Den kalde krigen

  • Delingen av Tyskland

    Tyskland ble delt i fire soner etter WWII (USA, GB, F, USSR). Berlin, hovedstaden, som lå i Sovjets sone, ble også delt i fire.
  • Period: to

    Jaltakonferansen

    Roosevelt, Churchill og Stalin møttes, koordinerte krigsinnsatsen mot Tyskland og Japan.
  • Jernteppet

    Churchill uttalte at et jernteppe hadde senket seg over Europa. Det var skillet mellom Øst-Europa og Vest-Europa han siktet til.
  • FN opprettet

    Argentina, Australia, Belgia, Bolivia, Brasil, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Cuba, DK, Den dominikanske republikk, Ecuador, Egypt, El Salvador, Etiopia, Frankrike, Guatemala, Hellas, Haiti, Honduras, Hviterussiske SSR, India, Irak, Iran, Jugoslavia, Libanon, Liberia, Luxembourg, Mexico, New Zealand, Nicaragua, Nederland, N, Panama, Paraguay, Peru, Filippinene, Polen, Kina, Saudi-Arabia, Sovjetunionen, GB, Syria, Sør-Afrika, Tsjekkoslovakia, Tyrkia, Ukrainske SSR, Uruguay, USA og Venezuela
  • Trumandoktrinen

    et utenrikspolitisk prinsipp som ble uttrykt av president Harry S. Truman i 1947 som et svar på Sovjetunionens, senere også Kinas, økende innflytelse i internasjonal politikk. Amerikansk utenrikspolitikk skulle demme opp for kommunismen, og yte militær og økonomisk bistand til stater som ble truet av kommunistisk maktovertagelse. Truman-doktrinen var i det vesentlige utformet av Truman, George Marshall og Dean Acheson.
  • Marshallplanen

    Økonomisk hjelp i form av lån, økonomisk støtte, og forsyning av næringsmidler og andre varer, fra USA til 18 europeiske land og territorier. Samlet beløp hjelpen seg til 14 milliarder dollar. Den er ansett som avgjørende for gjenoppbyggingen av Europa i årene etter andre verdenskrig. De 18 landene var: Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Trieste, Nederland, Belgia, Luxembourg, Østerrike, Danmark, Norge, Hellas, Sverige, Sveits, Tyrkia, Irland, Portugal og Island.
  • BDR og DDR

    Vest-Tyskland (BDR) og Øst-Tyskland (DDR) ble opprettet.
  • USSR får atomvåpen

    Sovjetunionen sprengte sin første atombombe i Kasakhstan.
  • Kommunistene kommer til makten i Kina

    Folkerepublikken Kina ble opprettet (etterfulgte republikken Kina).
    Mao Zedong var president.
  • Period: to

    Berlinblokaden

    USSR hindret vestmaktenes innfartsveier til Vest-Berlin, i protest mot innførsel av tyske mark i Vest-Tyskland, og et forsøk på å få dem til å avvikle denne. Vestmaktene svarte med luftbro.
  • Period: to

    Koreakrigen

    På den ene siden stod Nord-Korea støttet av Kina og Sovjetunionen, mens den andre siden bestod av Sør-Korea støttet av en USA-ledet FN-styrke.
    Avsluttet med en våpenhvileavtale.
  • Stalin dør

  • Vest-Tyskland inn i NATO

    Forbundsrepublikken fra 5. mai 1955; de alliertes okkupasjon ble formelt avsluttet og landet ble medlem av NATO.
  • Warszawapakten

    Forsvarspakt rettet mot NATO, som hadde blitt etablert i 1949. En viktig begivenhet som førte til dannelsen av Warszawapakten var (Vest-)Tysklands gjenopprustning og NATO-medlemskap.
    Medlemslandene var Sovjetunionen, Albania, Bulgaria, Romania, Tsjekkoslovakia, Polen og Ungarn.
  • Oppstand i Polen

    Etter at Nikita Khrusjtsjov overtok makten i Sovjetunionen og i 1956 tok et oppgjør med Stalin, ble det stigende uro i Polen. Det ble gitt amnesti for tusenvis av politiske fanger. I juni brøt det ut streiker og store demonstrasjoner i Poznań. Arbeiderne stilte både økonomiske og politiske krav. Over 70 mennesker ble drept av sikkerhetsstyrkene. Władysław Gomułka ble utpekt til partileder, et valg som Khrusjtsjov godtok etter først å ha protestert.
  • Oppstand i Ungarn

