Історія створення ребілітаційного центру "Відродження"

  • Динаміка дитячої інвалідності

    Динаміка дитячої інвалідності
    Після набуття Україною незалежності перед суспільством відкрилися проблеми дитячої інвалідності, стабільне зростання якої було викликане Чорнобильською катастрофою. Гостро постала необхідність надання даному контингенту дітей вчасної реабілітації, що сприяла б усуненню або компенсацію обмежень життєдіяльності, відновленню повноцінного соціального статусу.
  • Розроблення концепції щодо реабілітації

    Розроблення концепції щодо реабілітації
    В України на той час не було закладів, які б могли надавати комплексну реабілітацію дітям з інвалідністю. Тому, у 1992 році лікарем-педіатром м. Чернігова В.І. Пасічником та лікарем-неврологом дитячим Н.Л. Зенченко була розроблена Концепція щодо реабілітації дітей з інвалідністю, яка пройшла рецензування в наукових установах Києва і отримала їх схвалення.
  • Головна мета та реалізація

    Головна мета та реалізація
    Для реалізації Концепції 4 травня 1993 року мерія зареєструвала громадську організацію «Центр медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів “Відродження”. Її метою було створення закладу охорони здоров’я для проведення комплексної медико-психологічної і соціальної реабілітації дітей з інвалідністю і дітей групи ризику, стан здоров’я яких загрожує інвалідізацією.
  • Благодійна підтримка

    Благодійна підтримка
    Період від народження ідеї до її практичного втілення був значним по часу. Починаючи з 1994 року на базі Центру починає реалізовуватись спільна із зарубіжними організаціями програма отримання і надання гуманітарної допомоги, без якої створення Центру і забезпечення його життєдіяльності стало б неможливим. Започаткувала благодійну підтримку Центру організація «Забуті діти» - керівники пані Ніна Роджерсон та пан Річард Робінсон
  • Благодійна підтримка

    Благодійна підтримка
    які залучили в подальшому для співпраці інші благодійні організації з Великої Британії. А саме, «Англійська допомога знедоленим дітям» - керівники пан Джордж Міллз та пані Маріон Міллз
  • Благодійна підтримка

    Благодійна підтримка
    «Допомога Фелстед знедоленим дітям» - керівники пан Алан Хіллар та пані Полін Крейвен
  • Перші пацієнти

    Перші пацієнти
    У червні 1996 року після створення відповідної бази і підготовки спеціалістів Центр прийняв перших пацієнтів. Це був перший в Україні недержавний неприбутковий заклад комплексної реабілітації дітей з інвалідністю.
  • Відкриття ранньої реабілітації

    Відкриття ранньої реабілітації
    Забезпечення Центру висококваліфікованими фахівцями, впровадження сучасних методик сприяло підвищенню ефективності реабілітації важкохворих дітей. У 2001 році обл. держ. адміністрація під час розгляду питання про реалізацію постанови КМУ «Про схвалення концепції ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів» врахувала позитивні результати роботи закладу і розпорядженням голови облдержадміністрації в Центрі було відкрите обласне відділення ранньої медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів.
  • Оновлення та розширення реабілітаційної роботи

    Оновлення та розширення реабілітаційної роботи
    У 2017 році, з метою удосконалення та забезпечення подальшої високоефективної комплексної реабілітації дітей із порушеннями психо-фізичного розвитку, було завершено другу чергу реконструкції Центру, що включала прибудову сучасного гідрокомплексу з басейном і гідромасажними ваннами, розширення харчоблоку, площ приміщень для прийому дітей, проведення занять з їхніми батьками, психолого-педагогічної реабілітації, культурно-масових заходів.
  • Сьогодення реабілітаційного центру "Відродження"

    Сьогодення реабілітаційного центру "Відродження"
    Тож, сьогодні в місті Чернігові маємо сучасний реабілітаційний комплекс: для дітей міста Чернігова та дітей з інших регіонів України функціонує недержавний неприбутковий заклад охорони здоров’я "Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження», а для дітей області – його логічне продовження – комунальна установа «Обласний центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження» Чернігівської обласної ради