939–1945), Den uavhengige staten Kroatia, Bulgaria, Romania og Ungarn (alle fire 1941–1944), samt Japan (1941–1945) og Thailand (1942–1945). Finland var i årene 1941–1944 i en løs allianse med Tyskland som begrenset seg til krigen mellom Finland og Sovjetunionen.
  • Japans kapitulasjon

    Om lag 500 mennesker deltok i en markering i Tokyo som ble preget av tiltak for å hindre coronasmitte. I en kort tale ga keiser Naruhito uttrykk for dyp anger og et håp om at krigens lidelser aldri må bli gjentatt. Japan overga seg 15 august 1945, etter at USA hadde sluppet atombomber over byene Hiroshima og Nagasaki. Nazi-Tyskland hadde kapitulert tidligere samme år.
  • Period: to

    Jalta konferansen

    Jaltakonferansen var et møte mellom Storbritannias statsminister Winston S. Churchill, USAs president Franklin D. Roosevelt og Sovjetunionens partisjef Josef Stalin i Jalta på Krim i Sovjetunionen, 4.–11. februar 1945.
  • Atombombene over Hiroshima og Nagasaki

    Atombombene over Hiroshima og Nagasaki ble sluppet 6. og 9. august 1945 over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki. De to atombombene drepte omlag 135 000 mennesker av direkte dødelig stråling, brannskader og skader av fallende og flyvende gjenstander. Over noe tid døde rundt dobbelt så mange til av påførte skader, skader av direkte stråling, innånding av radioaktivt støv og inntak av radioaktivt forurenset mat og drikke.
  • Jernteppet

    Jernteppet er betegnelsen på den 7000 kilometer lange fysiske barrieren bestående av gjerder, murer, minefelt og vakttårn som delte Europa i to under den kalde krigen (1945–1989). Jernteppet brukes også om Sovjetunionens militære og politiske kontroll over landene i østblokken i samme periode.
  • Trumandoktrinen

    Trumandoktrinen er betegnelsen på en tale president Harry S. Truman holdt i den amerikanske Kongressen 12. mars 1947. I den proklamerte han at USA måtte se det som sin oppgave å støtte frie folk og nasjoner mot undergraving innenfra og militære trusler utenfra.
  • Marshallhjelpen

    Marshallplanen er betegnelsen på Det europeiske gjenreisningsprogrammet (The European Recovery Program) etter andre verdenskrig. Det storstilte amerikanske hjelpeprogrammet skyldtes Europas behov for dollar for å kunne skaffe nødvendige varer til gjenreisningen etter krigens ødeleggelser.
  • Nato

    NATO er en forsvarsorganisasjon for land i Europa og Nord-Amerika med grunnlag i Atlanterhavspakten som ble undertegnet 4. april 1949. Nato ble opprettet ved starten av den kalde krigen for å sørge for et felles forsvar mot det kommunistiske Sovjetunionen. Ved opprettelsen hadde Nato 12 medlemsland, og i dag er 31 land med. Norge var blant stifterne av Nato og er fortsatt medlem.
  • Period: to

    Koreakrigen

    Koreakrigen var en krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea som varte fra 1950 til 1953. Krigen brøt ut 25. juni 1950.
  • Warszawapakten

    Warszawapakten var en forsvarsallianse mellom Sovjetunionen og landene i østblokken under den kalde krigen. Alliansen ble inngått 14. mai 1955 mellom Albania, Bulgaria, Polen, Romania, Sovjetunionen, Tsjekkoslovakia, Ungarn og Øst-Tyskland. Opprettelsen var begrunnet som et mottiltak etter at Vest-Tyskland hadde fått full suverenitet og sluttet seg til NATO 5. mai samme år.
  • Period: to

    Vietnamkrigen

    Vietnamkrigen var en krig som foregikk i årene 1957–1975. Den begynte som et opprør i Sør-Vietnam, støttet og ledet fra Nord-Vietnam, og utviklet seg til en amerikansk intervensjonskrig.
  • Ny leder i Sovjetunionen

    Nye lederen heter Mikhail Gorbatsjov. På grunn av problemene landet hadde, måtte han tenke nytt. Han innførte politiske reformer som skulle gi mer demokrati, ytringsfrihet og økonomisk frihet.