Μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας....

Timeline created by Elena Anastasiou
In History
 • Period: to

  Κινέζικη Επανάσταση

  Η Κινέζικη Επανάσταση του 1925-1927 παραμένει το μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης ιστορίας, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία. Πάνω στα Προβλήματα της Κινέζικης Επανάστασης συγκρούστηκαν τα βασικά ρεύματα του κομμουνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε με τη πτώση της δυναστείας των Μαντσού το 1912 και το τέλος της ήρθε με την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στην Κίνα.
 • Period: to

  Ρώσικη επανάσταση

  Η Ρώσικη επανάσταση, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επαναστάσεις του αιώνα και αναφέρεται κυρίως στα γεγονότα που συνέβησαν τους μήνες Φεβρουάριο και Οκτώβριο του 1917. Η επανάσταση σήμανε το τέλος της εμπλοκής της Ρωσίας στον Α' παγκόσμιο πόλεμο και οδήγησε στην πτώση της βασιλείας, εγκαθιδρύοντας την Σοβιετική Ένωση.
 • Period: to

  Γερμανική επανάσταση

  Η επανάσταση ξεκίνησε στις 15 Γενάρη του 1919, όταν δολοφονήθηκαν οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η δολοφονία των Λίμπκνεχτ – Λούξεμπουργκ δεν ήρθε στα ξαφνικά. Είχε προηγηθεί η εργατική επανάσταση του 1918 στη Γερμανία, η ίδρυση του ΚΚ Γερμανίας σαν γέννημα ακριβώς των ίδιων των αναγκών της επανάστασης που τελικά καταπνίγηκε στο αίμα από την αστική τάξη.
 • Period: to

  Ιρανική επανάσταση

  Ιρανική επανάσταση ή Ισλαμική επανάσταση οδήγησε στην πτώση της ιρανικής μοναρχίας και της δυναστείας Παχλαβί (1925-79), καταλήγοντας στην εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας στο Ιράν με ιδρυτή τον αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Το παραδοσιακό θρησκευτικό κόμμα του Χομεϊνί επικράτησε κατά τη σύγχυση και την αταξία που αναπτύχθηκε στον απόηχο της επανάστασης και μέσα από τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος, την 1η Απριλίου 1979, το Ιράν έγινε και επίσημα ισλαμική δημοκρατία.
 • Period: to

  Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος

  Ήταν ο πόλεμος μεταξύ των Ισπανών Εθνικιστών υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο και των Δημοκρατικών κομμουνιστικών και αναρχικών Δυνάμεων που καθοδηγούνταν από τον Πρόεδρο της 2ης Ισπανικής Δημοκρατίας Μανουέλ Αθάνια... Νικήτριες αναδείχθηκαν οι εθνικές δυνάμεις του Φράνκο που εδραίωσαν το δικτατορικό καθεστώς...
 • Period: to

  Επανάσταση του Αυγούστου

  Το Βιετνάμ ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από το γαλλικό αποικιακό καθεστώς. Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι βιετναμέζικες δυνάμεις είχαν καταλάβει τον έλεγχο των περισσότερων αγροτικών περιοχών και ο Πρόεδρος Χο Τσι Μινχ ανακοίνωσε το σχηματισμό μιας Προσωρινής Δημοκρατικής Δημοκρατίας. Κατάληξη της επανάστασης ήταν η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο.
 • Period: to

  Κουβανική Επανάσταση

  Δημιούργησε το πρώτο κομμουνιστικό κράτος στο δυτικό ημισφαίριο και θεωρήθηκε μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ... Στόχος της επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο, ήταν η αποτίναξη του υποστηριζόμενου από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθεστώτος του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα.... Ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου 1953, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος, μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων: των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Σοβιετικής Ένωσης βρίσκονταν σε εξέλιξη....
 • Period: to

  Σοβιετικός πόλεμος στο Αφγανιστάν

  Ονομάζεται η εννιάχρονη σύγκρουση (27 Δεκεμβρίου 1979 - 15 Φεβρουαρίου 1989) που διεξήχθη μεταξύ των σοβιετικών δυνάμεων που υποστηρίζονταν από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Μαρξιστών του Λαού του Αφγανιστάν και της ομάδας αντίστασης των Μουτζαχεντίν... Η ομάδα των Μουτζαχεντίν από την πλευρά της υποστηριζόταν από πλήθος δυνάμεων μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και άλλα μουσουλμανικά έθνη...