    Oppstanden i Ungarn var en oppstand mot de sovjetiske okkupantene i Ungarn mellom 23. oktober og 4. november 1956. Oppstanden ble slått ned av sovjetiske tropper. Mellom 2 500 og 5 000 ungarere, og ca. 700 sovjetiske soldater ble drept. Mange tusen flere ble skadet, og nesten en kvart million mennesker flyktet fra landet.
  • Suezkrisen

    Suezkrisen oppstod i 1956 etter at den egyptiske lederen Gamal Abdel Nasser nasjonaliserte Suezkanalen. De gamle kolonimaktene Storbritannia og Frankrike anså sine økonomiske interesser i området truet og fikk derfor Israel med på et angrep mot Sinaihalvøya.
    USA og Sovjetunionen sa nei, og viste at ingen andre land noe å stille opp. De to landenes status som supermakter ble tydeliggjort.
  • Berlinmuren

    Berlinmuren
    Berlinmuren var en mur som myndighetene i Øst-Tyskland lot reise fra 13. august 1961 tvers gjennom Berlin mellom det daværende Øst-Berlin og Vest-Berlin. Muren var 45,1 kilometer lang. Hovedhensikten med å bygge muren var å hindre et stadig stigende antall flyktninger fra DDR i å krysse grensen. Muren ble voktet av soldater fra DDRs hær. De hadde ordre om å skyte mot personer som forsøkte å komme seg ulovlig inn i Vest-Berlin. Muren ble et symbol på delingen av Europa under den kalde krigen.
  • Period: to

    Cubakrisen

    Cubakrisen var en krise i 1962 mellom Sovjetunionen og Cuba på den ene siden og USA på den andre. Sovjet var i prosess med å plassere missiler på Cuba (USA hadde atomvåpen plassert i Tyrkia og Italia). Amerikanerne oppdaget hva som var i ferd med å skje, og intense forhandlinger startet. Kunne ha blitt krig, men Sovjet trakk seg ut og USA trakk noen av sine våpen ut av Europa
  • Den delvise prøvestansavtalen

    En traktat som forbyr atomvåpenprøver og alle andre atomsprengninger (også for fredelige formål) i atmosfæren, verdensrommet og havet. Avtalen regulerer ikke prøvesprengninger under jorden, så lenge spregningene ikke fører til radioaktivt nedfall utenfor eget territorium. Underskrevet av landene som hadde atomvåpen: USA, USSR og GB. Flere land som senere har fått atomvåpen har også tiltredd.
  • Period: to

    Vietnamkrigen

    Krigen begynte som et opprør i Sør-Vietnam, utviklet seg til en krig mellom Nord- og Sør-Vietnam og ble dernest en amerikansk intervensjonskrig. Fra første stund mottok den sør-vietnamesiske regjeringen støtte og rådgivning fra USA, og fra 1964 deltok USA aktivt i krigen på Sør-Vietnams side. Nord-Vietnam mottok på sin side omfattende hjelp fra Kina og Sovjetunionen. Om lag to millioner vietnamesere, en halv million kambodsjanere og lao, og 58 220 amerikanere mistet livet.
  • Ikkespredningsavtalen

    Avtalen forbyr stater som har atomvåpen å overføre disse til land som ikke har atomvåpen fra før. Atommaktene skal heller ikke oppmuntre eller hjelpe andre land med å skaffe seg slike våpen.
  • Warszawapaktens invasjon av Tsjekkoslovakia

    Den militære invasjonen av Tsjekkoslovakia som Sovjetunionen og de sovjetiske allierte Warszawapakt-landene i Øst-Europa Polen, DDR, Ungarn og Bulgaria gjennomførte fra 20. august 1968. Årsaken til invasjonen var at Sovjetunionen ville sette en stopper for Praha-våren. Det endte med at Tsjekkoslovakia ble tvunget til å undertegnet Moskva-protokollen og at landet var under militær okkupasjon til 1991. Tsjekkoslovakia skulle avvise FN-innblanding i alle saker som gjaldt Østblokken.
  • Period: to

