Théodore géricault la balsa de la medusa

CONTEXT HISTÒRIC SEGLE XIX

  • REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

    REVOLUCIÓ INDUSTRIAL
    Transformacions econòmiques a causa de l’aplicació de la màquina a la producció. A conseqüència canvia l'economia. Es va iniciar a Gran Bretanya i es va estendre a Europa. Els canvis fan possible la desaparició de l’Antic Règim econòmic i la implantació del capitalisme industrial, acabant amb les societats agràries imposant les industrials. També va inplicar altres canvis com ara la revolució agrària (modernització de l’agricultura) i la revolució demogràfica (ciutats industrials)
  • REVOLUCIÓ AMERICANA

    REVOLUCIÓ AMERICANA
    S’inicia a causa del rebuig a les colònies d’unes lleis proposades pel parlament britànic amb la intenció de recuperar l’economia d’una gran ciris. La revolta política desencadena en un conflicte armat que durarà fins el 1783. L'any 1776, les 13 colònies angleses s’independitzen de la metròpolis. Estat Units es converteix en el primer país en lluitar contra una potència europea i aconseguir l’emancipació del control colonial. L’any 1787 es redacta la Primera Constitució.
  • REVOLUCIÓ FRANCESA

    REVOLUCIÓ FRANCESA
    Triomf de la burgesia i fi de l’Antic Règim. Acaben amb la monarquia absoluta quan veuen que a Amèrica ha funcionat. Li tallen el cap a Lluís XVI i instauren la República Divisió de poders i la sobirania nacional (autoproclamació del 3r Estat). Període Napoleonic (1799- 1815) → cop d’Estat acaba amb la 1a República
    Cau Napoleó i sinicia una celebració del Congrès de Viena (es reuneixen els monarques absoluts per sufocar les revolucions i reinstaurar l'antic règim).
  • GUERRA DEL FRANCÈS

    GUERRA DEL FRANCÈS
    El primer imperi francès envaeix espanya, amb l’excusa d’anar a Portugal. Entren les tropes napoleòniques i fan dimitir a Carles IV. Napoleó posa a regnar a Josep Bonaparte durant 6 anys fins el retorn de Ferran VII (1814). A causa d'això s'inicien diverses revoltes a nivell polític i social. Aquesta guerra va afectar directament a la població Espanyola, havent més de 1 milió de morts en tota la peninsula Ibèrica.
  • REVOLUCIÓ DEL 1820

    REVOLUCIÓ DEL 1820
    Es van produir un seguit de alçaments liberals, la majoria foren sofocats per la Santa Aliança. La Santa Aliança fou un acord internacional de tres països, els quals es varen comprometre a ajudar-se en cas de revolucions liberals.Grècia es va independitzar de l’Imperi Turc.
  • REVOLUCIÓ DEL 1830

    REVOLUCIÓ DEL 1830
    Hi va haver un seguit d'onades revolucionàries a França que van acabar amb la monarquia de Carles X i es va proclamar la monarquia parlamentaria de Lluís Felip d’Orleans. La revolució del juliol va durar els últims 3 dies de juliol d'aquell mateix any i es va enomenar "les tres jornades gloriòses".
  • REVOLUCIÓ DEL 1848

    REVOLUCIÓ DEL 1848
    Posen fi a la monarquia de Lluís i es proclama la República de França amb sufragi universal Gràcies a aquestes revoltes, a Europa s’instauren un seguit de sistemes liberals amb divisió de poders (tant monarquies com repúbliques), sobirania nacionall és a dir, només voten els rics, llibertat dels drets dels ciutadans... Amb la constitució
    es posa fi a l’antic règim i sorgeix una consciència nacional (creació de nous estats).
  • SALÓ DELS REFUSATS

    SALÓ DELS REFUSATS
    L'any 1863 es crea el saló dels refusats, una organització que potencia l’actitud de revel.lia i independència dels artistes, donant lloc a tendències més innovadores al marge de l’academiscisme dels salons oficials. Començen a obrir galeries privades i marxants que prendran força com a mediadors entre artistes i clients. París va esdevenir el centre artístic europeu més important, centre creador i receptor de les principals tendències pictòriques.
  • CREACIÓ DE LA AIT

    CREACIÓ DE LA AIT
    Nascut a Londres el 1864 l'AIT va ser un seguit d'organitzacions i individualitats representants del moviment obrer. Tenien la intenció de presentar la classe treballadora com a eix de qualsevol canvi polític i social radical. L’AIT estava dividida en dues grans tendències: el marxisme i l’anarquisme.
  • ART NOUVEAU

    ART NOUVEAU
    La segona revolució industrial suposa l’auge de la burgesia i la consolidació de l’obrerisme alhora que tornen enriquits els migrants de les amèriques. L’enriquida burgesia i part de l’aristocràcia reclamen en l’arquitectura formes més refinades que les que oferia la producció industrial. El modernisme proposa l’emancipació de l’arquitectura a favor d’unes tipologies decorativistes inspirades en la natura i l'integració de les diferents arts i reivindicació del treball artesà.