Кримські події 2014 року (Від зради до анексії)

By DraMatA
  • Period: to

    Кримські події 2014 року

  • Перші ознаки анексії

    Перші ознаки анексії
    Перші ознаки початку спецоперації з анексії Криму росією спостерігались ще 20 січня 2014 року. Саме тоді на півострові з’явилися вантажівки без номерів та російські військові зі зброєю, але без розпізнавальних знаків, яких назвали «зеленими чоловічками». Одночасно під «прикриттям» загонів місцевої самооборони створюються формування з російських козаків. Ситуація в Криму стає все більш нестабільною.
  • Антиукраїнські виступи

    Антиукраїнські виступи
    У ніч з 21 на 22 лютого, коли янукович залишив країну, антиукраїнські виступи в Криму вибухнули з новою силою. Працівники головних управлінь МВС і СБ України в Криму та управлінь МВС України і СБ України у м. Севастополі одразу після втечі януковича почали саботувати накази з Києва. 22 лютого вся система управління Південного військового округу зс рф була переведена в повну бойову готовність.
  • Активна фаза військової операції

    Активна фаза військової операції
    23 лютого в Севастополі розпочалася активна фаза військової операції. На головній площі міста відбувся 20-тисячний мітинг проросійських сил, де новим головою міської державної адміністрації Севастополя «обрали» громадянина росії бізнесмена, «ухвалили» рішення не платити податки в Київ і оголосили про створення «самооборони Криму».На під’їздах до міста війська Чорноморського флоту виставили протитанкові їжаки, а на півострів почали масово стягувати терористичні підрозділи російської армії.
  • 24-25 лютого

    24-25 лютого
    24–25 лютого ескадра ЧФ доставила до Севастополя частини спецназу повітряно-десантних військ і морської піхоти з Новоросійська та підрозділ спецназу Головного розвідувального управління з Ульяновська.
  • Мітинг

    Мітинг
    26 лютого у Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України. На противагу цьому мітингу спецслужби рф організували мітинг «русского единства», яким керував поплічник російських окупантів с.аксьонов. Силову підтримку «акціям протесту» надавали до 6 тис. бойовиків Кубанського козацького війська, кожен з яких отримував 1000 рублів на день за перебування на території Криму.
  • Захоплення Верховної Ради

    Захоплення Верховної Ради
    Під ранок 27 лютого 2014 року «невідомі» озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків захоплюють будівлі Верховної Ради та Уряду Автономної Республіки Крим і вивішують на них російські прапори. Як встановлено пізніше, ця операція проводилася військовослужбовцями 45-го окремого полку спецпризначення повітряно-десантних військ рф зі складу Західного військового округу.
  • Нокдаун

    Нокдаун
    З 1 по 16 березня російськими військовими і парамілітарним формуванням «кримська самооборона» були захоплені основні військові об’єкти та адміністративні будівлі Криму, а кількість російських військових зросла до 20 тисяч військовослужбовців. Водночас окремі підрозділи ЗС України стійко тримали оборону і залишили півострів тільки після отримання відповідного наказу 24 березня 2014 року.
  • Крим під російським прапором

    Крим під російським прапором
    Підбиваючи підсумки кримських подій лютого-березня 2014 р. можна стверджувати, що операція із захоплення півострова почалася задовго до цього і стала безпрецедентною для післявоєнного світового порядку подією. Наслідком анексії стали незаконні переслідування, ув’язнення, репресії українців та кримських татар і формування військової бази росії, що спровокувало утворення визвольного руху як в Криму, так і на інших тимчасово окупованих українських територіях.