    Salt I-avtalen

    Forhandlingene ble innledet den 17. november 1969 i Helsingfors og fortsatte enten i Helsingfors eller Wien. Forhandlingene var lenge fastlåste, men i mai 1972 ble det enighet om å fryse antall utskytingspunkter for strategiske atomraketter og begrense installasjonene av rakettforsvar (ABM) rundt disse. Avtalen ble undertegnet 26. mai 1972 av USAs president Richard Nixon og Sovjetunionens generalsekretær Leonid Bresjnev. Man ble også enige om å fortsette nedrustningsforhandlingene.
  • Helsingfors-erklæringen

    Helsingfors-erklæringen er en erklæring undertegnet av 35 stater i Europa og Nord-Amerika på en europeisk sikkerhetskonferanse i Helsingfors i 1975. Den inneholdt elementer om sikkerhetspolitikk med militære «tillitsskapende tiltak» og prinsipper for en normalisering og tilnærmelse mellom de vestlige og østlige land i Europa, blant annet ikke-innblanding i andre staters indre anliggender og respekt for menneskerettigheter.
  • Period: to

    Borgerkrig i Afghanistan

    Det afghanske kommunistpartiet tok makten i et statskupp i 1978. Kommunistregjeringen tok initiativ til reformer som skapte konflikt med de konservative, islamske krefter i landet. Det ble borgerkrig.
    Sovjetunionen invaderte Afghanistan for å sikre at regjeringen ikke skulle falle. Men motstandsbevegelsen fikk stor internasjonal støtte, først og fremst fra USA, som sendte våpen, penger og utstyr til landet gjennom Pakistan. De så på krigen som en viktig arena i maktkampen mot Sovjetunionen.
  • Salt II-avtalen

    Nedrustningsforhandlingene fortsatte med å diskutere reduksjoner i antall strategiske atomvåpen. Den 18. juni 1979 møttes USAs president Jimmy Carter og Leonid Brezjnev i Wien og undertegnet en avtale om nedrustning. Men seks måneder senere invaderte Sovjetunionen Afghanistan, og USAs senat ratifiserte derfor aldri avtalen. Selv om avtalen formelt sett ikke var bindende, holdt partene seg til overenskomsten.
  • Solidaritet

    Solidaritet var en polsk uavhengig fagorganisasjon som ble startet etter de omfattende streikene i det kommunistiske Polen sommeren 1980, med Lech Wałęsa som leder. Organisasjonen, som raskt fikk karakter av å være en bred demokratibevegelse med ti millioner medlemmer, ble forbudt ved innføringen av unntakstilstand i desember 1981, men fortsatte sitt arbeid i det skjulte.
  • Berlinmuren rives

    1. november 1989 besluttet DDRs myndigheter med øyeblikkelig virkning å gi muligheter for fri utreise. Den påfølgende natten ble grenseovergangene åpnet for østtyskere, og denne hendelsen er i ettertid betegnet som «Berlinmurens fall». Flere nye grenseoverganger ble åpnet, og i løpet av 1990 ble hele muren fjernet, bortsett fra noen få deler som er bevart.
  • Landene i Øst-Europa frigjør seg

    Høsten 1989 løsgjorde de såkalte vasall-statene seg på rekke og rad fra Sovjetunionen, og hele Jernteppet revnet. Dette skyldtes blant annet den lave levestandarden, men også at landene ikke kunne forvente en sovjetisk innblanding. Revolusjonen startet med at Ungarn åpnet grensene til Østerrike, noe som førte til lange køer av mennesker som ville over til Vesten. Som en følge av grenseåpningen kollapset ett etter ett av de gamle kommunistregimene.
  • Den kalde krigen er slutt

  • Sovjetunionen blir oppløst

    Sovjetunionen oppløst, etter at mange av republikkene hadde revet seg løs. Mikhail Gorbatsjov gikk av som landets siste leder 1. juledag 1991.
  • Warszawapakten blir oppløst

    Pakten bestod til den kalde krigen var over, og medlemslandene begynte å trekke seg i 1991.